Barion Pixel

Fehércsoki glazúr

Fehércsoki glazúr

Fehércsoki glazúr – az egyszerű, mégis látványos befejezés

A fehércsoki glazúr az a kis plusz a torta vagy desszert tetején, amitől minden kicsit elegánsabbnak, kidolgozottabbnak, “művészibbek” tűnik. Nem bonyolult, nem is hangzatos, de ha jól csináljuk, látványos és letisztult zárása lehet bármilyen süteménynek.

Mi is az a fehércsoki glazúr?

Nincs benne semmi varázslat – néhány jó minőségű hozzávaló és egy kis odafigyelés kell csak hozzá.
A fehércsokit összeolvasztjuk tejszínnel, majd hozzáadjuk a beáztatott zselatint. Ennyi. Papíron egyszerű, de a gyakorlatban itt is megbújik néhány buktató.

A hibalehetőségek – és hogyan kerüld el őket

Bár tényleg nem agysebészet, mégis könnyű elrontani, ha nem vagyunk résen:

  • Ne főzd nagy lángon! A fehércsoki különösen érzékeny: gyorsan megég, ha túlmelegítjük.

  • Ne spórolj a minőségen! A „fehércsokinak tűnő valami” nem fog jól viselkedni és nem is lesz finom. Ezzel pedig elrontja az egész sütidet. Mivel nem kell sok (egy normál tortára 100 gramm is elég), érdemes prémium csokival dolgozni.

  • Ne öntsd forrón a süteményre! A glazúr célja, hogy szépen fedje a tortát, ne pedig megolvassza. Ha zselatinos vagy mousse réteg van alatta, a túl meleg glazúr visszaolvaszthatja azt, és mehet a hűtőszekrényes stabilitás a levesbe.

Miért szerethető?

A fehércsoki glazúr egyik legnagyobb előnye, hogy:

  • kevés alapanyagból készül, és egyszerűbb, mint a karamell glazúr.

  • gyorsan összeáll, nem kell sokmindent tenni érte, nem úgy, mint mondjuk a Sacher torta tetején levő kakaós glassagenál (ezt kakaós tükörglazúrként is ismerheted.)

  • színezhető (ha dekorációs céllal szeretnénk feldobni),

  • és rugalmasan használható, tortákhoz, desszertekhez, pohárkrémekhez egyaránt.

A végeredmény egy fényes, selymes, vékony réteg, ami szépen lezárja a süteményt, de nem uralja el – épp csak egy finom, édes csillanás a tetején.

Felhasználási ötletek

Bár én legutóbb az oroszkrém torta tetejére tettem, a fehércsoki glazúr nem csak oda való.
Íme néhány inspiráció:

  • Monodesszertek: egy kis mousse-süti vagy mini tortácska tetején igazán elegáns, különösen ha díszítés is kerül rá.

  • Pohárkrém rétegezés: ha nem csak kanalazható rétegeket szeretnél, hanem egy szép záróréteget is.

  • Kekszek, tallérok: fehér glazúrral mártva, akár színezve, díszítésként is megállják a helyüket.

  • Csíkos, márványos hatás: ha az alap fehér, néhány csepp ételfestékkel vagy más csokival díszítheted – vizuálisan is ütős lesz.

  • Fehér tetejű torták: akár a kozák sapka torta is ilyen lehet, de bármilyen, amúgy fehér tetővel rendelkező habos-krémes tortánál megállja a helyét.

A fehércsoki glazúr tehát nem a sütemény sztárja – de lehet, hogy ő az, akire mindenki emlékezni fog. Egy finom réteg, ami nemcsak ízben, hanem megjelenésben is sokat hozzá tud adni bármelyik desszerthez.

Fehércsoki glazúr

Fehércsoki glazúr

Hozzávalók
  

  • 100 gramm fehércsoki használj prémium minőséget
  • 1 dl tejszín
  • 1 db lapzselatin vagy 3,3 gramm porzselatin beáztatva

Teendők
 

  • Áztasd be a zselatint
  • A fehércsokit a tejszínnel forrald össze (csak forrald, ne égesd meg!).
  • A tűzről levéve tedd bele a beáztatott zselatint és alaposan keverd el.
  • Mielőtt felhasználod, kicsit hűtsd, különben megolvaszthatja azt a réteget, amire tenni szeretnéd.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.