Barion Pixel

Fekete erdő torta

Fekete erdő torta

Fekete erdő torta: egy klasszikus desszert története és tippek elkészítéséhez

A fekete erdő torta az egyik legismertebb és legkedveltebb német édesség, amelyet világszerte imádnak. Ez a gazdag, mégis könnyed torta tökéletes választás különleges alkalmakra, de bármely napot ünnepivé varázsolhat vele az ember.

A fekete erdő torta eredete

Annyi tudunk, hogy a sütemény német eredetű és egyáltalán nem a Fekete erdőből származik. A név eredetéről több elmélet is született, ezek közül néhányat megemlítenék:

  • A cseresznyepálinka (Kirschwasser), amely hagyományosan a torta fontos összetevője származik a Fekete erdő térségéből
  • A torta megjelenése hasonlít a Fekete erdő térségében lakók népviseletére
  • A torta 1930-as megjelenését Erwin Hildenbrand nevéhez fűzik, ő pedig több évet dolgozott a már említett térségben

Ami viszont biztos, hogy az első ismert és visszakereshető recept az 1930-as évekből származik, és azóta számos változata született.

Hogyan készül a fekete erdő torta?

Ahogy említettem, a torta megjelenése óta eltelt közel 100 év alatt többféle változata is megjelent. Ami viszont biztos, hogy a torta alapja a csokoládés piskóta, amely rétegezve van cseresznyés töltelékkel, tejszínhabbal és néha cseresznyepálinkával.

Az elegancia jegyében a külső krém jellemzően fehér, és csak a csokis piskóta közé kerül a csokis-tejszínes krémből. Ám a saját tortádnál már rajtad áll, hogy ezen módosítasz, és létrehozod a saját változatodat, ahol a csokis-tejszín van kívül is.

Díszítési javaslatok

Ha mégis szeretnéd feldobni a megjelenését, az alábbi díszítési ötletek inspirálóak lehetnek:

  • Csokoládéforgácsok: Az oldalára és a tetejére szórva elegáns megjelenést ad.
  • Tejszínhabrózsák: A torta tetején egyenletesen elosztva látványos hatást kelt.
  • Koktélcseresznye: Minden tejszínhabrózsa tetejére helyezve klasszikus megjelenést biztosít.
  • Friss gyümölcsök: Friss meggy vagy cseresznye természetes és modern érzetet ad.

Tálalási tippek

A tortát érdemes hűtött állapotban tálalni, mert így a krémek tökéletes állagot biztosítanak. Ne feledd, ebben a sütiben sok a tejszín, ami a hab állagot csak hűtve tudja megőrizni. Máskülönben megolvadhat és vagy összeesik vagy el is folyik.

Pont azért, mert egy könnyű habos-krémes sütiről beszélünk, egy éles tortaszeletelővel könnyen szeletelhető. Mellé kínálhatsz egy csésze frissen főzött kávét vagy egy pohár desszertbort, hogy teljes legyen az élmény.

Tárolás és fogyasztás

A fekete erdő torta a legfinomabb frissen, hiszen a meggy töltelék levet ereszthet, ami jobb esetben csak a piskótát áztathatja el, de rosszabb esetben a meggyél elszínezheti a külső krémréteget. Ha mégis marad belőle, légmentesen zárható edényben, hűtőben tárold, de 1-2 napon belül fogyaszd el.

Miért szeretjük a fekete erdő tortát?

A teljesség igénye nélkül például a következők miatt:

  • Gazdag csokoládéízének és könnyű tejszínes krémjének tökéletes harmóniája van.
  • Frissítő gyümölcsös tölteléke miatt nem lesz túl nehéz desszert.
  • Variálható recept, így mindenki a saját ízlésére szabhatja.

Ez a desszert nem véletlenül áll a klasszikus desszertek élvonalában. Ha egyszer kipróbálod, garantáltan újra és újra elkészíted majd!  😊

Fekete erdő torta

Fekete erdő torta

A fekete erdő torta az egyik legismertebb és legkedveltebb német édesség, amelyet részben könnyedsége miatt világszerte imádnak.

Hozzávalók
  

A tészta

  • 99 gramm vaj
  • 114 gramm étcsokoládé
  • 225 gramm tojás sárgája ez kb 9-10 tojás
  • 375 gramm tojás fehérje ez kb 15 tojás
  • 249 gramm cukor
  • 114 gramm liszt
  • 99 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 3 gramm sütőpor

Meggy töltelék

  • 300 gramm meggylé
  • 200 gramm meggy befőtt
  • 40 gramm keményítő
  • 50 gramm cukor

Cseresznyepálinkás fehér tejszínhabkrém

  • 20 gramm porcukor
  • 10 gramm cseresznyepálinka
  • 8 gramm lapzselatin
  • 40 gramm víz
  • 300 gramm tejszínhab

Kakaós tejszínhabkrém

  • 20 gramm kakaópor
  • 40 gramm víz
  • 30 gramm porcukor
  • 8 gramm lapzselatin
  • 300 gramm tejszínhab

A díszítéshez (ezek közül választhatod mindet, vagy csak néhányat)

  • 200 gramm tejszínhab
  • 50 gramm csokoládéforgács
  • 50 gramm cukrozott cseresznye

Teendők
 

A tészta

  • A vajat és a csokoládét egy tálban olvaszd fel (ekkor kb: 40°C-os lesz.) Ezt megteheted víz felett vagy indukciós tűzhelyen, a lényeg, hogy a csoki ne égjen meg.
  • Az olvadt csokoládéhoz és a vajhoz keverd hozzá a tojássárgáját, figyelj arra, hogy csomómentesen keverd el.
  • A tojásfehérjét a cukorral verd habbá.
    Ne verd túl, a fehérjének sűrűn folyós állagúnak kell lenni.
  • A kész fehérje hab egy kis részét keverjd hozzá a sárgájás alaphoz (ezzel lazítsd fel), majd keverd hozzá az így fellazított habhoz a többi fehérjét.
    Figyelj arra, hogy a sárgájához (mint sűrűbb részhez) keverd a fehérjét, hogy biztos mindenhol egyenletesen elkeveredjen.
  • Keverd el a lisztben a szitált kakaóport és a sütőport.
    A tojásos-csokis masszához keverd hozzá a lisztes keveréket.
    Addig kell keverni a masszát, míg majdnem a felére össze nem esik és míg ki nem fényesedik..
  • Oszd szét a tésztát 4 fele, és süsd meg 180 C-on 22 centis tortakarikában. (Ez kb 10-12 perc, de tűpróbáig süsd)

A meggyes töltelék

  • A meggylé egy részét keverd csomómentesre a keményítővel.
  • A maradék meggylevet forrald fel a cukorral, ha felforrt, akkor öntsd hozzá a keményítős részt is és forrald újra besűrűsödésig. (Célszerű levenni a tűzhelyről a cukros részt, amíg beleöntöd, nehogy megégjen).
  • A tűzhelyről levéve keverd bele a lecsepegtetett meggyet is.

Cseresznyepálinkás tejszínes krém

  • Nagyjából 60 fokosra melegített vízben oldd fel a zselatint.
  • Verj kemény tejszínhabot.
  • A pálinkában oldd fel a porcukrot, majd ha a zselatin 30 fokosra hűlt, akkor keverd bele.
  • Óvatosan (2-3 adagban) forgasd össze a pálinkás részt a keményre vert tejszínnel, és felhasználásig tedd hűtőbe.

Kakaós tejszín

  • 60 fokos vízben oldd fel a zselatint (figyelj arra, hogy ne főzd sokáig, szükség lesz a folyadékra)
  • Verj kemény tejszínhabot
  • A porcukrot keverd el a kakaóporral, és keverd hozzá a zselatinos vízhez.
  • Keverd össze a kakaós részt és a tejszínt, ha kész vagy, tedd hűtőbe.
    Figyelj: ne verd túl a tejszínt, mert ikrás lesz, és azt már nem tudod javítani (azaz kuka), és számíts arra, hogy a kakaó vizet von el, így kissé sűrűbb lesz az állag.

Az összeállítás

  • Tedd az első piskótalapot tortakarikába, a krémeket pedig nyomózsákba.
  • Körkörösen haladva nyomj a nyomózsákból a piskótára egymás után mind a 3 krémből (ha megvolt a 3, de még van hely, kezdd elölről)
  • Tegyél rá egy következő piskótát, és azt is hasonlóan nyomózsákból krémezd meg. Tetszetősebb a végeredmény, ha változtatsz a sorrenden, és két egyforma színű nem kerül egymás fölé.
  • A többi réteggel is járj el hasonlóan, majd tedd hűtőbe a tortát, hogy egy kissé megdermedjen.
  • Vedd le róla a tortakarikát, és burkold a külsejét cukrozott tejszínnel. (Használhatsz díszítésként fésűs kártyát, cseresznyét, csokiforgácsot, stb)

Jegyzetek

Ebből a mennyiségből egy 22 centi átmérőjű tortát készíthetsz.
Kulcsszó csokoládé, tejszínes, torta
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.