Rebarbara kompót édesen – egy új arca a közkedvelt növénynek
A rebarbara kompót édesen készítve egy igazi tavaszi-nyári különlegesség, ami új arcát mutatja ennek az alapvetően savanykás növénynek. Bár a rebarbarát sokan elsősorban piték és sütemények töltelékeként ismerik, kompótként is kiválóan működik – különösen akkor, ha bőségesen kap édesítést, hogy kiegyensúlyozzuk a természetes savasságát.
Édesen, de nem gejl módon
Ez a kompót nem csupán enyhén édeskés, hanem kifejezetten édes, szirupos jellegű. Pontosan ez adja a varázsát: a savanykás rebarbara így már nem húzza össze az ember száját, hanem kellemes, kerek ízélményt nyújt, miközben megőrzi frissességét. A hosszan főzött cukros lében a rebarbaradarabok puhára esnek, mégsem esnek teljesen szét – ezzel a textúrával pedig többféle édességbe is jól illeszkedik.
Töltelékként vagy feltétként is megállja a helyét a rebarbara kompót
Az édes rebarbara kompót sokkal több, mint egy tálka gyümölcs: sütik töltelékeként is jól használható, például rebarbarás galette-be (vagy épp epres-rebarbarás galette-be), hajtogatott süteménybe vagy akár egy piskótás pohárdesszert rétegeként. Az édessége miatt nem kell külön cukrozni a krémet vagy a tésztát – a kompót szépen egyensúlyozza az ízeket.
Ha nem sütibe kerül, akkor feltétként is remekül működik. Tejberizshez vagy tejbegrízhez kanalazva igazi ízbomba: a puha, szirupos rebarbara és a lágy tejpép kombinációja különösen gyerekeknél lehet nagy kedvenc.
Akár magában is kanalazható
Aki szereti a savanykásabb gyümölcsöket, de nem bánja, ha azok édes ruhát öltenek, annak ez a kompót önmagában is megállja a helyét. Hidegen különösen frissítő, de langyosan is megőrzi karakteres ízét. Kisebb üvegcsékben akár el is tehetjük a hűtőbe pár napra – jól záródó tető alatt eláll, és mindig kéznél van, ha egy kanálnyi gyümölcsre vágyunk.
Egy kis tipp a végeredményhez
Ha szeretnénk különlegesebb ízhatást, egy kevés vanília, narancshéj vagy akár gyömbér is kerülhet a kompótba. Ezek jól kiegészítik a rebarbara karakterét anélkül, hogy elnyomnák. És ne feledjük: ha túl sok kompótot készítettünk, le is fagyaszthatjuk – a felengedés után is megőrzi selymes állagát és édes ízét.

Rebarbara szósz édesen
Szükséges felszerelés
- Mérleg
- magas falú gyorsfőző
- mérőedény
Hozzávalók
- 30 dkg tisztított, felkockázott rebarbara
- 25-30 dkg cukor vagy ha nagyén édesen szereted, akkor több
- pici citromlé
- 5 gramm keményítő ez kb negyed evőkanál
- pici víz amiben a keményítőt feloldod
- ízlés szerint tehetsz hozzá fahéjat vagy vaníliát
Teendők
- A megtisztított és felkockázott rebarbarára tedd rá a cukrot, kavard össze, és hagyd úgy, amíg levet nem enged. (Ez akár fél óra is lehet.)
- Miután levet engedett, tedd rá a citromlevet, és egy magas falú edényben tedd oda főni. (Fontos, hogy sok hely legyen, mert habozni fog.)
- Főzd legalább 10 percet (ha sűrűbben szereted, többet), közben alkalmanként kevergesd, hogy ne fusson ki.
- Keverd el egy pici vízzel a keményítőt, és öntsd a rebarbarára. Főzd fel, hogy a keményítő jellegzetes íze elfőjjön.
- Öntsd át egy tálba vagy üvegbe, ahonnan használni tudod.