Barion Pixel

Tejszínes mascarponekrém

Tejszínes mascarponekrém

Tejszínes mascarponekrém – légies, de mégis stabil

Ez a tejszínes mascarponekrém egy igazi jolly joker a desszertek világában. Megvan benne a könnyedség, amit egy habos krémtől várunk, ugyanakkor a stabilitása miatt tortákba, pohárkrémekbe és szeletekbe is bátran használhatjuk.

Alapja a jól ismert páros: mascarpone és habtejszín – önmagukban is képesek lágy, mégis tartást adó habot alkotni, elég csak egy pavlova tetejére gondolni. Viszont ha ezeket az arányokat megváltoztatjuk, és például több tejszínt használunk vagy porcukrot is adunk hozzá, a krém veszít a tartásából. Ilyenkor jön képbe a harmadik összetevő: a puding.

Miért kell bele a puding?

A sűrű puding nemcsak ízt, hanem szerkezetet is ad a krémnek. Nem kell sem zselatin, sem más kötőanyag – a jól főzött puding bőven elég ahhoz, hogy a mascarpone és a tejszín habos lágyságát egyensúlyba hozza. Ez a kulcsa annak, hogy a krém megtartsa a formáját akár egy magasabb tortarétegben is.

A jó hír, hogy teljesen rugalmasan alakíthatod a lentebbi receptet:

  • használhatsz házi főzött pudingot (például tojássárgás, keményítős vaníliapudingot),

  • vagy bolti pudingport, csak főzd sűrűbbre a szokásosnál.
    Például két zacskó pudingport főzz meg 7 dl tejjel 1 liter helyett – így sokkal sűrűbb lesz a végeredmény, és a krémed is stabilabb marad.

Fontos: mikor jön a tejszínhab?

A felvert habtejszínt csak akkor keverd bele, ha a pudingos alap már teljesen kihűlt. Ez nagyon fontos lépés: ha melegen kevered hozzá, a hab összeesik, elveszíti a tartását, és a krém elfolyhat.

Amikor azonban minden összetevő hűvös és kész, elég néhány laza mozdulat a spatulával, és máris megvan a könnyed, krémes, selymes textúra – ami bírja a szeletelést is.

Hol használható?

  • Tortákhoz: Különösen olyanokhoz, ahol magasabb rétegek vannak, vagy fontos a szépen vágható krém.

  • Szeletekhez: Jó tartásának köszönhetően szépen formában marad.

  • Pohárkrémekhez: Habos, de nem túl tömény – így könnyed desszertként is megállja a helyét.

Ez a krém a sokoldalúsága miatt az egyik legpraktikusabb recept, amit érdemes elmenteni – ha egyszer kipróbálod, könnyen a kedvenc alapoddá válik.

Tejszínes mascarponekrém

Tejszínes mascarponekrém

Hozzávalók
  

Első rész

  • 7 dl tej
  • 80 gramm keményítő (Ez kb 2 csomag pudingporral kiváltható)
  • vaníliás cukor

Második rész

  • 500 gramm mascarpone
  • 4 ek porcukor
  • 5 ek rum
  • 4 dl tejszín

Teendők
 

Első rész

  • Keverd csomómentesre a keményítőt egy pici tejjel és add hozzá a cukrot is.
  • Ha édesebben szeretnéd a krémet, akkor tehetsz bele cukrot is, bár a mascarpones részben lesz cukor amúgy is.
  • Add hozzá a többi tejet, és főzz belőle sűrű pudingot.
  • Tedd félre hűlni. Gondoskodj arról, hogy ne bőrösödjön be. (Takard le kontaktfóliával vagy kevergesd.)
  • Ha kihűlt, akkor kezdd a második részt.

Második rész

  • A mascarponet, a cukrot és a rumot keverd el alaposan.
  • Add hozzá a kihűlt pudingot, és keverd csomómentesre.
  • Verd fel a hideg tejszínt habbá, és óvatosan forgasd bele a krémbe.

Jegyzetek

Bár frissen elkészítve is finom, de érdemes hűtőben dermeszteni, mielőtt tálalod. (Akár sütire kenve hűtőbe rakni, vagy pohárkrémként hűtőben pihentetni.)

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.