Barion Pixel

Vadkovászos minihamburger

Vadkovászos minihamburger

Vadkovászos minihamburger – maroknyi buci, nagy ízélmény

A hamburgerzsömle lehet puha, édeskés, szezámmagos – vagy lehet vadkovászos, karakteres, kicsi, de annál tartalmasabb. Ez a vadkovászos minihamburger buci nem csak a méretével tér el a megszokottól, hanem az ízvilágával is: mély, savanykás, enyhén mézes íze jól passzol szinte bármilyen töltelékhez.

Maroknyi méret, mégis tartalmas

Ne tévesszen meg a mini jelző: bár egy zsömle simán elfér egy tenyérben, súlyra megfelel egy normál méretű bucikának. A vadkovászos tészta tömörebb, laktatóbb, így kevesebb térfogat is bőven elég belőle.

Ez a méret több szempontból is előnyös:

  • Gyorsabban átsül

  • Látványos vendégváróként is megállja a helyét

  • Mini hamburgerekhez, falatnyi szendvicsekhez tökéletes választás

  • Gyerekzsúrra, piknikre vagy food stylinghoz is ideális

Frissen a legjobb a vadkovászos minihamburger

A minihamburger egyik fontos jellemzője, hogy frissen, sütés után a legfinomabb. Bár kovászos, de a kisebb méret miatt gyorsabban kiszárad, mint a nagyobb bucik – így érdemes azon a napon fogyasztani, amikor készült.

Ha marad belőle, akkor jól záródó dobozban vagy nedves konyharuhába csomagolva tárolható rövid ideig – de a legjobb élmény mégiscsak friss ropogós héjjal, puha belsővel.

Méz a tésztában – egyensúlyban a vadkovásszal

A vadkovászos tésztákra jellemző savas ízvilág sokaknak kissé erős lehet, ha önmagában fogyasztják. Ebben a receptben egy kevés méz kerül a tésztába, ami kiegyensúlyozza a savasságot, anélkül, hogy édessé tenné a zsömlét. Így bátran tölthető:

  • klasszikus hamburgerhúspogácsával

  • pulled porkkal vagy más szaftos húsokkal

  • sajtokkal, grillezett zöldségekkel

  • akár reggelire, tojáskrémmel vagy vajjal is

A buci sós, de harmonikus ízű, így semmi nem üti ki benne a tölteléket – csak támogatja azt.

Formázási tippek – egyszerű, de figyelmet igényel

A tészta formázása hasonló a hagyományos zsömléhez, de érdemes néhány dologra figyelni:

  • Ragadhat a tészta formázás közben – ilyenkor kevés liszttel segíts magadon.

  • Ne vidd túlzásba a lisztezést – túl sok liszt kemény, tömör külsejű bucikat eredményezhet.

  • Ha szép, magas bucit szeretnél, akkor fontos a feszes formázás: alulról befelé húzd a tésztát, majd zárd össze.

Ha szeretnéd, szezámmaggal vagy mákkal is megszórhatod, de ez teljesen opcionális.

Összegzés

A Vadkovászos minihamburger azoknak szól, akik szeretik a valódi, tartalmas tésztákat, de nem szeretnének lemondani a hamburger élményéről sem. Egy maréknyi buci, amiben minden benne van: szeretet, íz, textúra és egy csepp méz.

Vadkovászos minihamburger

Vadkovászos minihamburger

Hozzávalók
  

  • 50 gramm feletetett, aktív kovász
  • 360 gramm BL55-ös liszt
  • 240 gramm víz
  • 30 gramm méz
  • 10 gramm
  • 1 tojás a kenéshez
  • szezámmag a tetejére, de ez opcionális

Teendők
 

  • Etesd fel a kovászodat.
  • Keverd össze a többi hozzávalót (autolízist is használhatsz, de itt most ferrolízist használunk)
  • Várd meg, amíg a kovász dolgozni kezd a tésztában. Ekkor vagy hűtőbe teszed még formázás előtt, vagy elkezded a bucikat megformázni.
  • Oszd fel egyenlő darabokra, az enyémek mini méretűek lettek, így 60 grammosként indultak, de oszthatod kétszer ekkorára is.
  • Enyhén lisztezett felületen könnyebb dolgoznod, amikor bucikat formázol.
  • Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd, amíg újra növekedésnek indul. (ez akár 1-2 óra is lehet, úgyhogy takard le valamivel, mielőtt kiszárad)
  • Sütés előtt kend le tojással, és ha szeretnéd, szórd meg szezámmal.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd őket készre.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.