Barion Pixel

Mini kakaós csiga

mini kakaós csiga

Mini kakaós csiga – A klasszikus kedvenc

A mini kakaós csiga az egyik legnépszerűbb péksütemény, amely gyermekkorunk reggelijeinek és uzsonnáinak elmaradhatatlan elemét idézi falatnyi változatban. Puha, foszlós tésztája és gazdag, csokis tölteléke miatt minden korosztály kedvence. De mi teszi igazán tökéletessé a kakaós csigát?

A kakaós csiga titka

A legjobb kakaós csiga lényege a tésztában rejlik. Természetesen a legjobb eredményt akkor éred el, ha friss, saját készítésű leveles tésztát használsz. Ebben az esetben garantáltan verhetetlen lesz a süti, és az utolsó morzsáig el fog fogyni. Viszont ez hosszú időt vesz igénybe (a hűtés és a pihentetés miatt), így használhatsz jó minőségű bolti leveles tésztát is.

A másik kulcstényező a töltelék. A klasszikus kakaós csigához magas minőségű kakaópor és cukor keveréke kerül a tésztára, amely sütés közben kellemesen elolvad és a cukor enyhén karamellizálódik. Az igazi titok azonban az, ha a tésztát tejszínnel kened meg víz helyett. Ez ugyanúgy segíti a kakaós töltelék megtapadását, mint a víz, de ad hozzá egy kis plusz ízt.

Mivel lehet feldobni a mini kakaós csigát?

Bár a hagyományos, falatnyi méretű mini kakaós csiga önmagában is fantasztikus, néhány extra hozzáadásával még izgalmasabbá tehetjük:

  • Csokolédarabok – Ha egy kis extra csokisságot szeretnénk, szórjunk a kakaós rétegre aprított csokolét. Akár a feltekerés előtt is megteheted ezt, akár a sülés előtt, de már a tepsiben is megállja a helyét. Mi több, akár forrón, a sütőből kivéve is működhet, amikor a csoki ráolvad a kész minicsigákra.
  • Fahéj – Egy csipet fahéj a kakaóporhoz keverve mélyebb, gazdagabb ízvilágot eredményez. A fahéjjal vigyázz, nagyon intenzív az íze, így csak mértékkel használd.
  • Díszítés porcukorral vagy cukormázzal – A frissen sült csigákat megszórhatjuk porcukorral vagy egy egyszerű vaníliás cukormázzal is bevonhatjuk.
  • Díó vagy mogyoró – A kakaós töltelékbe keverhetünk aprított díót vagy mogyorót is, hogy ropogósabb legyen.

A tökéletes mini kakaós csiga elkészítésének titkai

  • Ne sajnáld a tölteléket! Egy igazán finom kakaós csiga bővelkedik a kakaós rétegben.
  • Ne süsd túl magas hőmérsékleten! A túl forró sütő kiszáríthatja a csigát, 170-180 °C körüli hőmérsékleten lesz a legfinomabb.

Alternatívák, amelyeket ezzel együtt tudsz tálalni

Ha már sütés, akkor próbáld ki, hogy nem csak egyfélét sütsz. Textúrában és ízvilágban hasonlóak a következő megoldások, így akár egyszerre is készítheted őket:

Hogyan tárold?

A frissen sütt kakaós csiga az igazi, de ha marad belőle, akkor a legjobb, ha légzáró dobozban tárolod. Szobahőmérsékleten 1-2 napig marad puha, de hűtőben is eltartható. Ha pedig másnap is ugyanolyan frissen szeretnéd élvezni, egy gyors melegítés a mikróban vagy a sütőben csodákat tesz!

A kakaós csiga egy igazi klasszikus, amely sosem megy ki a divatból. Készítsd el otthon, és garantáltan minden falat egy kis nosztalgiát és boldogságot fog hozni az asztalra!

mini kakaós csiga

Kakaós minicsiga

Gyors vendégváró finomság

Hozzávalók
  

Az előtészta

  • 250 gramm liszt
  • 15 gramm élesztő
  • 2,5 gramm ez egy nagyobb csipet
  • 25 gramm cukor
  • 20 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 50 gramm hideg víz
  • 50 gramm hideg tej

A vajas rész

  • 175 gramm vaj
  • 18 gramm liszt

A töltelék

  • 40 gramm kakaópor
  • 160 gramm cukor

Teendők
 

A vajas rész

  • Keverd el a hozzávalókat, de elég csak elkeverni, nem kell kihabosítani.
  • Tapadásmentes sütőpapír között nyújts belőle egy nagyjából 15x20 cm-es téglalapot, és így tedd vissza a hűtőbe, amíg megdermed.

Az előtészta

  • Dagaszd ki a hozzávalókat. (Ha szeretnéd, előtte elkeverheted a tejben az élesztőt, de felfuttatni nem kell)
  • Tedd hűtőbe legalább 20 percre (takard is le).

Az összeállítás

  • A tésztából nyújts akkora téglalapot, hogy a két szélét rá tudd hajtani a vajas rész téglalapjára.
  • Tedd középre a vajas részt, és hajtsd rá a tészta két szélét, majd az egészet hajtsd félbe.
  • A tészta szélét vágd be (itt feszül a legjobban a tészta) és letakarva tedd a hűtőbe vissza.
  • A hűtőből kivéve nyújtsd ki a tésztádat annyira, hogy ezt a hajtogatást még egyszer meg tudd tenni, majd tedd a hűtőbe vissza.
  • A pihenő után nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra (nagyjából 25x60 cm jön belőle ki) és kend meg tejszínnel vagy vízzel.
  • Szórd rá a kakaós tölteléket, és a tetejét is spricceld meg tejszínnel vagy vízzel (nem kell eláztatni, csak fröcskölni).
  • Csavard fel, és szeld fel kb 2 cm szélességben, majd tedd sütőpapíros lemezre.
  • Hagyd megkelni, kend le vízzel és 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
Kulcsszó kakaós, leveles tészta
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.