Barion Pixel

Sonkás kifli

Sonkás kifli

Sonkás kifli – Egyszerű, de nagyszerű sós péksüti

A sonkás kifli az egyik legkedveltebb sós péksütemény, amely nemcsak reggelire vagy uzsonnára, hanem vendégváró falatnak is tökéletes. Puha, foszlós tészta találkozik az ízletes sonkatöltelékkel, amelyet tetszés szerint sajttal vagy fűszerekkel is kiegészíthetünk. Ez a kifli a magyar házi pékek egyik nagy kedvence, mert egyszerű elkészíteni, de az eredmény mindig garantáltan finom.

Miért olyan népszerű a sonkás kifli?

A sonkás kifli titka a harmónikus ízvilágában rejlik. A tészta selymes, levegős szerkezete remekül kiegészíti a sonka enyhén sós, tetszés szerint akár füstös aromáját. Ráadásul variálható is: készíthetjük teljes kiőrlésű liszttel vagy klasszikus fehér lisztből. Akik szeretik a gazdagabb ízeket, tehetnek bele sajtot, magvakat vagy egy kevés vajjal krémesebbre dolgozott tölteléket is.

Ennek a péksütinek az egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon jól szállítható, így tökéletes választás uzsonnára, kirándulásra vagy munkába is. Hosszabb ideig friss marad, különösen, ha megfelelően tároljuk.

Ha igazán változatosságot szeretnél, próbáld ki a baconos kiflivel együtt.

Hogyan érdemes tálalni a sonkás kiflit?

A sonkás kifli önmagában is mennyei falat, de ha szeretnéd egy kicsit extrábbá tenni, párosíthatod:

  • Friss salátákkal, hogy kiegyensúlyozd a sós ízeket.
  • Házi készítésű mustárral vagy majonézzel, ha szereted a pikánsabb ízeket.
  • Sajttálakkal vagy sonka-válogatással, ha bőségesebb reggelit vagy vendégváró tálat szeretnél.
  • Egy csésze frissen főzött kávéval vagy teával, mert remekül kiegészíti a kifli lágy tésztáját.

Tárolási tippek, hogy sokáig friss maradjon

A sonkás kiflit érdemes papírzacskóban vagy légzáró edényben tárolni, hogy friss maradjon, de ne száradjon ki. Ha hosszabb ideig szeretnéd megőrizni a frissességét, fagyasztani is lehet. Ebben az esetben elég csak kivenni és rövid ideig 150 fokos sütőben melegíteni, hogy ismét visszanyerje frissességét.

Miért érdemes kipróbálni a sonkás kiflit?

Ha szereted a házi készítésű péksüteményeket, a sonkás kifli garantáltan nagy kedvenced lesz. Nemcsak finom, hanem tápláló is, hiszen a tészta alapanyagait te választod meg, a tölteléket pedig saját ízlésed szerint variálhatod. Legyen szó gyors reggeliről, uzsonnáról vagy egy különleges vendégváró falatról, ez a kifli mindig jó választás!

Sonkás kifli

Sonkás kifli

A sonkás kifli az egyik legkedveltebb sós péksütemény, amely nemcsak reggelire vagy uzsonnára, hanem vendégváró falatnak is tökéletes.
Adagok 8 darab

Hozzávalók
  

  • 190 gramm liszt
  • 150 gramm joghurt
  • 20 gramm zsír vagy margarin
  • 10 gramm élesztő
  • 1 csipet
  • felkockázott sonka ízlés szerint
  • 1 tojás a kenéshez

Teendők
 

  • A sonkán kívül mindent mérj össze, és dagaszd ki.
  • Egy gombócban hagyd pihenni (takard le) nagyjából 20 percig. Nem kell megvárni, míg az élesztő elindul.
  • Nyújtsd ki a gombócot nagyjából kör alakúra. Ez a mennyiség 1 normál gombóchoz elég, ha többet szeretnél, akkor ehhez tudsz viszonyítani.
    Vágd fel pizzavágóval 8 egyenlő részre, és a háromszögek külső oldalát középen picit vágd be. Ez segíti, hogy nagyobbra tudjon nőni.
  • Szórd meg a felkockázott sonkával, majd a külső részétől befelé haladva készíts csinos kifliket.
  • A zárásukkal lefelé (ez az a csücsök, ami a legvége volt) tedd őket sütőpapíros tepsibe, és kend le tojással.
  • Hagyd megkelni, majd tojásozd le még egyszer.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd pirosra.
Kulcsszó kifli, sonkás, sós
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.