Barion Pixel

Orosházi banán

orosházi banán

Orosházi banán, egy különleges péksütemény

Az orosházi banán ízvilágában a brióst idézi, de ez készülhet a sima verzió mellett kakaósan vagy akár fahéjasan is.

Ha szereted a brióst és az édes péksüteményeket, akkor biztosan rajongani fogsz az orosházi banánért. Ez a finomság ugyanabból a puha, selymes tésztából készül, mint a híres briós, ám különleges karakterrel rendelkezik.

A tészta gazdag, puha és lágy, és a tetején karamellizálódó cukor pedig még vonzóbbá teszi. Az orosházi banán nem csupán egy péksütemény, hanem egy valódi gasztronómiai élmény, amely garantáltan elvarázsolja az ízek kedvelőit.

Mit ír róla a Magyar Pékszövetség?

Az orosházi banán vörösesbarnába hajló, aranysárga színű, fényes, barázdált felületű, férfitenyérnél kicsit nagyobb (11-12 cm széles, 9-10 cm hosszú), lapos (I,5-2 cm), félig lefej­tett banánra emlékeztető alakú, 70-75 g tö­megű termék. Szemcsés, rásült kristálycukor díszíti, amely a süteményjelleget ízében is hangsúlyozza. Bélzete egyenletesen apró lyukacsos, kissé tömött.

 

Készítsd el ezt a receptet velünk!

Szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el ezt a finomságot lépésről lépésre? Jelentkezz a workshopunkra, ahol közösen sütünk és tanulunk!


További információk a workshopról

 

Az orosházi banán története

Az orosházi banán legendája a híres sütőmester, Pável Bertalan nevéhez kötődik. Pável Bertalan a mesterségét édesapjától tanulta, majd számos helyen gyűjtött tapasztalatot segédmunkásként. 1913-ban megnyitotta saját pékségét Szarvason, azonban a világháború keresztülhúzta terveit. Harcolt az orosz fronton, ahol foglyul esett.
Szabadulása után Orosházán telepedett le, és itt nyitott újabb pékséget. Itt alkotta meg az eredeti, különleges alakú briósát, mely rögtön a vásárlók kedvencévé vált. A péksüteményt nem ő, hanem a vásárlók nevezték el banánnak, utalva annak formájára, mely hasonlított a déli gyümölcsre. Ezzel a névvel született meg az orosházi banán.

Egyszerűen elkészíthető és közkedvelt csemege volt, de egy időre mintha a feledés homályába merült volna. Mostanában kezd új életre kapni, így mára egyre több pékség kínálatában megtalálható. Bár az alaprecept teljesen üres, csak a tetején levő cukor az ízesítés, ettől függetlenül már több mint egy évszázada sikert arat.

Az elkészítés módja

Orosházi banán recept-kalkulátor

Az alapreceptet a kalkulátor adja meg. Ez csupán annyiban tér el a pékek által használttól, hogy itt nem tejpor és víz, hanem tej és mivel a tejben is van víz, ennyivel kevesebb víz van benne.

Táblázat
Ennyi darabot készítek:
Mértékegység:
Liszt:
Élesztő:
Só:
Adalék:
Víz:
Tej:
Cukor:
Margarin:

Hogy mit jelent az „adalék”?

Nem kell kétségbeesned, semmi titkos hozzávaló. A búzalisztből a mai modern malomipar hiperszuper szitái sokmindent kiszitálnak, így a liszt minőségét javítják, jellemzően sikérrel.

Ha neked pont nincs otthon, akkor adhatsz hozzá adalékként ugyanennyi aszkorbinsavat (ez közönséges C-vitamin). Ekkora mennyiség nem érződik meg a tészta ízén, viszont a tészta érését segíti egészen addig, amíg a sülés során le nem bomlik.

Hogyan tudod felturbózni?

Az alapanyag

Az 1970-es évektől egyre inkább elterjedt a tejpor és a margarin a tej és a vaj helyett. Ez nem is nagy csoda, elvégre könnyebben tárolható, olcsóbb, és a margarinnal könnyebb dolgozni, mint a vajjal.

Ám ha ízbombát szeretnél, akkor használj vajat és jó minőségű zsíros (akár házi) tejet.

A töltelék

Nem, az eredeti orosházi banán nincs megtöltve semmivel sem, a rétegek között teljesen sima étolaj van. Ám sokat dob az ízén, ha cukros kakaóval vagy egy kis cukros fahéjjal szórod meg közvetlenül az előtt, hogy feltekernéd és megadnád neki a végső formáját.

orosházi banán

Orosházi banán

Az orosházi banán ízvilágában a brióst idézi, de ez készülhet a sima verzió mellett kakaósan vagy akár fahéjasan is.
Adagok 10 darab

Hozzávalók
  

  • 53 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 6 gramm ez egy jó nagy csipetnyi
  • 20 dkg víz
  • 8,5 dkg tej
  • 2 dkg cukor
  • 2 dkg margarin
  • étolaj
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • cukrozott kakaópor ez az extra, az alap verzióba nem kell

Teendők
 

  • Nem véletlen, hogy minden dekában van megadva. Egy tálat kitárázol, a mérlegen pedig hozzáadogatod és alaposan kidagasztod. (Nem kell az élesztőt felfuttatni, csak a sóval ne közvetlenül érintkezzen.)
  • Ha készen van, készíts belőle 1 nagy gombócot, és letakarva pihentesd 20 percet.
  • Oszd fel 10 egyenlő részre (vagy 20 darabba, ha a minit készíted)
    A videón látható módon formázd, ha szeretnéd, tegyél bele cukrozott kakaóport, pihentesd, kend le tojással.
  • Mielőtt a 180 C-ra előmelegített sütőbe teszed, szórd meg cukorral.

Video

Kulcsszó briós, orosházi banán
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.