Csokis kuki – Miért olyan népszerű?
A csokis kuki az egyik legkedveltebb teasüti világszerte. A ropogós vagy omlós tésztában megolvadt csokoládédarabok fenséges kombinációt alkotnak, amelyet egyszerűen lehetetlen visszautasítani. Legyen tejcsokoládés, étcsokoládés vagy fehércsokis, minden harapás édes élményt nyújthat.
Miért érdemes vadkovászt használni a csokis kukiban?
A vadkovász használata nemcsak a kenyérsütésnél lehet előnyös, hanem olyan recepteknél is, ahol a kovász megmaradt részeit, az úgynevezett „discardot” hasznosítjuk. Mivel ez egy discard recept, a kovász ereje itt nem számít, de mégis ad egy különleges mélységet az ízeknek, enyhén savanykás, karamellizált jegyekkel. Emellett a vadkovász segíthet a tészta textúrájának javításában, elvégre a kovászt jó minőségű liszttel fogod etetni. Így egy kissé stabilabb, mégis omlósabb végeredményt biztosítva. Arról nem is beszélve, hogy ha itt felhasználod az amúgy fölösleges maradékot, akkor az nem a kukában fog landolni, így a pazarlás ellen is jó megoldás. Ha szereted a természetes összetevőket és a fenntartható sütési módszereket, akkor a csokis kuki vadkovásszal tökéletes választás!
Hogyan lehet tálalni a csokis kukit?
A csokis kuki tálalásának rengeteg módja van, attól függően, hogy milyen alkalomra készül:
- Klasszikusan tejjel: A frissen sütött, még meleg csokis kuki egy pohár hideg tejjel egyszerűen mennyei.
- Kávé vagy tea mellé: A kicsit kesernyésebb kávé és a csokoládé harmonikus egyensúlyba hozza az ízeket.
- Fagylalttal kiegészítve: Vanília- vagy karamellfagylalt mellé tálalva egy igazán különleges desszert lehet.
- Ajándéknak: Egy szép csomagolásban kézműves ajándékként is tökéletes.
Kiegészítések a csokis kukihoz
Ha szeretnéd feldobni a csokis kukit, próbáld ki az alábbi variációkat:
- Gyümölcsök: Aszalt meggy, narancshéj vagy mazsola izgalmasabbá teheti. Próbáld ki például a mazsolás kukit külön is, valamint ezzel a recepttel vegyítve.
- Fűszerek: Egy csipet fahéj vagy vanília még gazdagabb ízt ad.
- Magvak: Díó, mogyoró vagy mandula ropogós textúrt kölcsönöz neki.
- Sópehely: Egy leheletnyi tengeri só kiemeli a csokoládé édességét. (Figyelj, ne sózd el, csak díszítsd!)
A csokis kuki igazi klasszikus, amelyet új ízkombinációkkal még izgalmasabbá tehetünk. Egy biztos: aki egyszer elkészíti, mindig vissza fog térni hozzá!

Csokis kuki
Hozzávalók
- 245 gramm liszt
- 0,75 kanál szódabikarbóna
- 0,25 kanál sütőpor
- 185 gramm hideg vaj
- 245 gramm cukor bonthatod 100 gramm kristálycukorra és 145 barna cukorra is
- 1 tojás
- 100 gramm kovász discard, nem kell megetetni
- 100-150 gramm csoki ízlés szerint
- 5 gramm só
- vanília kivonat vagy vaníliás cukor
Teendők
- Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd tedd félre.
- Keverd össze a tojást és a kovászt, amíg egyenletesen sima nem lesz, és ezt is tedd félre.
- A csokin kívül az összes hozzávalót tedd robotgépbe, és dolgozd ki.
- Add hozzá a feldarabolt csokit is, majd letakarva tedd hűtőbe.
- Ha kihűlt, egy fagyiskanál segítségével tedd őket sütőpapíros tepsibe (hagyj köztük távolságot, mert terülni fog, ahogy a vaj elolvad).Ilyenkor tehetsz rá kedved szerint még díszítést.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre. Ne szárítsd ki, csak süsd meg!