Csokis zabkeksz – amikor a zabpehely és az étcsokoládé összefognak
A csokis zabkeksz egy kicsit dekadens, mégis marad a klasszikus vonalon. Ha szereted a zabkekszet, de néha megkívánsz valami csokisabb finomságot, akkor ez a recept neked való! Egyszerre ropogós és omlós, hasonlóan az egyszerű zabkekszhez. Ám az étcsokoládé jelenléte miatt nehéz abbahagyni az evését. Magában is tökéletes, de ha igazán lenyűgöző hatást szeretnél elérni, félig mártsd olvasztott csokiba – gasztroajándéknak is kiváló!
Miért érdemes csokis zabkekszet készíteni?
Mert minden, amit szeretünk a hagyományos zabkekszben, az csokoládéval csak még jobb lesz. A zabpehely enyhén diós íze remekül működik együtt az étcsoki karakteres kesernyésségével, így az eredmény egy kiegyensúlyozott, nem túl édes, mégis élvezetes sütemény. Ráadásul ez a változat mindenmentes pálmaolajból, amit a bolti verziók gyakran nem mondhatnak el magukról. A házi készítés szabadságot ad arra is, hogy úgy alakítsd, ahogy neked (vagy az ajándékozottnak) a legjobban tetszik: durvára tört csokival rusztikusabb lesz, csokicseppekkel elegánsabb, és ha a végén még mártod is egy kis olvasztott csokiba – nos, az már tényleg a következő szint. Tejbe mártva különösen jó, de önmagában is megállja a helyét.
Tipp: ha nem akarsz mártogatni, locsold meg a csokival – de készülj rá, hogy így kevésbé kézbarát lesz 😊
Tálalás és tárolás
A csokis zabkeksz szobahőmérsékleten, jól zárható dobozban 5-6 napig is finom marad.
Ajándékba is tökéletes, főleg ha szépen becsomagolod egy kis fémdobozba, celofánba vagy sütis üvegbe. Ha igazán meg szeretnéd nyerni a címzettet, írd rá kézzel:
„Házi csokis zabkeksz – tejbe mártva a legjobb!”
És tényleg az!
Miért lehet kedvenc nálad is a csokis zabkeksz?
-
A zabpehely miatt táplálóbb, mint egy sima süti
-
Az étcsoki megadja a „desszertérzést”
-
Egyszerű elkészíteni, mégis látványos
-
Variálható: narancshéjjal, fahéjjal, extra dióval még karakteresebb
-
A mártott csokibevonat miatt különlegesnek tűnik, pedig minimális extra munkával jár
Összegzés
A csokis zabkeksz egy igazi keksz-univerzális: elfér tízóraira, délutáni kávé mellé, ajándékcsomagba vagy vasárnapi vendégvárónak. Ha kipróbálod, ne lepődj meg, ha rendszeres kérés lesz belőle a családban – főleg, ha tejjel tálalod!

Csokis zabkeksz
Hozzávalók
- 120 gramm zabpehely
- 180 gramm BL55 liszt
- 110 gramm kristálycukor
- 125 gramm vaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tojás
- 2-3 ek víz
- csokoládé kb 70 gramm a sütibe + a mártáshoz
Teendők
- A vajat, cukrot és a vizet melegítsd össze. Csak annyira, hogy elkeveredjenek, nem kell felforralni.
- A száraz hozzávalókat (a tésztába szánt csokit is) öntsd össze, és keverd bele a vajas részt és ha nem forró, tedd hozzá a tojást is.
- Dolgozd el alaposan a tésztát, majd lefedve legalább 2 órára tedd hűtőbe. (Ezalatt a vaj újra megszilárdul és a zab is megszívja magát a folyadékkal.)
- Tapadásmentes felületre borítsd ki, és nyújtsd ki ízlés szerint. Átlagos, kicsit vastagabb keksznél 0,5 cm-re, vékony keksznél kb ennek felére. (Nem javaslom a nagyon vékony kekszeket, mert a csoki mérete határozza meg, hogy mennyire tudod kinyújtani anélkül, hogy kilógna.)Könnyebb, ha 2 tapadásmentes sütőpapír között nyújtod.
- Szaggasd ki a kedvenc formáddal, majd tedd sütőpapíros tepsibe. Gyorstipp: ha a keksz vékony, akkor könnyen "nyeklik", elveszíti az alakját. Vagy hagyd vastagabbra, vagy ha vékony kekszet szeretnél, tedd vissza a hűtőbe egy kicsit, hogy dermedjen.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre, majd tedd hűtőrácsra.
- Ha szeretnéd, olvasztott csokiba is márthatod a már kihűlt kekszeket.
Jegyzetek