Barion Pixel

Mazsolás kuki

Mazsolás cookie

Mazsolás kuki – Egy klasszikus kissé másképp

A mazsolás kuki az egyik legmegosztóbb, ugyanakkor legnagyobb hagyományokkal rendelkező teasüti. Sokan imádjuk a mazsola édes, gyümölcsös aromáját, amely a puha vagy ropogós kekszben tökéletes egyensúlyba kerül a vajas, karamellizált cukros tésztával. Az a kis meglepetésszerű élvezet, amikor beleharapunk egy darabba, és egy puha mazsolaszem rágódik el a fogunk alatt, igazi otthonos érzést ad.

Miért érdemes vadkovászt használni a mazsolás kukiban?

A vadkovász használata nemcsak a kenyérsütésnél lehet előnyös, hanem olyan recepteknél is, ahol a kovász megmaradt részeit, az úgynevezett „discardot” hasznosítjuk. Mivel ez egy discard recept, a kovász ereje itt nem számít, de mégis ad egy különleges mélységet az ízeknek, enyhén savanykás, karamellizált jegyekkel. Emellett a vadkovász segíthet a tészta textúrájának javításában, elvégre a kovászt jó minőségű liszttel fogod etetni. Így egy kissé stabilabb, mégis omlósabb végeredményt biztosítva. Arról nem is beszélve, hogy ha itt felhasználod az amúgy fölösleges maradékot, akkor az nem a kukában fog landolni, így a pazarlás ellen is jó megoldás. Ha szereted a természetes összetevőket és a fenntartható sütési módszereket, akkor a mazsolás kuki vadkovásszal tökéletes választás!

Hogyan lehet tálalni a mazsolás kukit?

A mazsolás kuki tálalása sokféleképpen történhet attól függően, milyen alkalomra készül:

  • Klasszikus uzsonna: Egy bögre tejjel vagy kakaóval tálalva igazi nosztalgikus élményt ad.
  • Kávé mellé: A kissé karamellizált cukor és a mazsola édeskés-savanykás aromája remekül kiegészíti a kávé kesernyés ízvilágát.
  • Desszertnek fagylalttal: Egy gombóc vaníliás vagy fahéjas fagylalttal tálalva igazán elegáns és különleges finomság lehet.
  • Ajándéknak: Egy szép dobozba csomagolva remek kézműves ajándék lehet családtagoknak, barátoknak.

Mazsolás kuki kiegészítések

A mazsolás kuki önmagában is nagyszerű, de ha szeretnénk egy kicsit extrázni, akkor néhány ötlet:

  • Déli gyümölcsök: Aprított datolya vagy aszalt füge is jól passzol a tésztába.
  • Délies-keleties fűszerek: Fahéj, szerecsendó, vanília vagy egy csipet kardamom még izgalmasabbá teheti.
  • Magvak: Díó, mandula vagy pirított mogyoró ropogóssá teszi a falatokat.
  • Csokoládé: Aki nem tud ellenállni a csokinak, próbálja ki mazsola mellé egy kevés fehér vagy tejcsokoládé darabokkal. Függően attól, mennyire vagy odáig a csokiért, próbáld ki a klasszikus csokis kukit is.

A mazsolás kuki egy igazán klasszikus finomság, amelyet bárki könnyen elkészíthet, ráadásul széles ízléshatárok között variálható. Ha egyszer megsütöd, biztosan az egyik kedvenc teasütiddé válik!

Mazsolás cookie

Mazsolás kuki

A mazsolás kuki a mazsola miatt kissé megosztó, ugyanakkor a csokis verzió mellett a legnagyobb hagyományokkal rendelkező teasüti.

Hozzávalók
  

  • 245 gramm liszt
  • 0,75 kanál szódabikarbóna
  • 0,25 kanál sütőpor
  • 185 gramm hideg vaj
  • 245 gramm cukor bonthatod 100 gramm kristálycukorra és 145 gramm barna cukorra is
  • 1 tojás
  • 100 gramm kovász discard, nem kell feletetni
  • 100-150 gramm mazsola ízlés szerint, csak áztasd be felhasználás előtt
  • 5 gramm
  • vanília kivonat vagy vaníliás cukor

Teendők
 

  • Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd tedd félre.
  • Keverd össze a tojást és a kovászt, amíg egyenletesen sima nem lesz, és ezt is tedd félre.
  • A mazsolán kívül az összes hozzávalót tedd robotgépbe, és dolgozd ki.
  • Add hozzá a mazsolát is, majd letakarva tedd hűtőbe. (Ha szeretnéd, feldarabolhatod a mazsolákat kisebb darabra)
  • Ha kihűlt, egy fagyiskanál segítségével tedd őket sütőpapíros tepsibe (hagyj köztük távolságot, mert terülhet, ahogy a vaj elolvad).
    Ilyenkor tehetsz rá kedved szerint még díszítést.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre. Ne szárítsd ki, csak süsd meg!
Kulcsszó cookie, discard, kovász, mazsolás, vadkovász
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.