Kakaós spirál kalács: Egyedi és ínycsiklandó finomság otthonra
A kakaós spirál kalács egy igazán különleges sütemény, amely nemcsak az ízével, hanem látványával is elvarázsolja a családot vagy a vendégeket. A kalácsokhoz hasonló tészta kakaós és sima változata elegáns spirált formál, ami különleges megjelenést ad a desszertnek. Az elkészítés során a kreativitásnak semmi sem szabhat határt, hiszen a tésztát és a tölteléket is számos variációban lehet elkészíteni.
Ízvilágában hasonlít pl. a 4 ágú fonott kalácséra, ám a kakós rész és a hozzáadott plusz csoki dob még rajta egy kicsit.
Töltelékvariációk: Csokoládé, gyümölcs vagy mindkettő?
A kakaós spirál kalács közepébe egy kevés tejcsokoládé chips került, ami megolvadva tökéletesen harmonizál a kakaós tészta ízével. Azonban ez csak egy lehetőség a sok közül. Nyugodtan lehet kísérletezni más töltelékekkel is, például meggyel vagy más, kakaóval jól harmonizáló gyümölcsökkel. Egyetlen dologra figyelj, hogy ne legyen túl sok leve, hogy ne tudja eláztatni a tésztát (pl. csöpögtesd le a magozott meggyet).
Ha szereted a csokoládé változatosságát, használhatsz különböző fajtájú csokoládét, pl. a kedvenc táblás csokijaidból 1-1 kockát használhatsz itt. Egy-egy darabot akár különböző típusú csokival is elkészíthetsz, így minden falat más és más ízvilágot nyújt.
Egyedi méretek és formák: A személyre szabott kakaós spirál kalács
Mivel a kakaós spirál kalács nem egy hagyományos péksütemény, nem kell szigorú szabályokat követni a méretek tekintetében. Teljesen az elkészítő kreativitására és ízlésére van bízva, hogy mekkorára hagyja a tészta háromszögeit. Érdemes azonban kicsit szélesebbre hagyni őket, mert így könnyebben megformálható a szép, spirálos minta. Ha valaki mégis kisebbre vágja a háromszögeket, a sütemény még mindig nagyon finom lesz, csak a látvány nem lesz olyan látványosan spirálos, inkább rusztikusabb megjelenést kap. De a házi péksütemények esetében a legfontosabb mindig az íz!
Készítsd el ezt a receptet velünk!
Szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el ezt a finomságot lépésről lépésre? Jelentkezz a workshopunkra, ahol közösen sütünk és tanulunk!
Tálalási tippek: Hogyan teheted még különlegesebbé?
Ez a kalács önmagában is tökéletes, de ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, a tálalás során többféleképpen variálhatod.
A hagyományos kalácsokhoz hasonlóan tálalhatod önállóan, vagy valamilyen kiegészítővel, ilyen példáula lekvár vagy a vaj. Ha pedig melegen tálalod, a frissen sült, puha kalács ízvilága még jobban érvényesül, ha valamilyen fagylalttal kínálod. A vanília, csokoládé, mogyoró vagy akár fahéjas fagylalt remekül passzol hozzá, és egy különleges desszertélményt varázsol az asztalra.
A kakaós spirál kalács nemcsak látványos és ízletes, de lehetőséget ad arra is, hogy mindenki a saját ízlésére formálja. Ez a sütemény egy igazi kreatív kaland, amely garantáltan sikert arat mind a családi reggeliken, mind a baráti összejöveteleken.

Kakaós spirál kalács
Hozzávalók
- 250 gramm liszt
- 125 ml tej
- 15 gramm élesztő
- 50 gramm cukor
- 50 gramm vaj
- 1 kicsi tojás
- 1 csipet só
- 1-2 ek kakaó
- vaníliás cukor
- 6 db csokikocka a tetejére díszítésnek
- 1 felvert tojás a kenéshez
Teendők
- Langyos tejbe tegyél 1 kanál cukrot (keverd el benne), majd morzsold bele az élesztőt. Tehetsz a tetejére egy csipet lisztet is (ez később könnyebbé teszi az élesztő munkáját)
- A többi hozzávalót mérd ki egy tálba, és ha az élesztő elkezd dolgozni, akkor azt is öntsd hozzá, majd dagaszd ki az egészet.
- Felezd meg a tésztát, és az egyik feléhez tegyél 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és dagaszd hozzá.
- Ha készen vagy, akkor formázz gombócokat a tésztákból, és letakarva pihentesd 20-30 percet.
- Oszd fel 3-3 egyenlő részre (nálam ez 6 db 100 grammos bucira jött ki), és ezt is pihentesd egy kicsit. Itt már nem kell 30 perc, szinte amíg végzel és a tepsivel előkészülsz, elegendő, csak takard le közben a tésztát.
- Nyújtsd ki "palacsinta" formára, figyelj arra, hogy nagyjából azonos méretű legyen mind. Ez nálam 15 cm átmérőjű kör lett.
- Vágd 4-be a kinyújtott tésztát, majd helyezz 4-et egymásra vegyesen. (Mindegy melyikkel kezded, de pl. kakaós-sima-kakaós-sima legyen)
- Egy evőpálcikával nyomd le a videón látható módon (ez a pici összetapasztás segíti majd, hogy könnyebben egyben maradjon a tésztád a forgatás után is)
- Állítsd talpra, és óvatosan csavard meg, míg egy csinos kis virágot nem kapsz. A virág közepét nyomd be a kezeddel.
- Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és tojásozd le. (ez védi meg a felületét, hogy ne száradjon ki)
- Miután megkelt, tojásozd le még 1x, és tegyél a benyomott részre 1-1 kocka csokit vagy csümölcsöt.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre (gőzt ne használj)