Barion Pixel

Baconos kifli

Baconos kifli

Baconos kifli – vendégváró falatkáknak

A baconos kifli a sós péksütemények egyik legízletesebb változata, amely tökéletes reggelire, uzsonnára vagy vendégváró falatként. A puha, vajas tészta és a ropogós, sós bacon találkozása mennyei kombinációt alkot, amelyet szinte lehetetlen abbahagyni!

Miért szeretjük a baconos kiflit?

  • Gazdag ízvilág: A bacon füstös-sós íze tökéletesen kiegészíti a puha, vajas tésztát.
  • Sokoldalú felhasználás: Lehet belőle apró falatkákból álló partyétel vagy nagyobb kifliként tartalmasabb harapnivaló.
  • Előre elkészíthető: Frissen az igazi, de másnap is élvezhető, sőt, fagyasztva is tárolható.

Méretvariációk – hogyan készítheted el?

A baconos kifli formázásánál és méreténél két lehetőség közül is választhatsz:

  • Mini baconos kiflik: A tésztát két egyenlő részre osztva 16 kisebb kiflit kapunk, amelyek remek vendégváró falatok.
  • Nagyobb kiflik: Ha a tésztát csak 8 részre osztjuk, nagyobb, laktatóbb péksüteményeket kapunk.

Bármelyik verziót is választod szinte biztos, hogy sikered lesz vele :).

Bacon és zsír – mire figyelj?

A bacon felhasználásánál és sütésénél érdemes figyelembe venni néhány dolgot:

  • Felhasználható a bacon zsírja is: Ha igazán baconös ízvilágot szeretnél, a tésztában a vaj helyett a kisült zsírt (vagy egy részét) is használhatod.
  • Óvatosan a sóval: Ha baconös zsírt használsz, csökkentsd a hozzáadott só mennyiségét, mert a bacon önmagában is elég sós lehet.
  • Hűtsd le a zsírt: Ne öntsd forrón a tésztához, mert megégethet és az élesztőt is tönkreteheti, ami tömör és lapos kiflit eredményezhet. Megteheted azt is, hogy ezt öntöd először a keverőtálba, picit hűlni hagyod, és utána teszed hozzá a többi hozzávalót.
  • Süsd ki előre: fontos, hogy a bacon mindig előre legyen kisütve, mert ha nyersen kerül a tésztába, akkor vagy nyers és akár rágós maradhat, vagy a kifli tésztája szalonnás állagú lesz a kisülő zsírtól.

Hogyan tálalhatod a baconos kiflit?

A baconos kifli önmagában is mennyei, de ha még különlegesebbé tennéd, próbáld ki az alábbi ötleteket:

  • Frissen sült állapotban, langyosan a legfinomabb – A ropogós héj és a puha belső ekkor érvényesül legjobban.
  • Tálalhatod mártogatósokkal – Egy fokhagymás tejföl vagy egy fűszeres sajtkrém remek kísérője lehet.
  • Szendvicsként is megállja a helyét – Töltsd meg friss zöldségekkel, sajttal vagy egy kis plusz sonkával.
  • Vendégváró falatként – Ha mini változatban készíted, egy sajttál vagy borkorcsolya részeként is tálalhatod.

Tárolás és frissesség megőrzése

A baconos kifli akkor a legfinomabb, amikor frissen sül ki, de ha szeretnéd későbbre eltenni, az alábbi tippek segítenek:

  • Szobahőmérsékleten: Egy napig friss marad, ha letakarva tárolod.
  • Hűtőben: Ha több napra eltennéd, légmentesen zárható dobozban vagy fóliába csomagolva tartsd.
  • Fagyasztva: A sütés után teljesen kihűlt kifliket lefagyaszthatod, és szükség szerint újra melegítheted sütőben vagy mikróban.

A baconos kifli egy igazi közönségkedvenc, amelyet mindenki a saját ízlésére szabhat. Akár mini változatban, akár nagyobb méretben készíted, garantáltan sikert arat! Kísérletezz bátran a tálalási és tárolási lehetőségekkel, és élvezd a házi pékség varázsát!

Baconos kifli

Baconos kifli

A baconos kifli a sós péksütemények egyik legízletesebb változata, amely tökéletes reggelire, uzsonnára vagy vendégváró falatként.
Adagok 16 darab

Hozzávalók
  

  • 375 gramm liszt
  • 187 gramm tej
  • 10 gramm élesztő
  • 1 felvert tojás fele a másik fele a kenéshez kell
  • 30 gramm vaj vagy a bacon kisült zsírja
  • 75 gramm kockázott bacon kisütve ennyi
  • 1 tk cukor
  • só, ha a bacon nem elég sós

Teendők
 

  • Süsd ki a bacont. Ez viszonylag kis mennyiség, így nem kell sokáig hűteni, de forrón ne használd, mert megéget.
  • A hozzávalókat (mindet) dagaszd össze akár kézzel akár géppel.
  • Egy gombócban letakarva hagyd pihenni kb 20 percet.
  • Oszd ketté, ha apróbb kifliket akarsz, vagy hagyd egyben, ha 16 kisebb helyett 8 nagyobb kiflit szeretnél.
  • Nyújtsd ki kör alakúra a gombócokat. A vastagság függ a te saját ízlésedtől is (vastagabb tészta kevésbé réteges kiflit fog adni), valamint a baconkockáktól is.
    Annyira nyújtsd ki, hogy még a baconkockák ne szakítsák ki a kifliket.
  • Pizzavágóval vágd 8 felé a tésztát, és minden egyes szeletet a szélesebb felétől indulva tekerj fel kiflinek.
  • Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a háromszög csúcsos vége alulra kerüljön (így nem nyílik ki sülés közben). Kend le tojással, és tedd félre meleg helyre, hogy megkeljen.
  • Ha duplájára kelt, kend le még 1x tojással és süsd pirosra 180 C-ra előmelegített sütőben.
Kulcsszó bacon, kifli, vendégváró
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.