Barion Pixel

Virslis tekert kifli

Virslis tekert kifli

Virslis tekert kifli – az ideális uzsonna kis és nagy gyerekeknek

A virslis tekert kifli igazi klasszikus, amely mindig sikert arat – legyen szó uzsonnáról, tízórairól vagy akár egy családi piknikről. A puha, aranybarnára sült tészta és a szaftos virsli találkozása garantáltan mosolyt csal minden korosztály arcára.

Mi az a virslis tekert kifli?

A virslis tekert kifli egy olyan sós sütemény, amelyben a virsli egy vékony, kiflitésztából formázott „kígyóba” van becsavarva. Ez a csavarás adja meg a sütemény játékos, tekert formáját, amely nemcsak látványos, de praktikus is: könnyen megfogható, kézbe vehető, nem morzsálódik, és ideális útravaló vagy iskolai uzsonna.

A formázás gyerekjáték

Bár elsőre talán bonyolultnak tűnhet, ám az elkészítése rendkívül egyszerű – még azoknak is menni fog, akik nem gyakorlottak a konyhában. A trükk mindössze annyi, hogy a megkelt, kidagasztott tésztát egyenlő részekre osztjuk, lehetőleg konyhai mérleggel kimérve. Ezután minden tésztadarabot hosszúkásra nyújtunk – akár egy kígyót –, majd szépen körbetekerjük vele a virslit.

Ez a formázási technika nemcsak mutatós, hanem egyenletes átsülést is biztosít. A végeredmény: kívül ropogós, belül puha tésztaréteg, benne pedig a meleg, szaftos virsli.

Kicsik és nagyok kedvence

A virslis tekert kifli az a péksütemény, amit egyszerűen nem lehet megunni. A gyerekek odavannak érte, mert finom, kézbe vehető és játékos a formája. A szülők pedig azért szeretik, mert gyorsan elkészíthető, jól csomagolható, és akár fagyasztva is eltehető későbbre.

Különösen praktikus választás iskolába, kirándulásra vagy akár vendégvárónak – hiszen előre is megsüthető, és még hidegen is ízletes.

Még több virslis harapnivalóra vágysz?

Próbáld ki a Virslis párnát is 🙂

Miért érdemes kipróbálni?

Azért, mert nemcsak finom, hanem kreatív is. Ha szeretnéd feldobni, bátran ízesítheted a tésztát fűszerekkel, sajttal, vagy akár mustárral vagy más mártogatóssal is kínálhatod (sütés előtt nagyon nehéz megkenni, de lehet csak nekem nem állt össze a kép 🙂 ). A tetejét megszórhatod kedved szerint, de az egyszerű, letisztult verzió már önmagában is telitalálat.

A legjobb pedig az egészben, hogy a formázás tényleg szinte gyerekjáték. Akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetitek – így nemcsak egy finom uzsonna, hanem egy közös konyhai élmény is lesz belőle.

Virslis tekert kifli

Virslis tekert kifli

Adagok 20 darab

Hozzávalók
  

  • 326 gramm liszt
  • 16 gramm élesztő
  • 3 gramm ez egy nagyobb csipet
  • 100 gramm víz
  • 45 gramm tej
  • 32 gramm cukor
  • 35 gramm margarin
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • virsli

Teendők
 

  • A tészta hozzávalóit dagaszd össze. (nem kell felfuttatni az élesztőt)
  • Ha nagyon lágy lenne a tészta, adj hozzá lisztet.
  • Pihentesd kb 20 percig.
  • Oszd fel 30 grammos adagokra.
  • A képen levő adaghoz 1 virslit 2 db 6 cm-esre vágtam fel, és 1 fél virslit tekertem be 1 db 30 grammos gombóccal. (30 cm-es hosszúságúra nyújtottam ki a tésztát.)
  • Tedd a betekert virsliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend le tojással.
  • Hagyd megkelni, majd kend le még egyszer. Szórhatsz rá szezámot is.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.