Rebarbarás galette – a kora nyár sztárja
A rebarbarás galette az a desszert, amire első ránézésre talán csak annyit mondunk: „micsoda báj!” A francia vidéki sütemény laza, rusztikus megjelenésével szinte csábítja az embert, hogy leüljön mellé egy csésze teával. A rebarbara savanykás, karakteres íze pedig olyan különleges élményt ad, ami ritka vendég a sütemények világában – pont ettől lesz annyira emlékezetes.
Mi is az a galette?
A galette eredetileg egy francia, szabad formájú piteféle. Nem kell hozzá sem piteforma, sem túlzott precizitás – sőt, a galette pont attól szép, hogy kicsit szabálytalan. A tésztát egyszerűen kinyújtjuk, megtöltjük, majd a széleit ráhajtjuk a töltelékre, és már mehet is a sütőbe. Ez a fajta „laza elegancia” teszi a galette-et olyan különlegessé.
A rebarbara igazi főszereplő
A rebarbarás változat tavasszal és kora nyáron az igazi, amikor friss, roppanós rebarbarát találni a piacon. A rebarbara savanykás íze remekül ellensúlyozza a tészta vajasságát és a hozzáadott édesítést, így a végeredmény egy kiegyensúlyozott, izgalmas sütemény lesz. Azoknak is ajánlott, akik nem rajonganak az émelyítően édes desszertekért – ez garantáltan nem az.
Ha nem szereted a rebarbara savanykás ízvilágát, de magát a rebarbarát kipróbálnád, próbáld ki a rebarbara kompótot édesen.
Rusztikus, de mégis látványos
A rebarbarás galette a maga egyszerűségében is szemet gyönyörködtető. A rebarbaraszárak fajtától függően zöldes vagy éppenséggel szép rózsaszínes-piros árnyalatai sütés közben csak még mélyebbé válnak, a szélek aranybarnára sülnek, és az egész sütemény valami elképesztően házias, otthonos hangulatot áraszt. Nem kell cukrásznak lenni ahhoz, hogy jól nézzen ki – sőt, a rusztikus megjelenés egyenesen kívánatos ebben az esetben.
Egyedi ízélmény a rebarbarás galette
A galette-nek nagy előnye, hogy melegen és hidegen is finom. Önmagában is megállja a helyét, de egy gombóc vaníliafagyival vagy egy kanál tejszínhabbal egészen új szintre emelhető. Ha vendégeket vársz, igazi ütőkártya lehet, de egy hétköznapi délutánra is bőven elég különleges – és nem is túl bonyolult.
Ha valami másra vágysz, mint az átlagos piték
A rebarbarás galette egy kis kimozdulás a megszokott almás vagy túrós sütemények világából. Egy különleges alapanyag, egy nem mindennapi forma, mégis könnyen elkészíthető és szerethető. Azoknak való, akik nemcsak a végeredményt élvezik, hanem magát a sütés élményét is.
Tésztaként használhatod a lentebb bemutatott laktózmentes galette tészát, vagy ha nem szükséges számodra, hogy laktózmentes legyen a végeredmény, akkor a barackos galette tésztája is ideális a számodra.
Ez a galette a nyár egyik legsokoldalúbb süteménye: lehet uzsonna, vendégváró vagy akár egy piknik fő attrakciója is. Ha valami egyszerű, mégis különleges desszertre vágysz, a rebarbarás galette mindig jó választás.

Rebarbara szósz édesen
Szükséges felszerelés
- Mérleg
- magas falú gyorsfőző
- mérőedény
Hozzávalók
- 30 dkg tisztított, felkockázott rebarbara
- 25-30 dkg cukor vagy ha nagyén édesen szereted, akkor több
- pici citromlé
- 5 gramm keményítő ez kb negyed evőkanál
- pici víz amiben a keményítőt feloldod
- ízlés szerint tehetsz hozzá fahéjat vagy vaníliát
Teendők
- A megtisztított és felkockázott rebarbarára tedd rá a cukrot, kavard össze, és hagyd úgy, amíg levet nem enged. (Ez akár fél óra is lehet.)
- Miután levet engedett, tedd rá a citromlevet, és egy magas falú edényben tedd oda főni. (Fontos, hogy sok hely legyen, mert habozni fog.)
- Főzd legalább 10 percet (ha sűrűbben szereted, többet), közben alkalmanként kevergesd, hogy ne fusson ki.
- Keverd el egy pici vízzel a keményítőt, és öntsd a rebarbarára. Főzd fel, hogy a keményítő jellegzetes íze elfőjjön.
- Öntsd át egy tálba vagy üvegbe, ahonnan használni tudod.

Laktózmentes galette tészta
Hozzávalók
- 25 dkg liszt (BL55)
- 15 dkg joghurt (használhatsz 1 egész kispohárnyit is, az kb 17 dkg lesz)
- 12 dkg margarin vagy vaj, de akkor abból használj laktózmentest
- 1 csipet só
Teendők
- A sót, a lisztet és a margarint morzsold el.
- Add hozzá a joghurtot is. Ha a végeredmény nagyon ragacsos, adj még hozzá lisztet. Egy lágy, de nem folyékony tésztát kell kapnod.
- Letakarva tedd hűtőbe, míg a margarin újra meg nem szilárdul egy kicsit.
- Függően attól, mekkora galettet szeretnél, vagy oszd fel, és nyújtsd ki nagyjából kör alakúra vagy csak nyújtsd ki.
- Használhatsz formát is, de ha nem folyik a töltelék, nem muszáj.
- Töltsd meg a kiválasztott töltelékkel úgy, hogy kb 2 cm szabadon marad a szélén.
- A szabadon levő részeket összecsippentgetve hajtsd fel.
- Kend le felvert tojással.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
Jegyzetek