Barion Pixel

Pisztáciás csiga

pisztáciás csiga

Pisztáciás csiga – mennyei finomság házilag

A pisztáciás csiga egy igazán különleges és elegáns péksütemény, amely a klasszikus kakaós csiga egy izgalmas, déliesen gazdag változata. A pisztácia karakteres, kissé édeskés-díszes ízvilága tökéletesen harmonizál a puha tésztával, egyedülálló élményt nyújtván minden falatban.

Miért különleges a pisztáciás csiga?

A pisztácia nemcsak egy rendkívül ízletes hozzávaló, hanem tápanyagdús is. Egészséges zsiradékokban gazdag, antioxidánsokat tartalmaz, valamint kiváló fehérjeforrás is. Bár a sülés után a gyönyörű zöld színe kevésbé érvényesül, de ha aprított pisztáciával díszíted, akkor az látványossá teszi a süteményt és garantáltan lenyűgözi a vendégeket.

A tökéletes pisztáciakrém a csigához

Ehhez a pisztáciás csigához egy olyan pisztáciakrémet használtam, amelyhezet natúr pisztáciaból készítettem. Mivel a natúr pisztáciakrém meglehetősen sűrű és nehezen kenhető, érdemes lágyabb alapanyagokkal kombinálni, hogy tökéletes állagú legyen. Ehhez az alábbi hozzávalók egyike kiválóan alkalmas:

  • Natúr sajtkrém – semleges ízű, krémes, segít egyenletesen eloszlatni a tészta felületén.
  • Mascarpone – gazdag és selymes textúrájú, amely még krémesebbé teszi a tölteléket.
  • Vaj – ha vajjal dolgozunk, érdemes előtte szobahőmérsékletre hozni, hogy könnyen elkeveredjen a pisztáciával.

Tippek a pisztáciás csiga elkészítéséhez

  • Használj kiváló minőségű pisztáciát! A legjobb ízű süteményhez fontos, hogy 100%-os tisztaságú, adalékmentes pisztáciakrémet válassz.
  • Sütés előtt kend le a csigákat vízzel! Így a csiga nem fog kiszáradni, hanem pihe-puha marad.
  • Ne sajnáld a tölteléket! Minél gazdagabb a krém, annál finomabb lesz a végeredmény.
  • Díszítsd aprított pisztáciával! Nemcsak szép lesz tőle a csiga, hanem ropogós textútrát is kap.

Egy kis gyorsítósáv, ha nem szeretnél sok időt a konyhában tölteni

Nyilvánvalóan más az ízvilág, ha saját készítésű leveles tésztát használsz. Ám ez sok idő, míg elkészül. A hűtés és pihentetés miatt akár több óra is lehet. A végeredmény viszont ugyanúgy pisztáciás csiga marad, ha bolti leveles tésztát használsz, és ezt kened meg töltelékkel. Ez esetben szintén fontos, hogy válassz jó minőségű terméket.

Hogyan tárold a pisztáciás csigát?

A legjobb, ha frissen fogyasztod, de ha marad belőle, akkor légzáró dobozban, hűtőben tárolhatod 2-3 napig. Fogyasztás előtt érdemes picit megmelegíteni, hogy ismét puhává váljon.

A pisztáciás csiga igazi luxus finomság, amely nemcsak ízletes, hanem látványos is. Ha szereted a pisztácia karakteres ízét, ezt a süteményt feltétlenül ki kell próbálnod!

pisztáciás krém csigába

Pisztáciakrém csigába

Könnyen kenhető, így nem szaggatod vele szét a tésztát.

Hozzávalók
  

  • 1 ek pisztáciakrém (lehetőleg 100% pisztáciával)
  • 100 gramm natúr sajtkrém
  • 1 ek porcukor ízlés szerint lehet több

Teendők
 

  • A hozzávalókat keverd alaposan el. Kóstold meg, hogy kell-e bele még cukor, ha nem, akkor kész vagy.

Jegyzetek

A sajtkrém helyett használhatsz pl mascarponet vagy vajat is. Ekkor az állag változhat, így célszerű 100 gramm helyett 80 grammal kezdeni, és szükség esetén a többit hozzáadni.
Kulcsszó pisztácia

 

pisztáciás csiga

Pisztáciás csiga

Hozzávalók
  

Előtészta

  • 250 gramm liszt
  • 15 gramm élesztő
  • 2,5 gramm ez egy nagyobb csipet
  • 25 gramm cukor
  • 20 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 50 gramm hideg víz
  • 50 gramm hideg tej

A vajas rész

  • 175 gramm vaj
  • 18 gramm liszt

A töltelék

  • 200 gramm pisztáciás krém lehet több is

Teendők
 

A vajas rész

  • Keverd el a hozzávalókat, de elég csak elkeverni, nem kell kihabosítani.
  • Tapadásmentes sütőpapír között nyújts belőle egy nagyjából 15x20 cm-es téglalapot, és így tedd vissza a hűtőbe, amíg megdermed.

Az előtészta

  • Dagaszd ki a hozzávalókat. (Ha szeretnéd, előtte elkeverheted a tejben az élesztőt, de felfuttatni nem kell)
  • Tedd hűtőbe legalább 20 percre (takard is le.

Az összeállítás

  • A tésztából nyújts akkora téglalapot, hogy a két szélét rá tudd hajtani a vajas rész téglalapjára.
  • Tedd középre a vajas részt, és hajtsd rá a tészta két szélét, majd az egészet hajtsd félbe.
  • A tészta szélét vágd be (itt feszül a legjobban a tészta) és letakarva tedd a hűtőbe vissza.
  • A hűtőből kivéve nyújtsd ki a tésztádat annyira, hogy ezt a hajtogatást még egyszer meg tudd tenni, majd tedd a hűtőbe vissza.
  • A pihenő után nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra (nagyjából 25x60 cm jön belőle ki) és kend meg a pisztáciakrémmel.
  • Csavard fel, és szeld fel kb 2 cm szélességben, majd tedd sütőpapíros lemezre.
  • Hagyd megkelni, kend le vízzel és 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.

Jegyzetek

Használhatsz bolti leveles tésztát is.
Kulcsszó leveles tészta, pisztácia
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.