Barion Pixel

Craquelin

Craquelin

Craquelin: A Roppant Finom Cukros Borítás Choux Süteményekhez

A craquelin a francia sütiket egészíti ki. Nemcsak vizuálisan emeli ki őket, hanem egyedi roppanós textúrát és ízt is kölcsönöz nekik. Ez a klasszikus réteg lehetővé teszi, hogy színes borítást adjunk a süteményeknek anélkül, hogy csak a kakaó színében kellene gondolkodnunk.

Miért különleges a craquelin?

A craquelin könnyen színezhető, így bármilyen alkalmi tematikához illeszthető. Használhatunk élénk gél ételfestékeket, hogy vidám vagy elegáns pasztellszíneket hozzunk létre, amelyek tökéletesen harmonizálnak a különböző töltelékekkel.

Hogyan készítsünk craquelint?

A lényeg, hogy az elején dolgozz egyenletesen. A legkönnyebb dolgod akkor van, ha 2 tapadásmentes sütőpapír között próbálod meg a lehető legvékonyabbra kinyújtani. Fontos, hogy a craquelin réteg megfelelő vastagságú legyen. Ha túl vastag, a kisült sütin nehezen vágható és ezért nehezen tudod a kalapját levágni morzsálódás nélkül. Ám ha túl vékony, akkor a sütés előtt (mikor a chouxra ráteszed), gyorsan meg fog olvadni, és nehezen lesz formázható. Ezért célszerű hidegen és fagyasztva dolgozni vele, hogy könnyebb legyen a formázás és az alkalmazása.

Bármilyen vastagságot is választasz a végső eredménynek, a lényeg, hogy ne engedd, hogy felolvadjon, ekkor nem fogod tudni átemelni a sütire, mert az olvadt vaj nem teszi ezt lehetővé, valamint dolgozz egyenletesre nyújtott réteggel a szép végeredményért.

Színezned nem kötelező, hagyhatod fehéren is, de ha választasz hozzá valamilyen színt, akkor mindenképp olyat, ami nem vízalapú. Semmi szükség arra, hogy a cukrot feloldd, vagy hogy a hűtőben jégkristályok alakuljanak ki (ez nehezebbé teszi a későbbi használatot is).

Hogyan használjuk?

A craquelin ideális választás profiterolokhoz, eclair fánkokhoz és minden olyan choux fánkocskához, amelynek egyedi és látványos megjelenést szeretnénk adni. Jól passzol vaníliás, karamellás és gyümölcsös töltelékekhez egyaránt.

Miért érdemes kipróbálni?

Ez a cukros-vajas réteg nemcsak esztétikailag, hanem ízletesen is feldobja a süteményeket. A könnyen alkalmazható craquelin előre is elkészíthető elvégre a fagyasztóban fog rád várni, így megkönnyíti a sütés előkészületeit, és lehetőséget ad arra, hogy saját ízlésünk szerint alakítsuk a sütemények kinézetét.

Összegzés

A craquelin egy remek módja annak, hogy choux süteményeidet egy új szintre emeld. Kreatív színezési lehetőségei és finom, roppanós textúrája révén garantáltan minden alkalomra tökéletes választás.

Craquelin

Craquelin

A craquelin a francia sütiket egészíti ki. Nemcsak vizuálisan emeli ki őket, hanem egyedi roppanós textúrát és ízt is kölcsönöz nekik.

Hozzávalók
  

  • 80 gramm liszt
  • 80 gramm cukor
  • 66 gramm vaj
  • kedved szerinti gélfesték

Teendők
 

  • Robotgéppel dolgozd el a hozzávalókat. (Dolgozhatnál kézzel is, de itt fontos, hogy ne tudjon megolvadni)
  • A lazán összeállt "labdát" tedd a sütőpapírra, fedd le vagy a másik felével vagy egy másik papírral, és amennyire csak tudod, nyújtsd ki vékonyra.
    Lehetőség szerint próbáld meg formában tartani. Ne amőbát nyújts, hanem vagy téglalapot vagy oválist. Ez később praktikus lesz a felhasználásnál.
  • Tedd be egy egyens tálcán a fagyasztóba. Figyelj arra, hogy a tészta lapos legyen, a széleinél se pöndörödjön fel.
  • Amikor megfagyott, és kész, sütésre vár a choux, vedd ki a fagyasztóból, és amilyen gyorsan csak lehet, egy előre kiválasztott pogácsa szaggatóval szaggass belőle köröket.
    Ezeket tedd a fánkocskákra. (Könnyebb átemelned kenőkéssel vagy bármilyen eszközzel)
  • Ha időközben felolvadna és még nem végeztél, akkor tedd vissza a fagyasztóba.
Kulcsszó craquelin, francia
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.