Virslis tekert kifli – az ideális uzsonna kis és nagy gyerekeknek
A virslis tekert kifli igazi klasszikus, amely mindig sikert arat – legyen szó uzsonnáról, tízórairól vagy akár egy családi piknikről. A puha, aranybarnára sült tészta és a szaftos virsli találkozása garantáltan mosolyt csal minden korosztály arcára.
Mi az a virslis tekert kifli?
A virslis tekert kifli egy olyan sós sütemény, amelyben a virsli egy vékony, kiflitésztából formázott „kígyóba” van becsavarva. Ez a csavarás adja meg a sütemény játékos, tekert formáját, amely nemcsak látványos, de praktikus is: könnyen megfogható, kézbe vehető, nem morzsálódik, és ideális útravaló vagy iskolai uzsonna.
A formázás gyerekjáték
Bár elsőre talán bonyolultnak tűnhet, ám az elkészítése rendkívül egyszerű – még azoknak is menni fog, akik nem gyakorlottak a konyhában. A trükk mindössze annyi, hogy a megkelt, kidagasztott tésztát egyenlő részekre osztjuk, lehetőleg konyhai mérleggel kimérve. Ezután minden tésztadarabot hosszúkásra nyújtunk – akár egy kígyót –, majd szépen körbetekerjük vele a virslit.
Ez a formázási technika nemcsak mutatós, hanem egyenletes átsülést is biztosít. A végeredmény: kívül ropogós, belül puha tésztaréteg, benne pedig a meleg, szaftos virsli.
Kicsik és nagyok kedvence
A virslis tekert kifli az a péksütemény, amit egyszerűen nem lehet megunni. A gyerekek odavannak érte, mert finom, kézbe vehető és játékos a formája. A szülők pedig azért szeretik, mert gyorsan elkészíthető, jól csomagolható, és akár fagyasztva is eltehető későbbre.
Különösen praktikus választás iskolába, kirándulásra vagy akár vendégvárónak – hiszen előre is megsüthető, és még hidegen is ízletes.
Még több virslis harapnivalóra vágysz?
Próbáld ki a Virslis párnát is 🙂
Miért érdemes kipróbálni?
Azért, mert nemcsak finom, hanem kreatív is. Ha szeretnéd feldobni, bátran ízesítheted a tésztát fűszerekkel, sajttal, vagy akár mustárral vagy más mártogatóssal is kínálhatod (sütés előtt nagyon nehéz megkenni, de lehet csak nekem nem állt össze a kép 🙂 ). A tetejét megszórhatod kedved szerint, de az egyszerű, letisztult verzió már önmagában is telitalálat.
A legjobb pedig az egészben, hogy a formázás tényleg szinte gyerekjáték. Akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetitek – így nemcsak egy finom uzsonna, hanem egy közös konyhai élmény is lesz belőle.

Virslis tekert kifli
Hozzávalók
- 326 gramm liszt
- 16 gramm élesztő
- 3 gramm só ez egy nagyobb csipet
- 100 gramm víz
- 45 gramm tej
- 32 gramm cukor
- 35 gramm margarin
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- virsli
Teendők
- A tészta hozzávalóit dagaszd össze. (nem kell felfuttatni az élesztőt)
- Ha nagyon lágy lenne a tészta, adj hozzá lisztet.
- Pihentesd kb 20 percig.
- Oszd fel 30 grammos adagokra.
- A képen levő adaghoz 1 virslit 2 db 6 cm-esre vágtam fel, és 1 fél virslit tekertem be 1 db 30 grammos gombóccal. (30 cm-es hosszúságúra nyújtottam ki a tésztát.)
- Tedd a betekert virsliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend le tojással.
- Hagyd megkelni, majd kend le még egyszer. Szórhatsz rá szezámot is.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.