Mazsolás kuki – Egy klasszikus kissé másképp
A mazsolás kuki az egyik legmegosztóbb, ugyanakkor legnagyobb hagyományokkal rendelkező teasüti. Sokan imádjuk a mazsola édes, gyümölcsös aromáját, amely a puha vagy ropogós kekszben tökéletes egyensúlyba kerül a vajas, karamellizált cukros tésztával. Az a kis meglepetésszerű élvezet, amikor beleharapunk egy darabba, és egy puha mazsolaszem rágódik el a fogunk alatt, igazi otthonos érzést ad.
Miért érdemes vadkovászt használni a mazsolás kukiban?
A vadkovász használata nemcsak a kenyérsütésnél lehet előnyös, hanem olyan recepteknél is, ahol a kovász megmaradt részeit, az úgynevezett „discardot” hasznosítjuk. Mivel ez egy discard recept, a kovász ereje itt nem számít, de mégis ad egy különleges mélységet az ízeknek, enyhén savanykás, karamellizált jegyekkel. Emellett a vadkovász segíthet a tészta textúrájának javításában, elvégre a kovászt jó minőségű liszttel fogod etetni. Így egy kissé stabilabb, mégis omlósabb végeredményt biztosítva. Arról nem is beszélve, hogy ha itt felhasználod az amúgy fölösleges maradékot, akkor az nem a kukában fog landolni, így a pazarlás ellen is jó megoldás. Ha szereted a természetes összetevőket és a fenntartható sütési módszereket, akkor a mazsolás kuki vadkovásszal tökéletes választás!
Hogyan lehet tálalni a mazsolás kukit?
A mazsolás kuki tálalása sokféleképpen történhet attól függően, milyen alkalomra készül:
- Klasszikus uzsonna: Egy bögre tejjel vagy kakaóval tálalva igazi nosztalgikus élményt ad.
- Kávé mellé: A kissé karamellizált cukor és a mazsola édeskés-savanykás aromája remekül kiegészíti a kávé kesernyés ízvilágát.
- Desszertnek fagylalttal: Egy gombóc vaníliás vagy fahéjas fagylalttal tálalva igazán elegáns és különleges finomság lehet.
- Ajándéknak: Egy szép dobozba csomagolva remek kézműves ajándék lehet családtagoknak, barátoknak.
Mazsolás kuki kiegészítések
A mazsolás kuki önmagában is nagyszerű, de ha szeretnénk egy kicsit extrázni, akkor néhány ötlet:
- Déli gyümölcsök: Aprított datolya vagy aszalt füge is jól passzol a tésztába.
- Délies-keleties fűszerek: Fahéj, szerecsendó, vanília vagy egy csipet kardamom még izgalmasabbá teheti.
- Magvak: Díó, mandula vagy pirított mogyoró ropogóssá teszi a falatokat.
- Csokoládé: Aki nem tud ellenállni a csokinak, próbálja ki mazsola mellé egy kevés fehér vagy tejcsokoládé darabokkal. Függően attól, mennyire vagy odáig a csokiért, próbáld ki a klasszikus csokis kukit is.
A mazsolás kuki egy igazán klasszikus finomság, amelyet bárki könnyen elkészíthet, ráadásul széles ízléshatárok között variálható. Ha egyszer megsütöd, biztosan az egyik kedvenc teasütiddé válik!

Mazsolás kuki
Hozzávalók
- 245 gramm liszt
- 0,75 kanál szódabikarbóna
- 0,25 kanál sütőpor
- 185 gramm hideg vaj
- 245 gramm cukor bonthatod 100 gramm kristálycukorra és 145 gramm barna cukorra is
- 1 tojás
- 100 gramm kovász discard, nem kell feletetni
- 100-150 gramm mazsola ízlés szerint, csak áztasd be felhasználás előtt
- 5 gramm só
- vanília kivonat vagy vaníliás cukor
Teendők
- Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd tedd félre.
- Keverd össze a tojást és a kovászt, amíg egyenletesen sima nem lesz, és ezt is tedd félre.
- A mazsolán kívül az összes hozzávalót tedd robotgépbe, és dolgozd ki.
- Add hozzá a mazsolát is, majd letakarva tedd hűtőbe. (Ha szeretnéd, feldarabolhatod a mazsolákat kisebb darabra)
- Ha kihűlt, egy fagyiskanál segítségével tedd őket sütőpapíros tepsibe (hagyj köztük távolságot, mert terülhet, ahogy a vaj elolvad).Ilyenkor tehetsz rá kedved szerint még díszítést.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre. Ne szárítsd ki, csak süsd meg!