Barion Pixel

Hólabda torta

Hólabda torta

Hólabda torta – nosztalgikus hangulat új köntösben

A hólabda torta igazi különlegesség azok számára, akik rajonganak a régi idők klasszikus süteményeiért, de nem riadnak vissza attól sem, hogy újragondolják a hagyományokat. Ez a torta több mint egyszerű édesség: egy időutazás gyerekkorunk ízeihez, egy csipetnyi nosztalgia minden szeletben.

Mi is az a hólabda torta?

A klasszikus torta alapját egy puha, kakaós piskóta adja, amelyet világos, lágy krémréteg tesz igazán ellenállhatatlanná. Az oldalát hagyományosan vékony krémréteg fedi, amit kókuszreszelék borít, a tetejére pedig selymes, barna csokoládé kerül – ettől nyeri el a sütemény a jellegzetes „hólabda” megjelenést, ami a névadás alapja is lehetett.

Ám semmi nem zárja ki, hogy ezen a gyakorlaton változtass, főleg akkor, ha amúgy semmi nem indokolja, hogy krémmel fedd el a mutatós, kontrasztos rétegeket.

Újragondolt változat: rétegek a reflektorfényben

A hagyományos megjelenés ugyan sokak számára ismerős, de a modern változatok bátran elrugaszkodnak ettől. Az egyik ilyen verzióban a torta oldalát nem fedi krém és kókusz, így a barna piskóta és a világos krém rétegei látványosan kirajzolódnak – ez különösen elegánssá, letisztulttá teszi az összhatást. (Figyelj arra, hogy ez az út akkor járható, ha tényleg szépen sikerült a rétegezés.)
A tetején pedig a megszokott barna csoki helyett fehércsokoládé glazúr díszeleg, amely bézses árnyalatával finom, hófehér hatást kelt, mégis megőrzi a csokoládé gazdag ízvilágát.

Milyen alkalmakra illik a hólabda torta?

A hólabda torta tökéletes választás lehet születésnapokra, családi összejövetelekre, karácsonyi ünnepekre, vagy akár hétvégi kényeztetésként is megállja a helyét. Nosztalgikus hangulata miatt az idősebb generáció is szívesen fogyasztja, míg a modern megjelenésű verziók a fiatalabbakat is könnyen elcsábítják. Letisztultsága miatt akár esküvői desszertasztalon is helyet kaphat.

A klasszikus és a modern találkozása

A hólabda torta egyensúlyt teremt a hagyomány és a kreativitás között. Akár a klasszikus barna csokis, kókuszos oldalt választjuk, akár egy letisztult, hófehér csokival borított változatot, a belső érték – a puha piskóta és a krémes rétegek harmóniája – mindig garantálja a sikert.

Hólabda torta

Hólabda torta

Hozzávalók
  

A kakaós lapokhoz

  • 5 db tojás
  • 60 gramm liszt
  • 15 gramm kakaópor
  • 80 gramm cukor
  • 15 gramm vaníliás cukor
  • 60 gramm étcsokoládé
  • 0,5 dl étolaj
  • 6 gramm sütőpor

Kókuszos krém

  • 125 gramm mascarpone
  • 1 dl habtejszín ezt a részt nem kell felverned
  • 50 gramm kókuszreszelék
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 40 gramm cukor
  • 2 db lapzselatin vagy 6,6 gramm porzselatin
  • 1 dl tejszín habbá verve

Vanília krém

  • 3 db tojás sárgája
  • 20 gramm vaníliás pudingpor (Vagy készítesz keményítő és vaníliás cukor segítségével sajátot)
  • 20 gramm vaníliás cukor
  • 50 gramm cukor
  • 2 dl tej
  • 1 dl habtejszín
  • 4 db lapzselatin vagy 13 gramm porzselatin
  • 2,5 dl tejszín habbá verve

Fehércsoki glazúr

  • 100 gramm fehércsoki
  • 1 dl tejszín
  • 1 db lapzselatin

Teendők
 

A kakaós lapok

  • Vízgőz fölött olvaszd fel az étcsokit.
  • A lisztet, kakaóport és sütőport mérd ki, szitáld meg és keverd össze.
  • A tojások fehérjét 20 gramm cukorral verd habbá.
  • A sárgáját a kétféle megmaradt cukorral és az olvasztott csokival keverd ki csomómentesre.
  • A száraz hozzávalókat és a fehérje habot felváltva add a sárgájához, és óvatosan keverd el.
  • Oszd kétfelé, és sütőpapírral bélelt tortaformában 180 C-ra előmelegített sütőben süsd tűpróbáig. Utána hagyd kihűlni.

A kókuszos krém

  • Száraz serepenyőben pirítsd meg a kókuszt, majd add a mascarponehoz.
  • Az 1 dl tejszínt melegítsd fel, hogy a kétféle cukor elolvadjon benne.
  • Áztasd be a zselatint és add a cukros tejszínhez.
  • Add a mascarpones keverékhez, majd ha eléggé kihűlt, óvatosan keverd bele a felvert tejszínt.

A vaníliás krém

  • A tejet és az 1 dl tejszínt öntsd össze, és forrald fel.
  • A tojássárgáját keverd el a kétféle cukorral és a pudingporral.
  • Óvatosan csorgasd hozzá a forró tejszínes tejet, közben kavard is.
  • Tedd vissza a tűzhelyre és főzd sűrűre.
  • Áztasd be a zselatint és add a krémhez, majd keverd el benne. (előtte vedd le a tűzről a krémet)
  • A felvert tejszínt óvatosan keverd a krémhez, ha az már nem meleg.

A glazúr

  • A csokit és a tejszínt olvaszd össze, majd add hozzá a beáztatott zselatint.
  • Ha kihűlt annyira, hogy nem olvasztja meg a krémet, akkor használhatod.

Az összeállítás

  • Az egyik piskótalapot helyezd vissza a tortakarikába.
  • Tedd rá a kókuszos krémet.
  • Tedd rá a másik kakaós lapot, majd irány a hűtő, hogy teljesen megdermedjen.
  • A vaníliás krémet ennek a tetejére fogod tenni, így ezt ráérsz ekkor elkezdeni.
  • A vaníliás krémmel is tedd vissza a hűtőbe, hogy teljesen megkössön.
  • Öntsd rá a már nem forró glazúrt, és ezt is tedd a hűtőbe dermedni.
  • Kedved szerint díszítheted tejszínhabrózsával, kókuszgolyóval vagy akár kókuszreszelékkel is.

Jegyzetek

Ebből az anyagmennyiségből egy 24 cm-es torta jön majd ki.
Kulcsszó kókusz, torta

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.