Barion Pixel

Wind-hab

Wind hab

Wind-hab: A fagylaltkészítés titkos fegyvere

A Wind-hab nem csupán egy izgalmas konyhai különlegesség, hanem a házi készítésű fagylalt egyik legjobb titka is. Bár sokan habcsókként gondolnak rá, valójában a fagylaltkrémek könnyedségének kulcsa lehet. Nézzük meg, miért érdemes a házi fagylaltkészítőknek megismerkedniük ezzel a technikával!

Mi az a Wind-hab?

A Wind-hab tojásfehérjéből és forró cukorszirupból készül. A forró szirup nemcsak stabilizálja a habot, hanem fel is hevíti a tojásfehérjét, ezzel sterilizálva azt. Ez különösen fontos, hiszen a nyers tojás – főként nyári időszakban – élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos lehet.

A szirupot viszont ügyesen kell készíteni: ha túlfőzzük, vagy túl sok víz párolog el belőle, akkor a forró cukor a hideg (szobahőmérsékletű) tojásfehérjével érintkezve tömbösödhet. Ilyenkor a habverőgép alaposan megküzd a kemény cukordarabokkal, de ettől még a fagylalt nem lesz jobb, lévén hogy a leggyakrabban a tál alján marad sok-sok értékes cukor. Ennek elkerüléséhez érdemes vagy rövidebb ideig főzni a szirupot, vagy egy kicsivel több vizet adni hozzá.

Miért jó habcsók készítéséhez?

Röviden tömören: azért, mert stabil habot képez. Nem omlik össze, és nyomózsákból bármilyen nyomócső segítségével szépen formázható végeredményt ad. Ezt később már csak zsebsárkánnyal meg kell picit pirítani, vagy sütőben megszárítani, és használhatod is.

Miért jó fagylaltkészítéshez?

A Wind-hab egyik legnagyobb előnye, hogy a levegős szerkezete a mélyhűtőben is megmarad. Ez adja a gyümölcsös fagyik könnyedségét és selymes állagát. Ennek köszönhetően nem kell aggódni, hogy a fagylalt keményre fagy és szinte vághatatlan lesz. A fagyigép keverőlapátja sem rontja el a Wind-hab állagát: a habba bevitt levegőt nem keveri ki belőle, viszont segít abban, hogy a gyümölcsökkel vagy más hozzávalókkal egyenletesen elkeveredjen. (Ezt sajnos fagyigép nélkül nem fogod tudni elérni.)

Mire figyelj?

  1. Forró szirup: A cukorszirupot pontosan kell adagolni és nem szabad túl sokáig főzni, hogy elkerüld a kristályosodást.
  2. Időzítés: A szirupot folyamatos habverés közben, vékony sugárban kell a tojásfehérjéhez csorgatni. Így biztosan nem sül meg a tojásfehérje, hanem lágy és könnyű hab keletkezik.
  3. Fagyigép szükségessége: A Wind-habot kézzel nehéz egyenletesen elkeverni a fagyialappal. Egy jó fagyigép azonban tökéletesen végzi ezt a feladatot, úgy, hogy a habos állag megmaradjon.

Miért különleges?

A Wind-habbal készített fagylalt olyan könnyed és lágy marad, hogy akár órák után is könnyen adagolható. Ráadásul nincs szükség semmilyen ipari adalékra vagy csomósodásgátlóra ahhoz, hogy a fagyi kanállal szépen szedhető legyen.

Ha legközelebb gyümölcsös fagylaltot készítesz, mindenképp próbáld ki a Wind-habot – garantáltan egy új szintre emeli a házi fagyik élményét!

Wind hab

Wind-hab

A Wind-hab nem csupán egy izgalmas konyhai különlegesség, hanem a házi készítésű fagylalt egyik legjobb titka is.

Hozzávalók
  

  • 70 gramm cukor
  • 70 gramm tojásfehérje ez kb 3 tojás
  • 20 gramm víz

Teendők
 

  • A cukrot és a vizet hevítsd fel 115 C-ig (ne főzd sokáig, mert akkor túl sok vizet veszít, és össze fog tömbösödni.)
  • Ha felfőtt, máris használhatod a tojáshoz.
  • Mielőtt éppen felfő a szirup, kezdd el habbá verni a tojásfehérjét.
  • A kész szirupont vékony sugárban csorgasd a fehérjéhez, és verd stabil habbá.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.