Barion Pixel

A tejes kifli

Tejes kifli

A tejes kifli, ami a mindennapokban és az ünnepek alatt is megállja a helyét

A tejes kifli sokakban a reggel szimbóluma, amikor a pékségből hozott még friss, meleg kiflivel indították gyermekként a napjukat.

A kifli forma eredete

A XVI. században a török császár Bécset akarta elfoglalni, így seregeivel körülvette a várost. Bár hevesen ostromolta, támadásait a város védői (nem csak a katonák, hanem a céhek hősiesen harcoló tagjai és a mesterek) mindig visszaverték.
Amikor a török vezér látta, hogy a várost erővel nem veheti be, cselhez folyamodott. Aknákat ásatott a város falai alá, hogy azokat levegőbe röpíthesse. Azonban a véletlen folytán az egyik akna egy pékműhely alá került. A műhelyben éjjel dolgozó munkások figyelmesek lettek rá, hogy alattuk döng a föld, s hogy a műhelyben mozognak a tárgyak és a dagasztó teknő. Rohantak a parancsnoksághoz, s elmondták észrevételüket. Ott természetesen rögtön tudták, hogy miről van szó. Félreverték a templomok harangjait, s az álmából felriasztott lakosság meghiúsította a törökök tervét.

A törökök ez után az újabb kudarc után elvonultak Bécs falai alól. A város falain kívül levő Stefans templom tornyára, ahová a törökök kitűzték a félholdat, visszakerült a kereszt. Ekkor, 1529-ben, készítette a török félhold formájára az első kiflit egy Wendler nevű sütőmester. És ez a kifli csakhamar meghódította az egész világot.

A kifli szerepe napjainkban

A kifli tehát hosszú történelme során különféle formákat és ízeket öltött magára. Bár sokan az ünnepi időszakhoz kötik, a tejes kifli hétköznapi életünk fontos részévé is válhat. Egy egyszerű reggeli vagy délutáni snackként, a tejes kifli minden alkalomra tökéletes választás lehet.

A kifli készítése

A tésztája egyszerű, de ízletes.
Bár a receptben én margarint írok, de használhatsz vajat is. A pékségek margarint használnak, lévén ez a költséghatékonyabb, és mivel kevésbé lesz lágy a tészta (nem úgy, mint egy puha vajtól), könnyebb is vele dolgozni. Emellett nyilván élesztőt és tejet tartalmaz. A tej zsírtartalma is hozzájárula kifli puhaságához és ízének gazdagságát is biztosítja. Itt, ha lehetőséged van rá, nyugodtan használj a standard 2,8%-os tej helyett akár frissen fejt tehéntejet is.

A tejnél figyelj arra, hogy az élesztőgomba nem bontja le a laktózt. A tejcukortartalom megmarad, csak és kizárólag a karamellizálódása során a héj pirulékonyságában játszik szerepet. Ám aki nehezen emészti ezt a fajta összetevőt, annak továbbra is gondokat okozhat.

Az ízesítés

Az ízesítés lehetőségei szinte korlátlanok. A normál tejes kiflit sütés előtt meg lehet szórni köménymaggal vagy nagyobb szemű sóval a tetején, ami extra ízességet és textúrát ad a kiflinek. A tésztáját is lehet ízesíteni bármivel, amihez kedved szottyan. Erre példa lehet például a paprikás kifli, amelynél a tésztát fűszerpaprikával és egy csipet borssal turbózzák fel.

Géppel vagy kézzel sodorva az igazi?

A tömeggyártásban kézzel sodort kiflikkel nem lehetne lépést tartani az igényekkel, így egy „normál boltban” csak olyan termékkel találkozol, amit gép sodort fel. Ekkor a kifli jellegzetes sodratait ugyan létrehozza a gép, de egymásba is préseli őket, sütés után nem fogod tudni szétszedni. Ám az igazi, „békebeli kifli” kézzel van sodorva, a sodratai szépen látszanak, és ezt a pluszt sütés után is megtartja.

A kiflisütés folyamata

A kiflit kelesztés után teszed be a sütőbe, ami eddig nem nagy meglepetés. A kifli tetejét „mosdással” készítik elő, ez annyit jelent, hogy vízzel kenik le a kifli tetejét és gőzzel telt sütőtérben sütik. Ennek a plusz vízmennyiségnek köszönhetően a kifli külső héja később kezd kialakulni (elvégre a plusz vízmennyiségnek előbb el kell párolognia), eközben a tészta belseje tovább nő és így még könnyedebb és tetszetősebb lesz a végeredmény. Ha ezt nem így tennéd, akkor az idejekorán létrejövő héj (amit már jól ismersz, hogy roppanós, keményebb szerkezetű) bezárná a bélzetet, ami így sűrű maradna.

 

Készítsd el ezt a receptet velünk!

Szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el ezt a finomságot lépésről lépésre? Jelentkezz a workshopunkra, ahol közösen sütünk és tanulunk!


További információk a workshopról

 

Kiflikalkulátor

Bár a receptben konkrét mennyiség is szerepel, de használhatod ezt a kalkulátort is, ha többet, vagy kevesebbet szeretnél készíteni.

Táblázat
Ennyi darabot készítek:
Mértékegység:
Liszt:
Élesztő:
Só:
Adalék:
Víz:
Tej:
Cukor:
Margarin:

Mit jelent az „adalék”?

Semmi vudu. Leggyakrabban a lisztet javítják pluszban hozzáadott sikérrel, de ha neked ilyen nincs otthon, akkor használhatsz ugyanennyi aszkorbinsavat (hétköznapi nevén C-vitamint), vagy akár ki is hagyhatod.

Hogyan tudod felturbózni?

A margarint kicserélheted vajra is. Bár jóval drágább, de sokat dob az ízén.

A tejes kifli és az ünnepnapok

Bár a tejes kifli sokak számára csak a mindennapi reggelit jelenti, ám a karácsonyi időszak elengedhetetlen desszertje a guba egyik alapanyaga is pont ez a termék. Így ha esetleg meg is szárad, akkor sem kell kétségbeesned, mert van alternatív felhasználása.

A tejes kifli

A tejes kifli

reni
felkészülési idő
60 perc
főzési idő
20 perc
adag
12
teljes idő
80 perc

Eszközök

  • 1 tál, amiben dagasztasz

  • kendő, amivel letakarod

  • nyújtófa

  • tepsi

Hozzávalók

  • 41.41 dkg Liszt

  • 1.66 dkg Élesztő

  • 0.50 dkg Só

  • 16.23 dkg Víz (igen, ez is súlyra van 🙂 )

  • 6.96 dkg Tej

  • 0.62 dkg Cukor

  • 0.83 dkg Margarin

Instrukciók

1
Dagaszd össze a hozzávalókat (mindent, nem szükséges előzőleg felfuttatni az élesztőt).
2
Kidagasztás után a még egyben levő tésztádat formázd meg egy "labdává", takard le, és hagyd 10-15 percet pihenni. Ezalatt a sikérháló visszarendeződik, és könnyebb lesz vele dogloznod.
3
A pihenő után oszd fel a teljes tésztádat egyenlő adagokra. A kifli standard mérete 53 grammos gombócokból jön ki. Az 53 grammos kis tésztákból készíts zsömleszerű gombócokat, amiket letakarva pihentess újabb 10-15 percig.
4
A videón látható módon formázz belőle kiflit. Hagyd pihenni, míg meg nem kel, utána vizezd le a tetejét (díszítheted sóval vagy köménymaggal is) Süsd meg 180 fokra előmelegített sütőben, ha lehet, gőzzel telített légtérben. Jó étvágyat kívánok!

Megjegyzés

Jól látod, hogy minden összetevő súlyra van megadva. Így elegendő egyetlen mérleg, nem kell külön méricskélned.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.