Hagymás gyökérkenyér – régi idők ízei
A hagymás gyökérkenyér egy igazán rusztikus péksütemény, amely nemcsak látványával, hanem intenzív ízvilágával is elbűvöl. A gyökérkenyér elnevezés a formájából ered, amely jellemzően hosszúkás, kicsit szabálytalan, barázdás megjelenést kölcsönöz a kenyérnek. Ez a rusztikusság teszi különlegessé, mintha kézmûves pékségből került volna az asztalra.
A hagymával gazdagított kenyér egyedülállóan ízes és még választhatsz is:
- a karamellizált vagy pirított hagyma finom, édeskés aromát kölcsönöz a tészta minden falatjának. (Ne felejtsd el kihűteni, mielőtt megfőznéd vele az élesztőt)
- a hagymát nyersen, felkockázva is a tésztához adhatod.
Bármelyik verzió mellett is döntesz, nemcsak sós ételek kiegészítésére teszi ideálissá a gyökérkenyeret, hanem önmagában is ízletes harapnivalóvá válik.
Kell-e a gyökérkenyérhez bagett sütő forma?
A gyors válasz, hogy ez rajtad múlik 🙂 Ha számodra komfortosabb így sütni, akkor kell, illetve ha esetleg valamiért nem túl jó a liszted (a sikérháló vagy nem elég erős, vagy könnyen szakad), akkor is célszerű. Ebben az esetben amiatt kell, hogy a tésztát megtámassza, amíg az meg nem szilárdul, így nem lapul el.
Minden más esetben normál, sütőpapírral kibélelt tepsiben is hibátlanul meg fog sülni a gyökérkenyér.
Mekkora legyen a hagymás gyökérkenyered?
Azon kívül, hogy mekkora a sütőd, van néhányszempont, amit mérlegelni tudsz.
A kisebb kenyerek gyorsabban sülnek, de több velük a macera. Viszont határozott előnyük, hogy ha elég piciket csinálsz, akár vendégenként adhatsz egyet (akár gasztroajándéknak is). A nagyobb kenyér esetén viszont könnyebben tudsz több tésztát a tepsibe tenni (nem kell helyet szorítani közéjük).
Bármelyik mellett is döntesz, a lényeg, hogy egyforma nagyságú adagokat készíts (vagy legalább egy tepsiben egyforma adagokat süss), mert így készül el egyszerre.
Tálalási ötletek
A hagymás gyökérkenyér természetesen akár normál kenyérként is fogyasztható. De ha már különlegességet ad a megjelenése és az íze, akkor választhatod ezt más alkalmakhoz is. Így kíváló választás levesek, pörköltek vagy mártós ételek mellé, hiszen rusztikus jellege segít felszívni a szaftos fogásokat.
Frissen a sütőből kivéve (amikor még biztosan ropog a héja) kiválóan illik borkorcsolyaként sajtválogatásokhoz is, különösen a karakteresebb, érleltebb sajtokhoz.
Ha hidegtálakat készítesz, szeleteld fel a gyökérkenyeret vastagabb darabokra, és kínáld kacsazsírral vagy füstölt sonkával megkenve. Egy kevés friss snidling vagy metélőhagyma is remekül feldobja az ízeket.
Tárolás
A hagymás gyökérkenyér viszonylag magas nedvességtartalommal rendelkezik, de attól még kiszáradhat. Emiatt javasolt zárt dobozban vagy papírzacskóban tartani, hogy megőrizze frissességét. Ha nem fogyna el két-három napon belül, érdemes szeletelve lefagyasztani. Kiolvasztás után egy gyors sütõben való átmelegítés ismét ropogóssá varázsolja a kérget.
A hagymás gyökérkenyér nemcsak a mindennapi étkezésekhez illik, hanem vendégváró falatnak is kiváló, hiszen markáns ízvilágával minden asztalt különlegessé tesz.

Hagymás gyökérkenyér
Hozzávalók
- 500 gramm BL80 kenyérliszt
- 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 15 gramm friss élesztő
- 12 gramm só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilahagyma
- 150 gramm joghurt
- 260 gramm víz
Teendők
- Aprítsd fel a hagymákat.
- Minden hozzávalót mérj ki és dagassz össze. (Egy viszonylag lágy tésztát kell kapnod.)
- Hagyd pihenni 2 órán keresztül, közben félidőben hajtogasd át a tésztát.
- Oszd fel a tésztát egyenlő részekre (én 2 részre osztottam, te oszthatod többre is, a lényeg, hogy egyenlőek legyenek)
- Lisztezett felületen formázd meg (nagyjából hosszúkás formákat kell kapnod), majd csavard meg.
- Tedd sütőpapíros lemezre (esetleg bagettsütő formába), és hagyd megkelni.
- 200 C-ra előmeleített, lehetőleg gőzös sütőben süsd készre.