Barion Pixel

Oroszkrém torta

Oroszkrém torta

Oroszkrém torta – az ünnepi elegancia krémes köntösben

Az oroszkrém torta kifejezetten az a desszert, amikor a sütemény nem csak édesség, hanem ünnepi főszereplő lesz. Nos, ez a torta pontosan ilyen: könnyű, mégis telt ízű, elegáns, de nem hivalkodó, és minden alkalommal sikert arat. Örök klasszikus, amire mindenki emlékszik, és amit másnap is érdemes fogyasztani, elvégre tejszín hátán tejszín, így nem csak könnyű, de tartalmas is.

Miért épp oroszkrém torta?

Ez a sütemény a „régi idők cukrászdája” hangulatát idézi, de közben tökéletesen működik modern formában is. Egy jó oroszkrém torta:

  • habos, vaníliás krémmel van töltve,
  • rumba áztatott gyümölccsel gazdagított,
  • és egy puha, mégis jól vágható tésztaréteg tartja – nálam most sand felvert tésztával, ami meleg eljárással készült piskóta, és elképesztően krémbarát.

Tálalás – ha számít a megjelenés

Az oroszkrém torta nem igényel túlzott cicomát, de egy kis tejszínhab rózsa, pár kandírozott gyümölcs, vagy akár egy kevés reszelt csokoládé (mondjuk stílszerűen fehércsoki) nagyon jól áll neki. A sima fehér krémmel burkolt változat is gyönyörű tud lenni, főleg ha a rétegeket szépen vágtuk és nem csúszik szét 🙂 .

Ha különlegesebbet szeretnél:

  • átlátszó tortazselével áthúzva és pár csepp aranyporral megszórva igazi luxus kinézete lesz,
  • ha egyszerűen csak krémesen, rusztikus módon kenjük körbe, az is tökéletesen hozza a házias eleganciát.

Milyen alkalmakra illik?

Ahogy sejted, ez egy klasszikus ünnepi torta:

  • születésnapra,
  • keresztelőre,
  • anyák napjára,
  • vagy csak egy „komolyabb” vasárnapi ebéd lezárásaként.

Az az előnye, hogy nem túl édes, így még azok is szeretik, akik amúgy nem édesszájúak.

Tárolás – ha marad belőle…

Hűtőben 2–3 napig simán eláll. Az ízek kissé összeérnek, a rumos gyümölcs átadja az ízét a rétegeknek, de azért ne vidd túlzásba 🙂 mégiscsak tejszínes torta. Előre is elkészíthető, ha tudod, hogy másnapra kell. Bár a rétegek hűlése miatt viszonylag sok idő, de sokkal kevésbé macerás, mint elsőre tűnik.

Ha pedig kíváncsi vagy, milyen lenne az oroszkrém torta praktikus, szeletelhető formában, készítsd el az oroszkrém szeletet is.

Sand felvert

Sand felvert

Hozzávalók
  

  • 3 db egész tojás
  • 60 gramm cukor
  • 60 gramm finomliszt
  • 15 gramm olvasztott vaj

Teendők
 

  • Gőz fölött a cukrot és a tojást kezd el keverni, míg el nem éri az 50 C-ot.
    Nem kell habosítani, csak annyira keverni, hogy ne főjjön meg az alja és a cukor olvadjon. (Vagy hőmérővel méred az 50 C-ot, vagy akkor veszed le, amikor "csípi" a kezedet a meleg)
  • Vedd le a tűzről és robotgéppel habosítsd addig, amíg az edény ki nem hűl.
  • Add hozzá a szitált lisztet, majd utána az olvasztott vajat. (Tényleg olvaszd meg a vajat, hogy könnyebb legyen elkeverni.)
  • Tedd egy sütőpapírral bélelt tortaformába. Ez a mennyiség egy 24 cm-es formához lesz elég.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.

 

Oroszkrém torta

Oroszkrém torta

Örök klasszikus, amivel mindig sikert aratsz.

Hozzávalók
  

A sand felvert

  • 3 db egész tojás
  • 60 gramm cukor
  • 60 gramm liszt
  • 15 gramm olvasztott vaj

A krém

  • 100 gramm apróra vágott kandírozott gyümölcs ha nincs vagy nem szereted, használhatsz mazsolát is
  • 30 ml rum vagy alkoholmentesen rumaroma
  • 2 dl habtejszín
  • 2 db tojás sárgája
  • 20 gramm vaníliás cukor
  • 20 gramm kristálycukor
  • 20 gramm keményítő
  • 3,3 gramm porzselatin vagy 1 db lapzselatin
  • 1 dl tejszín habbá verve

Mazsolás ropogós réteg

  • 60 gramm mandula
  • 10 gramm ostya sima bolti fagyitölcsér is megteszi
  • 40 gramm mazsola
  • 20 ml rum

Vanília mousse

  • 1 dl tejszín
  • 50 gramm cukor
  • 20 gramm vaníliás cukor tehetsz hozzá 1 vanília rudat is
  • 10 gramm porzselatin vagy 3 db lapzselatin
  • 4 dl tejszín habbá verve

Fehércsoki glazúr

  • 100 gramm fehércsoki használj prémium minőséget, ami finom
  • 1 dl tejszín
  • 3,3 gramm porzselatin vagy 1 db lapzselatin

Teendők
 

  • Készítsd el a sand felvertet.
  • A krémhez a kandírozott gyümölcsöt áztasd a rumba.
  • Keverd el a cukrot, vaníliás cukrot és a tojás sárgáját csomómentesre.
  • Melegítsd meg a tejszínt (mikróban is jó), majd óvatosan, hőkiegyenlítve add a tojáshoz és keverd el. (Vigyázz, nem rántottát készítesz!)
  • Tedd a tűzhelyre, és kavargasd, míg be nem sűrűsödik.
  • Vedd le a tűzről, és add hozzá a beáztatott zselatint, majd kavard el teljesen.
  • Add hozzá a rumos gyümölcsöt is.
  • Ha kihűlt, keverd el a tejszínhabbal.
  • Tedd vissza a tortakarikába a tésztát, és erre tedd a krémet, majd az egész menjen a hűtőbe.
  • A ropogós réteghez darálj össze mindent, és tapadásmentes lapok között nyújtsd ki akkorára, hogy 2 cm-rel legyen kisebb, mint a torta, majd tedd egy tálcán a fagyasztóba.
  • A moussehoz az 1 dl tejszínt forrald fel a többi hozzávalóval. Nem kell rommá főzni, csak hogy elolvadjon minden.
  • Add hozzá a beáztatott zselatint és kavard el benne. Tedd félre hűlni.
  • Ha már nem meleg, kavard hozzá a tejszínhabot is.
  • A tortára tedd a mousse egyik felét, majd a mazsolás ropogóst (vélhetően már megfagyott, hogy könnyű legyen dolgozni vele), majd jön a mousse másik fele.
  • Tedd a hűtőbe dermedni.
  • A tetejére a glazúrhoz olvassz össze mindent. Alacsony lángon melegítsd, nehogy megégjen a csoki.
  • Ha minden elolvadt, vedd le a tűzről és tedd hozzá a zselatint is.
  • Hűtsd addig, amíg már nem meleg (ne olvassza meg a mousse-t), és öntsd a tortára.
  • Tedd hűtőbe, amíg meghúz, utána díszítheted, vagy fogyaszthatod.

Jegyzetek

Ebből a mennyiségből egy 24 cm-es torta jön ki.
A zselatint ne felejtsd el beáztatni!
Kulcsszó tejszínes, torta, ünnep
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.