Főzött vaníliakrém – selymes, habos, klasszikus
A főzött vaníliakrém egy igazi örökzöld a desszertek világában: gazdag, tojásos alap, lágy textúra, és klasszikusan telt vaníliaíz. Bármilyen süteményhez jól illik, legyen szó tortáról, fánkról vagy akár krémesről.
Ez a változat egyesíti a hagyományos sárgakrém selymességét a habos krémek könnyedségével, és mindezt zselatin vagy keményítő nélkül is tökéletesen tartja. A titka az elkészítési módban rejlik.
Miért működik ilyen jól a főzött vaníliakrém?
A krém alapja tojássárgája, cukor, liszt és tej – a klasszikus főzött vaníliakrém alkotóelemei. A liszt nemcsak sűrít, de a végső textúrát is simábbá, lágyabbá teszi. A sárgája gazdagítja az ízt, a tej pedig gondoskodik a selymes állagról.
Amikor a krém besűrűsödik, akkor kerül bele a kemény habbá vert tojásfehérje. Ez egy fontos lépés:
-
A forró krém hőkezeli a tojásfehérjét, így nem marad nyers,
-
Közben megtartja a habosságát, vagyis nem esik össze pár órán belül,
-
A végeredmény pedig egy levegős, de gazdag krém, aminek van testessége, de nincs benne zselatinos-ruganyos érzet.
A tejszínhab csak a végén jön
A kihűlt krémhez habtejszín is kerül, mégpedig finoman, óvatosan beleforgatva. Ez adja meg azt a könnyed, már-már desszertszerű textúrát, amitől a krém nemcsak elegáns, hanem igazán desszert-kompatibilis is lesz.
Fontos, hogy a tejszínhabot csak teljesen kihűlt krémbe keverjük bele, különben az egész összeeshet. A végeredmény így egy stabil, mégis légies krém lesz – nem túl tömény, nem túl laza, pont jó.
Hova érdemes használni?
Ez a főzött vaníliakrém szinte mindenbe illik, ahol telt vaníliaízre és selymes állagra van szükség:
-
Torták közé: különösen jól működik piskótával vagy akár réteges süteményekben.
-
Fánkok töltelékeként: nem folyik ki, mégis lágy.
-
Krémes süteményekhez: klasszikus főzött krém alternatívájaként.
-
Pohárkrémekhez: rétegezhető, gyümölccsel, keksszel vagy morzsával kombinálva elegáns desszert lesz belőle.
Ez a krém egyszerre nosztalgikus és modern – épp ezért olyan sokoldalúan felhasználható. Ha egyszer megtanulod, garantáltan visszatérő vendég lesz a konyhádban.

Főzött vaníliakrém
Hozzávalók
- 5 tojás szétválasztva
- 15 dkg porcukor
- 8 dkg liszt
- 5 dl tej
- 2,5 dl tejszín habbá verve
- vaníliás cukor
Teendők
- Keverd a tojás sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral teljesen fehéredésig.
- Szitáld hozzá a lisztet, és ezt is keverd hozzá csomómentesre.
- A tejet add hozzá apránként. (Megteheted, hogy felfőzöd az 5 dl tejet, és hőkiegyenlítéssel adod a tojásos keverékhez, de az is működik, hogy hideg tejet használsz.)
- Amikor egynemű az egész, akkor főzd addig, amíg besűrűsödik és sűrű puding állaga nem lesz.
- Verd kemény habbá a tojásfehérjét, és add a még meleg részhez. (ne törd össze a habot 🙂 )
- Hagyd kihűlni (kontaktfóliával fedd le, vagy néha keverj rajta óvatosan, hogy ne bőrösödjön be.), majd keverd bele óvatosan.