Barion Pixel

Főzött vaníliakrém

Főzött vaníliakrém

Főzött vaníliakrém – selymes, habos, klasszikus

A főzött vaníliakrém egy igazi örökzöld a desszertek világában: gazdag, tojásos alap, lágy textúra, és klasszikusan telt vaníliaíz. Bármilyen süteményhez jól illik, legyen szó tortáról, fánkról vagy akár krémesről.

Ez a változat egyesíti a hagyományos sárgakrém selymességét a habos krémek könnyedségével, és mindezt zselatin vagy keményítő nélkül is tökéletesen tartja. A titka az elkészítési módban rejlik.

Miért működik ilyen jól a főzött vaníliakrém?

A krém alapja tojássárgája, cukor, liszt és tej – a klasszikus főzött vaníliakrém alkotóelemei. A liszt nemcsak sűrít, de a végső textúrát is simábbá, lágyabbá teszi. A sárgája gazdagítja az ízt, a tej pedig gondoskodik a selymes állagról.

Amikor a krém besűrűsödik, akkor kerül bele a kemény habbá vert tojásfehérje. Ez egy fontos lépés:

  • A forró krém hőkezeli a tojásfehérjét, így nem marad nyers,

  • Közben megtartja a habosságát, vagyis nem esik össze pár órán belül,

  • A végeredmény pedig egy levegős, de gazdag krém, aminek van testessége, de nincs benne zselatinos-ruganyos érzet.

A tejszínhab csak a végén jön

A kihűlt krémhez habtejszín is kerül, mégpedig finoman, óvatosan beleforgatva. Ez adja meg azt a könnyed, már-már desszertszerű textúrát, amitől a krém nemcsak elegáns, hanem igazán desszert-kompatibilis is lesz.

Fontos, hogy a tejszínhabot csak teljesen kihűlt krémbe keverjük bele, különben az egész összeeshet. A végeredmény így egy stabil, mégis légies krém lesz – nem túl tömény, nem túl laza, pont jó.

Hova érdemes használni?

Ez a főzött vaníliakrém szinte mindenbe illik, ahol telt vaníliaízre és selymes állagra van szükség:

  • Torták közé: különösen jól működik piskótával vagy akár réteges süteményekben.

  • Fánkok töltelékeként: nem folyik ki, mégis lágy.

  • Krémes süteményekhez: klasszikus főzött krém alternatívájaként.

  • Pohárkrémekhez: rétegezhető, gyümölccsel, keksszel vagy morzsával kombinálva elegáns desszert lesz belőle.

Ez a krém egyszerre nosztalgikus és modern – épp ezért olyan sokoldalúan felhasználható. Ha egyszer megtanulod, garantáltan visszatérő vendég lesz a konyhádban.

Főzött vaníliakrém

Főzött vaníliakrém

Hozzávalók
  

  • 5 tojás szétválasztva
  • 15 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín habbá verve
  • vaníliás cukor

Teendők
 

  • Keverd a tojás sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral teljesen fehéredésig.
  • Szitáld hozzá a lisztet, és ezt is keverd hozzá csomómentesre.
  • A tejet add hozzá apránként. (Megteheted, hogy felfőzöd az 5 dl tejet, és hőkiegyenlítéssel adod a tojásos keverékhez, de az is működik, hogy hideg tejet használsz.)
  • Amikor egynemű az egész, akkor főzd addig, amíg besűrűsödik és sűrű puding állaga nem lesz.
  • Verd kemény habbá a tojásfehérjét, és add a még meleg részhez. (ne törd össze a habot 🙂 )
  • Hagyd kihűlni (kontaktfóliával fedd le, vagy néha keverj rajta óvatosan, hogy ne bőrösödjön be.), majd keverd bele óvatosan.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.