Epres galette – próbáld ki a francia klasszikust nyári ízekkel
Az epres galette egy könnyed, mégis ízig-vérig házias sütemény, ami egyszerű hozzávalókból készül, mégis látványos és különleges. Lényege a hajtogatott, omlós tészta, amelyet bőséges gyümölcsréteg koronáz meg – jelen esetben házi eperkompót, amely friss, gyümölcsös ízével remekül kiegészíti a tésztát. A galette rusztikus jellegét az adja, hogy nem kell szabályosra formázni: éppen ettől lesz bájos és természetes a megjelenése.
A galette a francia vidéki konyha egyik legszabadabb süteménye – nincs szükség formára, sem tökéletes illesztésre, mégis minden alkalommal elegánsan rusztikus végeredményt kapunk. Az epres galette pedig a tavasz és a nyár üde ízeit hozza el egy omlós, vajas tésztaburokban.
Mi is az a galette?
A galette egy kerek, peremmel rendelkező, szabad formázású piteféle. Lényege, hogy a tölteléket egy lapos tésztakorong közepére halmozzuk, majd a széleit visszahajtjuk rá – nincs szükség formára, peremre vagy extra eszközökre.
A tésztája általában vajas, omlós, picit roppanós, és tökéletesen kiegészíti a gyümölcsök szaftos, lágy textúráját. Az epres változat különösen látványos, hiszen a piros gyümölcs nemcsak ízben, hanem megjelenésben is lehengerlő.
Az eper természetes édessége
Az epres galette készítésekor érdemes minél érettebb, ízes epret választani, mert az édesség és az intenzív aromák ezen múlnak. A gyümölcs szeletelve vagy félbevágva kerül a tésztára – attól függően, milyen méretű szemekkel dolgozunk.
Az eper természetes leve sülés közben kissé besűrűsödik, és ahogy átitatja a tésztát, egy édes-savanykás egyensúlyt hoz létre, amitől egyszerűen abbahagyhatatlan a végeredmény.
Pohár helyett pite – de ugyanúgy jól áll neki a kompót is
Ha már tejbegríznél használtál eperkompótot, tudod, mennyire sokat dobhat rajta. Az epres galette esetében viszont maga a sült eper lesz a középpontban. Nem kell hozzá semmi extra – a gyümölcs önmagában is ragyog, főleg, ha egy kevés barna cukrot vagy vaníliát keversz hozzá előtte.
Tálaláskor azonban jöhet mellé egy kanál joghurt, tejszínhab vagy vaníliafagyi, hogy még jobban kiemelje a galette házias jellegét.
Egyszerű, mégis elegáns desszert az epres galette
Az epres galette nem igényel nagy előkészületet, de a végeredmény látványos és különleges. Készítheted egy nagy darabban vagy kisebb, egyéni adagokban is – utóbbi ideális piknikre, uzsonnára vagy vendégvárónak.
A friss eper, a ropogós tészta és a sült gyümölcs illata az egész konyhát megtölti majd, és garantáltan nem marad belőle morzsa sem.
Hogyan tárold?
Tárolni légmentesen záródó dobozban érdemes, hűtőben akár 2-3 napig is eláll. Felmelegítve újra roppanós lesz a tésztája, így érdemes sütés után is pár percet adni neki a sütőben, ha előre készült.
És ha marad belőle egy szelet – ami ritka –, másnap reggel egy bögre kávé mellé is tökéletes társ. A gyümölcs édessége, a tészta omlóssága és a rusztikus megjelenés együtt teszi ezt a galette-et kihagyhatatlan nyári kedvenccé.

Eperkompót
Hozzávalók
- 300 gramm érett eper nem muszáj turmixolni, de ne hagyd egészben
- 100-130 gramm cukor függően attól, mennyire szereted édesen
- 1 tk keményítő
- pici citromlé
Teendők
- Tedd oda főni az epret a citromlével és a cukorral. Főzd, amíg levet nem enged.
- A léből vegyél ki, és ezzel keverd el a keményítőt.
- Amikor már kellően sok leve van (majdnem ellepi az epret), öntsd a keményítős részt az eperhez, és főzd egy pár percig, míg a keményítő el nem fővi a jellegzetes ízét.

Laktózmentes galette tészta
Hozzávalók
- 25 dkg liszt (BL55)
- 15 dkg joghurt (használhatsz 1 egész kispohárnyit is, az kb 17 dkg lesz)
- 12 dkg margarin vagy vaj, de akkor abból használj laktózmentest
- 1 csipet só
Teendők
- A sót, a lisztet és a margarint morzsold el.
- Add hozzá a joghurtot is. Ha a végeredmény nagyon ragacsos, adj még hozzá lisztet. Egy lágy, de nem folyékony tésztát kell kapnod.
- Letakarva tedd hűtőbe, míg a margarin újra meg nem szilárdul egy kicsit.
- Függően attól, mekkora galettet szeretnél, vagy oszd fel, és nyújtsd ki nagyjából kör alakúra vagy csak nyújtsd ki.
- Használhatsz formát is, de ha nem folyik a töltelék, nem muszáj.
- Töltsd meg a kiválasztott töltelékkel úgy, hogy kb 2 cm szabadon marad a szélén.
- A szabadon levő részeket összecsippentgetve hajtsd fel.
- Kend le felvert tojással.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
Jegyzetek