Barion Pixel

Hagymás gyökérkenyér

Hagymás gyökérkenyér

Hagymás gyökérkenyér – régi idők ízei

A hagymás gyökérkenyér egy igazán rusztikus péksütemény, amely nemcsak látványával, hanem intenzív ízvilágával is elbűvöl. A gyökérkenyér elnevezés a formájából ered, amely jellemzően hosszúkás, kicsit szabálytalan, barázdás megjelenést kölcsönöz a kenyérnek. Ez a rusztikusság teszi különlegessé, mintha kézmûves pékségből került volna az asztalra.

A hagymával gazdagított kenyér egyedülállóan ízes és még választhatsz is:

  • a karamellizált vagy pirított hagyma finom, édeskés aromát kölcsönöz a tészta minden falatjának. (Ne felejtsd el kihűteni, mielőtt megfőznéd vele az élesztőt)
  • a hagymát nyersen, felkockázva is a tésztához adhatod.

Bármelyik verzió mellett is döntesz, nemcsak sós ételek kiegészítésére teszi ideálissá a gyökérkenyeret, hanem önmagában is ízletes harapnivalóvá válik.

Kell-e a gyökérkenyérhez bagett sütő forma?

A gyors válasz, hogy ez rajtad múlik 🙂 Ha számodra komfortosabb így sütni, akkor kell, illetve ha esetleg valamiért nem túl jó a liszted (a sikérháló vagy nem elég erős, vagy könnyen szakad), akkor is célszerű. Ebben az esetben amiatt kell, hogy a tésztát megtámassza, amíg az meg nem szilárdul, így nem lapul el.

Minden más esetben normál, sütőpapírral kibélelt tepsiben is hibátlanul meg fog sülni a gyökérkenyér.

Mekkora legyen a hagymás gyökérkenyered?

Azon kívül, hogy mekkora a sütőd, van néhányszempont, amit mérlegelni tudsz.

A kisebb kenyerek gyorsabban sülnek, de több velük a macera. Viszont határozott előnyük, hogy ha elég piciket csinálsz, akár vendégenként adhatsz egyet (akár gasztroajándéknak is). A nagyobb kenyér  esetén viszont könnyebben tudsz több tésztát a tepsibe tenni (nem kell helyet szorítani közéjük).

Bármelyik mellett is döntesz, a lényeg, hogy egyforma nagyságú adagokat készíts (vagy legalább egy tepsiben egyforma adagokat süss), mert így készül el egyszerre.

Tálalási ötletek

A hagymás gyökérkenyér természetesen akár normál kenyérként is fogyasztható. De ha már különlegességet ad a megjelenése és az íze, akkor választhatod ezt más alkalmakhoz is. Így kíváló választás levesek, pörköltek vagy mártós ételek mellé, hiszen rusztikus jellege segít felszívni a szaftos fogásokat.

Frissen a sütőből kivéve (amikor még biztosan ropog a héja) kiválóan illik borkorcsolyaként sajtválogatásokhoz is, különösen a karakteresebb, érleltebb sajtokhoz.

Ha hidegtálakat készítesz, szeleteld fel a gyökérkenyeret vastagabb darabokra, és kínáld kacsazsírral vagy füstölt sonkával megkenve. Egy kevés friss snidling vagy metélőhagyma is remekül feldobja az ízeket.

Tárolás

A hagymás gyökérkenyér viszonylag magas nedvességtartalommal rendelkezik, de attól még kiszáradhat. Emiatt javasolt zárt dobozban vagy papírzacskóban tartani, hogy megőrizze frissességét. Ha nem fogyna el két-három napon belül, érdemes szeletelve lefagyasztani. Kiolvasztás után egy gyors sütõben való átmelegítés ismét ropogóssá varázsolja a kérget.

A hagymás gyökérkenyér nemcsak a mindennapi étkezésekhez illik, hanem vendégváró falatnak is kiváló, hiszen markáns ízvilágával minden asztalt különlegessé tesz.

Hagymás gyökérkenyér

Hagymás gyökérkenyér

A hagymás gyökérkenyér egy igazán rusztikus péksütemény, amely nemcsak látványával, hanem intenzív ízvilágával is elbűvöl.

Hozzávalók
  

  • 500 gramm BL80 kenyérliszt
  • 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 15 gramm friss élesztő
  • 12 gramm
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 150 gramm joghurt
  • 260 gramm víz

Teendők
 

  • Aprítsd fel a hagymákat.
  • Minden hozzávalót mérj ki és dagassz össze. (Egy viszonylag lágy tésztát kell kapnod.)
  • Hagyd pihenni 2 órán keresztül, közben félidőben hajtogasd át a tésztát.
  • Oszd fel a tésztát egyenlő részekre (én 2 részre osztottam, te oszthatod többre is, a lényeg, hogy egyenlőek legyenek)
  • Lisztezett felületen formázd meg (nagyjából hosszúkás formákat kell kapnod), majd csavard meg.
  • Tedd sütőpapíros lemezre (esetleg bagettsütő formába), és hagyd megkelni.
  • 200 C-ra előmeleített, lehetőleg gőzös sütőben süsd készre.
Kulcsszó kenyér
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.