Pisztáciás csiga – mennyei finomság házilag
A pisztáciás csiga egy igazán különleges és elegáns péksütemény, amely a klasszikus kakaós csiga egy izgalmas, déliesen gazdag változata. A pisztácia karakteres, kissé édeskés-díszes ízvilága tökéletesen harmonizál a puha tésztával, egyedülálló élményt nyújtván minden falatban.
Miért különleges a pisztáciás csiga?
A pisztácia nemcsak egy rendkívül ízletes hozzávaló, hanem tápanyagdús is. Egészséges zsiradékokban gazdag, antioxidánsokat tartalmaz, valamint kiváló fehérjeforrás is. Bár a sülés után a gyönyörű zöld színe kevésbé érvényesül, de ha aprított pisztáciával díszíted, akkor az látványossá teszi a süteményt és garantáltan lenyűgözi a vendégeket.
A tökéletes pisztáciakrém a csigához
Ehhez a pisztáciás csigához egy olyan pisztáciakrémet használtam, amelyhezet natúr pisztáciaból készítettem. Mivel a natúr pisztáciakrém meglehetősen sűrű és nehezen kenhető, érdemes lágyabb alapanyagokkal kombinálni, hogy tökéletes állagú legyen. Ehhez az alábbi hozzávalók egyike kiválóan alkalmas:
- Natúr sajtkrém – semleges ízű, krémes, segít egyenletesen eloszlatni a tészta felületén.
- Mascarpone – gazdag és selymes textúrájú, amely még krémesebbé teszi a tölteléket.
- Vaj – ha vajjal dolgozunk, érdemes előtte szobahőmérsékletre hozni, hogy könnyen elkeveredjen a pisztáciával.
Tippek a pisztáciás csiga elkészítéséhez
- Használj kiváló minőségű pisztáciát! A legjobb ízű süteményhez fontos, hogy 100%-os tisztaságú, adalékmentes pisztáciakrémet válassz.
- Sütés előtt kend le a csigákat vízzel! Így a csiga nem fog kiszáradni, hanem pihe-puha marad.
- Ne sajnáld a tölteléket! Minél gazdagabb a krém, annál finomabb lesz a végeredmény.
- Díszítsd aprított pisztáciával! Nemcsak szép lesz tőle a csiga, hanem ropogós textútrát is kap.
Egy kis gyorsítósáv, ha nem szeretnél sok időt a konyhában tölteni
Nyilvánvalóan más az ízvilág, ha saját készítésű leveles tésztát használsz. Ám ez sok idő, míg elkészül. A hűtés és pihentetés miatt akár több óra is lehet. A végeredmény viszont ugyanúgy pisztáciás csiga marad, ha bolti leveles tésztát használsz, és ezt kened meg töltelékkel. Ez esetben szintén fontos, hogy válassz jó minőségű terméket.
Hogyan tárold a pisztáciás csigát?
A legjobb, ha frissen fogyasztod, de ha marad belőle, akkor légzáró dobozban, hűtőben tárolhatod 2-3 napig. Fogyasztás előtt érdemes picit megmelegíteni, hogy ismét puhává váljon.
A pisztáciás csiga igazi luxus finomság, amely nemcsak ízletes, hanem látványos is. Ha szereted a pisztácia karakteres ízét, ezt a süteményt feltétlenül ki kell próbálnod!

Pisztáciakrém csigába
Hozzávalók
- 1 ek pisztáciakrém (lehetőleg 100% pisztáciával)
- 100 gramm natúr sajtkrém
- 1 ek porcukor ízlés szerint lehet több
Teendők
- A hozzávalókat keverd alaposan el. Kóstold meg, hogy kell-e bele még cukor, ha nem, akkor kész vagy.
Jegyzetek

Pisztáciás csiga
Hozzávalók
Előtészta
- 250 gramm liszt
- 15 gramm élesztő
- 2,5 gramm só ez egy nagyobb csipet
- 25 gramm cukor
- 20 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 50 gramm hideg víz
- 50 gramm hideg tej
A vajas rész
- 175 gramm vaj
- 18 gramm liszt
A töltelék
- 200 gramm pisztáciás krém lehet több is
Teendők
A vajas rész
- Keverd el a hozzávalókat, de elég csak elkeverni, nem kell kihabosítani.
- Tapadásmentes sütőpapír között nyújts belőle egy nagyjából 15x20 cm-es téglalapot, és így tedd vissza a hűtőbe, amíg megdermed.
Az előtészta
- Dagaszd ki a hozzávalókat. (Ha szeretnéd, előtte elkeverheted a tejben az élesztőt, de felfuttatni nem kell)
- Tedd hűtőbe legalább 20 percre (takard is le.
Az összeállítás
- A tésztából nyújts akkora téglalapot, hogy a két szélét rá tudd hajtani a vajas rész téglalapjára.
- Tedd középre a vajas részt, és hajtsd rá a tészta két szélét, majd az egészet hajtsd félbe.
- A tészta szélét vágd be (itt feszül a legjobban a tészta) és letakarva tedd a hűtőbe vissza.
- A hűtőből kivéve nyújtsd ki a tésztádat annyira, hogy ezt a hajtogatást még egyszer meg tudd tenni, majd tedd a hűtőbe vissza.
- A pihenő után nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra (nagyjából 25x60 cm jön belőle ki) és kend meg a pisztáciakrémmel.
- Csavard fel, és szeld fel kb 2 cm szélességben, majd tedd sütőpapíros lemezre.
- Hagyd megkelni, kend le vízzel és 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.