Barion Pixel

Mákos guba

Mákos guba

Mákos guba – A karácsonyi asztal klasszikusa

A mákos guba az egyik legkedveltebb magyar desszert, amely nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsonyi ünnepi asztal. Puha kiflik, mák és édes tej keverékéből születik meg ez a nosztalgikus ízvilágú finomság, amely generációk óta a családi összejövetelek kedvence.

Hagyomány és modernitás egy tányéron

A mákos guba története régre nyúlik vissza, és sok háztartásban ma is úgy készítik, ahogy nagyszüleink tették. A gubakiflit te magad is elkészítheted akár már novemberben, így egyszerűbbé és gyorsabbá tehető az elkészítés, anélkül, hogy a hagyományos ízvilágról le kellene mondanunk.

Miért éppen mákos guba?

Ez a desszert nemcsak finom, de tele van jelentéssel is. A mák hagyományosan a bőséget és gazdagságot szimbolizálja, ezért különösen népszerű az ünnepi időszakban. Ráadásul a mákos guba elkészítése egyszerű, így kezdő háziasszonyok is bátran belevághatnak.

  • Egyszerű alapanyagok: Kifli, mák, tej, cukor – mind könnyen beszerezhető hozzávaló.
  • Variálhatóság: Készíthető vaníliás tejjel, mazsolával, vagy akár mézzel édesítve is.
  • Gyors elkészítés: A gubakifli nagyobb méretének köszönhetően az előkészítési idő minimálisra csökkenthető, ráadásul előre is tudsz dolgozni, így az időbeosztásba is belefér.

Hogyan készíts tökéletes mákos gubát?

A mákos guba alapja a szikkadt kifli, amelyet szeletekre vágva tejjel vagy ha már karácsony, akkor sodóval és vajjal puhítunk meg. A száraz kifli textúrája tökéletesen magába szívja az ízes tej keverékét, amit utána cukrozott darált mákkal összekeverve sütsz meg. A tetején a tojásfehérje hab már szó szerint csak hab a tortán 🙂

Tálalási ötletek

A mákos gubát hagyományosan díszítés nélkül tálalják, elvégre már önmagában is sokféle szín, íz és textúra alkotja. Ha azonban egy kis extra különlegességre vágysz, kínálhatod például

  • vaníliasodóval,
  • tejszínhabbal
  • gyümölcsmártással
  • lekvárral
  • aszalt gyümölcsökkel

A desszert melegen és hidegen egyaránt ízletes.

A tökéletes mákos guba titka

A siker titka a megfelelő állagú kifli és az arányok „elfelejtése”. Ne spórolj a mákon, hiszen ez adja a desszert jellegzetes ízét. A tejes alap legyen ízes és bőséges, de ne áztassa el túlzottan a kifliket, hogy a végeredmény lágy, de nem pépes legyen.

Készülj a karácsonyra!

A mákos guba egy olyan desszert, amely egyszerre idézi meg a régi idők hangulatát és kínál modern variációkat. Próbáld ki a receptet, és tedd még különlegesebbé az ünnepi asztalt ezzel a tradicionális finomsággal. Ha még nem készítetted el a gubakiflit, nézd meg hozzá receptünket, és vágj bele még ma!

Mákos guba

Mákos guba

reni

Eszközök

Hozzávalók

  • Ez egy saját ízlésedhez igazítható recept lesz:

  • 6 db gubakifli

  • 150-200 gramm darált mák + cukor ízlés szerint

  • 7 dl tej

  • 4 tojás + cukor ízlés szerint

  • vaj a sütőforma kikenéséhez és a süti tetejére

  • szilvalekvár

Instrukciók

1
Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját keverd el cukorral (nagyjából 1 evőkanál cukor 1 sárgájához, de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb), majd add hozzá a tejet.
2
A felkarikázott száraz gubakiflit tedd ebbe a tejes lébe. Időnként keverd át, hogy mindenhol megpuhuljon. Ha kevés lenne a tej, önthetsz még rá.
3
Keverd bele a cukros mákot. Tehetsz bele kedved szerint mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt is.
4
Kivajazott jénai edényben oszlasd el ezt a keveréket, és tegyél vajkockákat a tetejére. Ha szeretnéd, tehetsz mér rá pár pöttyintésnyi szilvalekvárt is.
5
A tojásfehérjéket kevés cukorral verd fel stabil habnak. (Kóstold meg, hogy mennyire tartod édesnek a keveréket, nem cél, hogy habkarikát készíts, csak enyhén kell édesnek lennie)
6
A fehérjét kend a gubára.
7
180 C -ra előmelegített sütőben süsd a gubát addig, amíg szép színe lesz a tetejének.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.