Barion Pixel

Csokis kuki

Csokis cookie

Csokis kuki – Miért olyan népszerű?

A csokis kuki az egyik legkedveltebb teasüti világszerte. A ropogós vagy omlós tésztában megolvadt csokoládédarabok fenséges kombinációt alkotnak, amelyet egyszerűen lehetetlen visszautasítani. Legyen tejcsokoládés, étcsokoládés vagy fehércsokis, minden harapás édes élményt nyújthat.

Miért érdemes vadkovászt használni a csokis kukiban?

A vadkovász használata nemcsak a kenyérsütésnél lehet előnyös, hanem olyan recepteknél is, ahol a kovász megmaradt részeit, az úgynevezett „discardot” hasznosítjuk. Mivel ez egy discard recept, a kovász ereje itt nem számít, de mégis ad egy különleges mélységet az ízeknek, enyhén savanykás, karamellizált jegyekkel. Emellett a vadkovász segíthet a tészta textúrájának javításában, elvégre a kovászt jó minőségű liszttel fogod etetni. Így egy kissé stabilabb, mégis omlósabb végeredményt biztosítva. Arról nem is beszélve, hogy ha itt felhasználod az amúgy fölösleges maradékot, akkor az nem a kukában fog landolni, így a pazarlás ellen is jó megoldás. Ha szereted a természetes összetevőket és a fenntartható sütési módszereket, akkor a csokis kuki vadkovásszal tökéletes választás!

Hogyan lehet tálalni a csokis kukit?

A csokis kuki tálalásának rengeteg módja van, attól függően, hogy milyen alkalomra készül:

  • Klasszikusan tejjel: A frissen sütött, még meleg csokis kuki egy pohár hideg tejjel egyszerűen mennyei.
  • Kávé vagy tea mellé: A kicsit kesernyésebb kávé és a csokoládé harmonikus egyensúlyba hozza az ízeket.
  • Fagylalttal kiegészítve: Vanília- vagy karamellfagylalt mellé tálalva egy igazán különleges desszert lehet.
  • Ajándéknak: Egy szép csomagolásban kézműves ajándékként is tökéletes.

Kiegészítések a csokis kukihoz

Ha szeretnéd feldobni a csokis kukit, próbáld ki az alábbi variációkat:

  • Gyümölcsök: Aszalt meggy, narancshéj vagy mazsola izgalmasabbá teheti. Próbáld ki például a mazsolás kukit külön is, valamint ezzel a recepttel vegyítve.
  • Fűszerek: Egy csipet fahéj vagy vanília még gazdagabb ízt ad.
  • Magvak: Díó, mogyoró vagy mandula ropogós textúrt kölcsönöz neki.
  • Sópehely: Egy leheletnyi tengeri só kiemeli a csokoládé édességét. (Figyelj, ne sózd el, csak díszítsd!)

A csokis kuki igazi klasszikus, amelyet új ízkombinációkkal még izgalmasabbá tehetünk. Egy biztos: aki egyszer elkészíti, mindig vissza fog térni hozzá!

Csokis cookie

Csokis kuki

A csokis kuki az egyik legkedveltebb teasüti világszerte, ami nem véletlen. Egyszerű az elkészítés és sokféleképpen variálhatod.

Hozzávalók
  

  • 245 gramm liszt
  • 0,75 kanál szódabikarbóna
  • 0,25 kanál sütőpor
  • 185 gramm hideg vaj
  • 245 gramm cukor bonthatod 100 gramm kristálycukorra és 145 barna cukorra is
  • 1 tojás
  • 100 gramm kovász discard, nem kell megetetni
  • 100-150 gramm csoki ízlés szerint
  • 5 gramm
  • vanília kivonat vagy vaníliás cukor

Teendők
 

  • Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd tedd félre.
  • Keverd össze a tojást és a kovászt, amíg egyenletesen sima nem lesz, és ezt is tedd félre.
  • A csokin kívül az összes hozzávalót tedd robotgépbe, és dolgozd ki.
  • Add hozzá a feldarabolt csokit is, majd letakarva tedd hűtőbe.
  • Ha kihűlt, egy fagyiskanál segítségével tedd őket sütőpapíros tepsibe (hagyj köztük távolságot, mert terülni fog, ahogy a vaj elolvad).
    Ilyenkor tehetsz rá kedved szerint még díszítést.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre. Ne szárítsd ki, csak süsd meg!
Kulcsszó cookie, csokoládé, discard, kovász, vadkovász
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.