A tejes kifli, ami a mindennapokban és az ünnepek alatt is megállja a helyét
A tejes kifli sokakban a reggel szimbóluma, amikor a pékségből hozott még friss, meleg kiflivel indították gyermekként a napjukat.
A kifli forma eredete
A XVI. században a török császár Bécset akarta elfoglalni, így seregeivel körülvette a várost. Bár hevesen ostromolta, támadásait a város védői (nem csak a katonák, hanem a céhek hősiesen harcoló tagjai és a mesterek) mindig visszaverték.
Amikor a török vezér látta, hogy a várost erővel nem veheti be, cselhez folyamodott. Aknákat ásatott a város falai alá, hogy azokat levegőbe röpíthesse. Azonban a véletlen folytán az egyik akna egy pékműhely alá került. A műhelyben éjjel dolgozó munkások figyelmesek lettek rá, hogy alattuk döng a föld, s hogy a műhelyben mozognak a tárgyak és a dagasztó teknő. Rohantak a parancsnoksághoz, s elmondták észrevételüket. Ott természetesen rögtön tudták, hogy miről van szó. Félreverték a templomok harangjait, s az álmából felriasztott lakosság meghiúsította a törökök tervét.
A törökök ez után az újabb kudarc után elvonultak Bécs falai alól. A város falain kívül levő Stefans templom tornyára, ahová a törökök kitűzték a félholdat, visszakerült a kereszt. Ekkor, 1529-ben, készítette a török félhold formájára az első kiflit egy Wendler nevű sütőmester. És ez a kifli csakhamar meghódította az egész világot.
A kifli szerepe napjainkban
A kifli tehát hosszú történelme során különféle formákat és ízeket öltött magára. Bár sokan az ünnepi időszakhoz kötik, a tejes kifli hétköznapi életünk fontos részévé is válhat. Egy egyszerű reggeli vagy délutáni snackként, a tejes kifli minden alkalomra tökéletes választás lehet.
A kifli készítése
A tésztája egyszerű, de ízletes.
Bár a receptben én margarint írok, de használhatsz vajat is. A pékségek margarint használnak, lévén ez a költséghatékonyabb, és mivel kevésbé lesz lágy a tészta (nem úgy, mint egy puha vajtól), könnyebb is vele dolgozni. Emellett nyilván élesztőt és tejet tartalmaz. A tej zsírtartalma is hozzájárula kifli puhaságához és ízének gazdagságát is biztosítja. Itt, ha lehetőséged van rá, nyugodtan használj a standard 2,8%-os tej helyett akár frissen fejt tehéntejet is.
A tejnél figyelj arra, hogy az élesztőgomba nem bontja le a laktózt. A tejcukortartalom megmarad, csak és kizárólag a karamellizálódása során a héj pirulékonyságában játszik szerepet. Ám aki nehezen emészti ezt a fajta összetevőt, annak továbbra is gondokat okozhat.
Az ízesítés
Az ízesítés lehetőségei szinte korlátlanok. A normál tejes kiflit sütés előtt meg lehet szórni köménymaggal vagy nagyobb szemű sóval a tetején, ami extra ízességet és textúrát ad a kiflinek. A tésztáját is lehet ízesíteni bármivel, amihez kedved szottyan. Erre példa lehet például a paprikás kifli, amelynél a tésztát fűszerpaprikával és egy csipet borssal turbózzák fel.
Géppel vagy kézzel sodorva az igazi?
A tömeggyártásban kézzel sodort kiflikkel nem lehetne lépést tartani az igényekkel, így egy „normál boltban” csak olyan termékkel találkozol, amit gép sodort fel. Ekkor a kifli jellegzetes sodratait ugyan létrehozza a gép, de egymásba is préseli őket, sütés után nem fogod tudni szétszedni. Ám az igazi, „békebeli kifli” kézzel van sodorva, a sodratai szépen látszanak, és ezt a pluszt sütés után is megtartja.
A kiflisütés folyamata
A kiflit kelesztés után teszed be a sütőbe, ami eddig nem nagy meglepetés. A kifli tetejét „mosdással” készítik elő, ez annyit jelent, hogy vízzel kenik le a kifli tetejét és gőzzel telt sütőtérben sütik. Ennek a plusz vízmennyiségnek köszönhetően a kifli külső héja később kezd kialakulni (elvégre a plusz vízmennyiségnek előbb el kell párolognia), eközben a tészta belseje tovább nő és így még könnyedebb és tetszetősebb lesz a végeredmény. Ha ezt nem így tennéd, akkor az idejekorán létrejövő héj (amit már jól ismersz, hogy roppanós, keményebb szerkezetű) bezárná a bélzetet, ami így sűrű maradna.
Készítsd el ezt a receptet velünk!
Szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el ezt a finomságot lépésről lépésre? Jelentkezz a workshopunkra, ahol közösen sütünk és tanulunk!
Kiflikalkulátor
Bár a receptben konkrét mennyiség is szerepel, de használhatod ezt a kalkulátort is, ha többet, vagy kevesebbet szeretnél készíteni.
Ennyi darabot készítek: | |
Mértékegység: | |
Liszt: | |
Élesztő: | |
Só: | |
Adalék: | |
Víz: | |
Tej: | |
Cukor: | |
Margarin: |
Mit jelent az „adalék”?
Semmi vudu. Leggyakrabban a lisztet javítják pluszban hozzáadott sikérrel, de ha neked ilyen nincs otthon, akkor használhatsz ugyanennyi aszkorbinsavat (hétköznapi nevén C-vitamint), vagy akár ki is hagyhatod.
Hogyan tudod felturbózni?
A margarint kicserélheted vajra is. Bár jóval drágább, de sokat dob az ízén.
A tejes kifli és az ünnepnapok
Bár a tejes kifli sokak számára csak a mindennapi reggelit jelenti, ám a karácsonyi időszak elengedhetetlen desszertje a guba egyik alapanyaga is pont ez a termék. Így ha esetleg meg is szárad, akkor sem kell kétségbeesned, mert van alternatív felhasználása.
A tejes kifli
Eszközök
1 tál, amiben dagasztasz
kendő, amivel letakarod
nyújtófa
tepsi
Hozzávalók
41.41 dkg Liszt
1.66 dkg Élesztő
0.50 dkg Só
16.23 dkg Víz (igen, ez is súlyra van 🙂 )
6.96 dkg Tej
0.62 dkg Cukor
0.83 dkg Margarin