Barion Pixel

Gubakifli

Gubakifli

Gubakifli – A tökéletes alap a karácsonyi mákos gubához

A gubakifli egy különleges változata a klasszikus tejes kiflinek, amelyet kifejezetten a hagyományos karácsonyi mákos guba elkészítéséhez álmodtak meg. Nagyobb mérete és egyszerű formája miatt nemcsak praktikus, hanem gyorsabban el is készíthető a karácsonyi előkészületek közben.

Mi a különbség a gubakifli és a klasszikus kifli között?

A gubakifli alapjaiban (anyagnorámjában) ugyanaz, mint a normál tejes kifli – puha, lágy textúra és enyhén édeskés ízvilág –, de néhány apró változtatással optimalizáltuk, hogy még jobban megfeleljen a mákos guba követelményeinek:

  • Formája egyszerűbb: Nem a hagyományos félhold alakú, hiszen úgyis darabolva kerül az ételbe.
  • Nagyobb méret: Kétszer akkora, mint egy szokásos kifli, ami gyorsítja az elkészítést és gazdaságosabb is.
  • Sokoldalúság: Bár kifejezetten mákos gubához készült, egy extra nagy szendvics vagy uzsonna alapjaként is megállja a helyét.

Miért válaszd a gubakiflit?

A karácsonyi készülődés során időtakarékos megoldásokra van szükség, és a gubakifli pontosan ezt nyújtja. Nagyobb méretének köszönhetően kevesebb darabot kell formázni és sütni, miközben ízében és állagában is tökéletes alapot biztosít a mákos gubához. Ráadásul frissen vagy kiflikockának pirítva is remekül fogyasztható.

Hogyan használd a gubakiflit?

A gubakifli ideális választás a mákos guba elkészítéséhez, mivel puha textúrája tökéletesen beszívja a tejjel és vajjal készített alapot, miközben megőrzi kellemes állagát. A tejes kiflt szintén kipróbálhatod, ha kisebb kifliket szeretnél készíteni, a gubakifli azonban különösen praktikus nagyobb mennyiségű desszert készítéséhez.

Készítsd el ezt a receptet velünk!

Szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el ezt a finomságot lépésről lépésre? Jelentkezz a workshopunkra, ahol közösen sütünk és tanulunk!


További információk a workshopról

 

Karácsonyi hagyomány újragondolva

A gubakifli megalkotásával a cél az volt, hogy a karácsonyi mákos guba elkészítése egyszerűbb és gyorsabb legyen, miközben a hagyományos ízvilágot is megőrizzük. Ez a péksüti különösen jó választás azoknak, akik szeretik a házi készítésű ételeket, de időt szeretnének spórolni az ünnepi előkészületek során.

Készülj a következő lépésre: Mákos guba

A gubakifli elkészítése után ideje tovább lépni, és megalkotni a karácsonyi asztal egyik legnagyobb kedvencét, a mákos gubát.

Gubakifli

Gubakifli

reni
adag
6 darab

Eszközök

Hozzávalók

  • 41.41 dkg Liszt

  • 1.66 dkg Élesztő

  • 0.50 dkg Só

  • 16.23 dkg Víz (igen, ez is súlyra van 🙂 )

  • 6.96 dkg Tej

  • 0.62 dkg Cukor

  • 0.83 dkg Margarin

Instrukciók

1
Dagaszd össze a hozzávalókat (mindent, nem szükséges előzőleg felfuttatni az élesztőt).
2
Kidagasztás után a még egyben levő tésztádat formázd meg egy "gombóccá", takard le, és hagyd 10-15 percet pihenni. Ezalatt a sikérháló visszarendeződik, és könnyebb lesz vele dogloznod.
3
A pihenő után oszd fel a teljes tésztádat 6 egyenlő darabra. A kis tésztákból készíts zsömleszerű gombócokat, amiket letakarva pihentess újabb 10-15 percig.
4
A videón látható módon formázz belőle kiflit. Hagyd pihenni, míg meg nem kel, utána vizezd le a tetejét. Süsd meg 180 fokra előmelegített sütőben, ha lehet, gőzzel telített légtérben.
5
Ha guba alapanyag lesz, akkor kihűlés után szeld fel, és hagyd megszikkadni.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.