Vadkovászos minihamburger – maroknyi buci, nagy ízélmény
A hamburgerzsömle lehet puha, édeskés, szezámmagos – vagy lehet vadkovászos, karakteres, kicsi, de annál tartalmasabb. Ez a vadkovászos minihamburger buci nem csak a méretével tér el a megszokottól, hanem az ízvilágával is: mély, savanykás, enyhén mézes íze jól passzol szinte bármilyen töltelékhez.
Maroknyi méret, mégis tartalmas
Ne tévesszen meg a mini jelző: bár egy zsömle simán elfér egy tenyérben, súlyra megfelel egy normál méretű bucikának. A vadkovászos tészta tömörebb, laktatóbb, így kevesebb térfogat is bőven elég belőle.
Ez a méret több szempontból is előnyös:
-
Gyorsabban átsül
-
Látványos vendégváróként is megállja a helyét
-
Mini hamburgerekhez, falatnyi szendvicsekhez tökéletes választás
-
Gyerekzsúrra, piknikre vagy food stylinghoz is ideális
Frissen a legjobb a vadkovászos minihamburger
A minihamburger egyik fontos jellemzője, hogy frissen, sütés után a legfinomabb. Bár kovászos, de a kisebb méret miatt gyorsabban kiszárad, mint a nagyobb bucik – így érdemes azon a napon fogyasztani, amikor készült.
Ha marad belőle, akkor jól záródó dobozban vagy nedves konyharuhába csomagolva tárolható rövid ideig – de a legjobb élmény mégiscsak friss ropogós héjjal, puha belsővel.
Méz a tésztában – egyensúlyban a vadkovásszal
A vadkovászos tésztákra jellemző savas ízvilág sokaknak kissé erős lehet, ha önmagában fogyasztják. Ebben a receptben egy kevés méz kerül a tésztába, ami kiegyensúlyozza a savasságot, anélkül, hogy édessé tenné a zsömlét. Így bátran tölthető:
-
klasszikus hamburgerhúspogácsával
-
pulled porkkal vagy más szaftos húsokkal
-
sajtokkal, grillezett zöldségekkel
-
akár reggelire, tojáskrémmel vagy vajjal is
A buci sós, de harmonikus ízű, így semmi nem üti ki benne a tölteléket – csak támogatja azt.
Formázási tippek – egyszerű, de figyelmet igényel
A tészta formázása hasonló a hagyományos zsömléhez, de érdemes néhány dologra figyelni:
-
Ragadhat a tészta formázás közben – ilyenkor kevés liszttel segíts magadon.
-
Ne vidd túlzásba a lisztezést – túl sok liszt kemény, tömör külsejű bucikat eredményezhet.
-
Ha szép, magas bucit szeretnél, akkor fontos a feszes formázás: alulról befelé húzd a tésztát, majd zárd össze.
Ha szeretnéd, szezámmaggal vagy mákkal is megszórhatod, de ez teljesen opcionális.
Összegzés
A Vadkovászos minihamburger azoknak szól, akik szeretik a valódi, tartalmas tésztákat, de nem szeretnének lemondani a hamburger élményéről sem. Egy maréknyi buci, amiben minden benne van: szeretet, íz, textúra és egy csepp méz.

Vadkovászos minihamburger
Hozzávalók
- 50 gramm feletetett, aktív kovász
- 360 gramm BL55-ös liszt
- 240 gramm víz
- 30 gramm méz
- 10 gramm só
- 1 tojás a kenéshez
- szezámmag a tetejére, de ez opcionális
Teendők
- Etesd fel a kovászodat.
- Keverd össze a többi hozzávalót (autolízist is használhatsz, de itt most ferrolízist használunk)
- Várd meg, amíg a kovász dolgozni kezd a tésztában. Ekkor vagy hűtőbe teszed még formázás előtt, vagy elkezded a bucikat megformázni.
- Oszd fel egyenlő darabokra, az enyémek mini méretűek lettek, így 60 grammosként indultak, de oszthatod kétszer ekkorára is.
- Enyhén lisztezett felületen könnyebb dolgoznod, amikor bucikat formázol.
- Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd, amíg újra növekedésnek indul. (ez akár 1-2 óra is lehet, úgyhogy takard le valamivel, mielőtt kiszárad)
- Sütés előtt kend le tojással, és ha szeretnéd, szórd meg szezámmal.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd őket készre.