Barion Pixel

Citromos félhold

Citromos félhold

Citromos félhold – Egy egyszerű linzer citrusos csavarral

A citromos félhold egy igazán különleges sütemény, amely az édes omlós tészta hagyományos alapjait egy frissítő citrusos ízvilággal gazdagítja. Formája és íze egyaránt elegánssá és emlékezetessé teszi ezt a finomságot, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás.

A citromos félhold eredete és különlegessége

Ez a sütemény a klasszikus linzertésztára épül, amelyet a citrom frissessége és egy lágyabb textúra tesz különlegessé. A félhold alakúra szaggatott tészta egy extra réteggel, tojáshabos „kalappal” válik igazán különlegessé, amely sütés közben a hő hatására megnő, ezzel mintegy új dimenziót ad a sütinek (bár azt várnád, hogy gyönyörűen aranybarnára is sül, de akkor már megégett 😀 ).

Miért válaszd a citromos félholdat?

Ha szereted a linzert, de valami újdonságra vágysz, a citromos félhold kiváló választás.

  • Üde citrusos íz: A citrom frissessége tökéletes kontrasztot alkot a tészta édes és vajas alapjával.
  • Elegáns megjelenés: Félhold formája és a habos réteg miatt ez a sütemény nemcsak ízben, hanem látványban is különleges.
  • Könnyen variálható: Alkalmazhatsz narancsot vagy lime-ot a citrom helyett, hogy egyedi változatot készíts.

Tálalási ötletek

A citromos félholdak önmagukban is lenyűgözőek, de egy vékony csokoládécsíkkal díszítve még elegánsabbá tehetjük őket. A képen látható citromos félholdak az alábbi recept alapján készültek, amely garantáltan sikerre vezet. Ha szereted az édes omlós tészta alapú süteményeket, ne hagyd ki a linzer receptemet sem, hiszen az is kiváló alapja lehet hasonló kísérleteknek.

Mikor süss citromos félholdat?

A citromos félhold remek választás a tavaszi és nyári időszakra, amikor a friss, citrusos ízek különösen jól esnek, de az ünnepek idején is tökéletes kiegészítője lehet a süteményes tálaknak. Különösen jól illik egy délutáni tea mellé, de egy ünnepi menü záróakkordjaként is megállja a helyét.

Készítsd el te is!

A citromos félhold könnyen elkészíthető, mégis lenyűgöző desszert. Próbáld ki a receptet, és kápráztasd el a családodat vagy vendégeidet ezzel a citrusos különlegességgel. Akár ajándékba is készítheted, hiszen a finom ízek és a mutatós forma mindenkit levesz a lábáról.

Citromos félhold

Citromos félhold

A citromos félhold egy igazán különleges sütemény, amely az omlós linzer hagyományos alapjait egy frissítő citrusos ízvilággal gazdagítja.

Hozzávalók
  

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 0,5 citrom héja és leve
  • 1 csipet
  • 2 tojás sárgája

A mázhoz

  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojás fehérje
  • + lekvár az összeragasztáshoz

Teendők
 

  • Morzsold el a vajat a liszttel.
  • Habosítsd ki a tojássárgáját a cukorral, a citrom héjával és levével.
  • Keverd össze a két részt és a többi hozzávalót (a mázat még hagyd! 🙂 )
  • Tedd hűtőbe, hogy teljesen visszahűljön.
  • Ha a tészta már kihűlt, a mázhoz a tojásfehérjét és a porcukrot verd mering állagúra (ekkor már nem folyik, könnyű kenni, de nem verted még túl)
  • Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, és kend meg a tojásfehérjés cukorral.
  • Szaggass belőlük félholdakat. Törekedj arra, hogy nagyjából hasonló méret legyen.
  • 160-170 C -ra előmelegített sütőben süsd világosra. Inkább szárítani kell a habot, mintsem sütni a tésztát. (Vigyázz, gyorsan sül!)
  • Ha kihűlt, 2 félholdat a tésztás részükkel egymás felé fordítva ragassz össze.
Kulcsszó citrom, linzer, omlós, ünnep
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.