Orosházi banán, egy különleges péksütemény
Az orosházi banán ízvilágában a brióst idézi, de ez készülhet a sima verzió mellett kakaósan vagy akár fahéjasan is.
Ha szereted a brióst és az édes péksüteményeket, akkor biztosan rajongani fogsz az orosházi banánért. Ez a finomság ugyanabból a puha, selymes tésztából készül, mint a híres briós, ám különleges karakterrel rendelkezik.
A tészta gazdag, puha és lágy, és a tetején karamellizálódó cukor pedig még vonzóbbá teszi. Az orosházi banán nem csupán egy péksütemény, hanem egy valódi gasztronómiai élmény, amely garantáltan elvarázsolja az ízek kedvelőit.
Mit ír róla a Magyar Pékszövetség?
Az orosházi banán vörösesbarnába hajló, aranysárga színű, fényes, barázdált felületű, férfitenyérnél kicsit nagyobb (11-12 cm széles, 9-10 cm hosszú), lapos (I,5-2 cm), félig lefejtett banánra emlékeztető alakú, 70-75 g tömegű termék. Szemcsés, rásült kristálycukor díszíti, amely a süteményjelleget ízében is hangsúlyozza. Bélzete egyenletesen apró lyukacsos, kissé tömött.
Az orosházi banán története
Az orosházi banán legendája a híres sütőmester, Pável Bertalan nevéhez kötődik. Pável Bertalan a mesterségét édesapjától tanulta, majd számos helyen gyűjtött tapasztalatot segédmunkásként. 1913-ban megnyitotta saját pékségét Szarvason, azonban a világháború keresztülhúzta terveit. Harcolt az orosz fronton, ahol foglyul esett.
Szabadulása után Orosházán telepedett le, és itt nyitott újabb pékséget. Itt alkotta meg az eredeti, különleges alakú briósát, mely rögtön a vásárlók kedvencévé vált. A péksüteményt nem ő, hanem a vásárlók nevezték el banánnak, utalva annak formájára, mely hasonlított a déli gyümölcsre. Ezzel a névvel született meg az orosházi banán.
Egyszerűen elkészíthető és közkedvelt csemege volt, de egy időre mintha a feledés homályába merült volna. Mostanában kezd új életre kapni, így mára egyre több pékség kínálatában megtalálható. Bár az alaprecept teljesen üres, csak a tetején levő cukor az ízesítés, ettől függetlenül már több mint egy évszázada sikert arat.
Az elkészítés módja
Orosházi banán recept-kalkulátor
Az alapreceptet a kalkulátor adja meg. Ez csupán annyiban tér el a pékek által használttól, hogy itt nem tejpor és víz, hanem tej és mivel a tejben is van víz, ennyivel kevesebb víz van benne.
Ennyi darabot készítek: | |
Mértékegység: | |
Liszt: | |
Élesztő: | |
Só: | |
Adalék: | |
Víz: | |
Tej: | |
Cukor: | |
Margarin: |
Hogy mit jelent az „adalék”?
Nem kell kétségbeesned, semmi titkos hozzávaló. A búzalisztből a mai modern malomipar hiperszuper szitái sokmindent kiszitálnak, így a liszt minőségét javítják, jellemzően sikérrel.
Ha neked pont nincs otthon, akkor adhatsz hozzá adalékként ugyanennyi aszkorbinsavat (ez közönséges C-vitamin). Ekkora mennyiség nem érződik meg a tészta ízén, viszont a tészta érését segíti egészen addig, amíg a sülés során le nem bomlik.
Hogyan tudod felturbózni?
Az alapanyag
Az 1970-es évektől egyre inkább elterjedt a tejpor és a margarin a tej és a vaj helyett. Ez nem is nagy csoda, elvégre könnyebben tárolható, olcsóbb, és a margarinnal könnyebb dolgozni, mint a vajjal.
Ám ha ízbombát szeretnél, akkor használj vajat és jó minőségű zsíros (akár házi) tejet.
A töltelék
Nem, az eredeti orosházi banán nincs megtöltve semmivel sem, a rétegek között teljesen sima étolaj van. Ám sokat dob az ízén, ha cukros kakaóval vagy egy kis cukros fahéjjal szórod meg közvetlenül az előtt, hogy feltekernéd és megadnád neki a végső formáját.
Orosházi banán
Eszközök
Hozzávalók
53 dkg liszt
2 dkg élesztő
6 gramm só (ez egy jó nagy csipetnyi)
20 dkg víz
8,5 dkg tej
2 dkg cukor
2 dkg margarin (vagy vaj)
étolaj
ízlés szerint cukrozott kakaópor
1 db tojás (csak a kenéshez kell
Instrukciók
Ha készen van, készíts belőle 1 nagy gombócot, és letakarva pihentesd 20 percet.
Oszd fel 10 egyenlő részre (vagy 20 darabba, ha a minit készíted)
A videón látható módon formázd, ha szeretnéd, tegyél bele cukrozott kakaóport, pihentesd, kend le tojással.
Mielőtt a 180 C-ra előmelegített sütőbe teszed, szórd meg cukorral.