Diós bejgli – A karácsony koronája
A diós bejgli az ünnepi sütemények királynője, amely generációk óta díszíti a magyar családok karácsonyi asztalát. Ez a hagyományos finomság nemcsak az ízével hódít, hanem a készítésében rejlő rituáléval is, amely összekovácsolja a családokat az ünnepek alatt.
Történeti háttér és variációk
A bejgli eredetileg Sziléziából származik, és Magyarországon a 19. században vált népszerűvé. A diós bejgli változat az egyik legnépszerűbb, de mivel a tésztája megegyezik a pozsonyi kifliével, ha kisebb méretben készíted el, a bejgli könnyedén átalakul pozsonyi kiflivé is.
Hogyan készíts tökéletes diós bejglit?
A siker kulcsa a hideg hozzávalók és a precíz technika. A márványos héj titka, hogy a tészta és a töltelék hidegen maradjon egészen a sütés kezdetéig. A megszáradt tojássárgáját az élesztő megindulása repeszti meg, ezért fontos, hogy a tésztát és a tölteléket is hűtőben tartsuk.
A diós bejgli tölteléke:
A diós töltelék gazdag ízvilágát citromhéjjal, narancshéjjal, vagy akár egy csipetnyi fahéjjal is feldobhatod.
Egészségügyi szempontok: A dió tele van omega-3 zsírsavakkal, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, valamint antioxidánsokban is gazdag. Ugyanakkor magas a kalóriatartalma, így mértékkel fogyasztva ajánlott. (Bár a diéta nem pont a karácsony témaköre.) Figyelj rá, hogy bár csábítóak a finom illatok, de ha év közben allergiás voltál a dióra, karácsonykor is az leszel.
Praktikus tippek és tálalás
A bejglit szobahőmérsékleten, szeletekre vágva érdemes tálalni. Hűvös helyen tárolva akár több napig is friss marad, így előre is elkészítheted az ünnepekre. Bár az egyik legnépszerűbb íz a dió, de próbáld ki ezt a receptet például fele-fele arányban diós bejgli mellett mákos bejgliként elkészítve is.

Diós bejgli
Hozzávalók
A tészta
- 1 kg liszt
- 45 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 dkg só
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojás sárgája
- 27 dkg hideg tej
A töltelék
- 1 kg darált dió
- 62 dkg cukor
- 4-5 dl víz
- + tojás a kenéshez
Teendők
Előkészítés
- A cukorból és a vízből főzz szirupot. A tölteléknek szánt darált diót keverd el a sziruppal, és tedd félre hűlni. (Csak a hideg tölteléket fogod tudni megfelelően használni).Kedved szerint tehetsz bele fahéjat, mazsolát vagy bármi mást is.
A tészta
- Morzsold el a vajat és a lisztet.
- Az élesztőt keverd el a tej egyik felében, a másik felében pedig a tojás sárgáját és a sót keverd el.
- A már elmorzsolt lisztes keverékhez add hozzá a két tejes részt és a többi hozzávalót, majd dagaszd készre.
- Mérj ki a tésztából 30 dkg-os részt, nyújtsd ki 22x28 cm-es téglalappá. A nem használt tésztát tárold hűvös helyen.
- A kihűlt töltelékből tegyél bele 25 dkg-t és egyenletesen terítsd szét. (Ha több tölteléket teszel bele, nagyobb eséllyel fog kirepedni)
- 1-1 centit hajts be a bejgli szélén (a bejgli 2 végén), hogy ne folyjon ki a töltelék sülés közben. Majd bejgliszerűen csavard fel. Figyelj rá, hogy ne legyen nagyon szoros, mert akkor megrepedhet.A zárásával (schlussal) lefele tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és rakd hűvös helyre.
- Ha megtelt a tepsi, kend le tojás sárgájával és hagyd megszáradni.
- Ha megszáradt a sárgája, hozd meleg helyre a bejglit, hogy az élesztő dolgozni kezdjen és kend le a fehérjével is.
- Díszítheted dióval, aszalt gyümölccsel, vagy bármivel. Mielőtt sütőbe tennéd, szúrkáld meg, hogy a gőz könnyebben távozhasson a belsejéből.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre, majd tedd hűtőrácsra.