Barion Pixel

Eperkompót

Eperkompót

Eperkompót – mert az eperből sosem lehet elég 🙂

Az eperkompót igazi klasszikus a házi gyümölcsös finomságok világában. Édes, illatos, szinte szirupos gyümölcsélmény, ami nemcsak nosztalgikus emlékeket idéz, hanem a szezon egyik legjobb módja az eper tartósításának is. Akár frissen fogyasztod, akár későbbre tennéd el, az eperkompót mindig nyári ízekkel ajándékoz meg.

Lágyság, illat, szín – minden benne van

A jól elkészített eperkompót lényege, hogy az eperdarabok ne főjenek szét teljesen, hanem szépen megtartsák a formájukat, miközben átveszik a fűszerezett cukorszirup ízét. A végeredmény egy lágy, pirosló gyümölcsréteg, amit az illata is elárul: tisztán érezhető benne a friss eper zamata. A cukor mennyiségét ízlés szerint lehet szabályozni, de az biztos, hogy nem érdemes spórolni vele, ha tartósítanánk vagy igazán desszertként tálalnánk.

Hogyan használhatjuk az eperkompótot?

Az eperkompót rengetegféleképpen hasznosítható:

  • Töltelékként palacsintába, piskótatekercsbe vagy pohárkrémbe.

  • Feltétként tejberizshez, tejbegrízhez vagy vaníliás pudinghoz.

  • Magában, hűtve desszertként egy kis tejszínhabbal vagy ropogós keksszel.

  • Sütik mellé, például túrós rétes, joghurtos pite vagy vaníliás sütemény kísérőjeként.

Egy kis extra íz: fűszerek és citrom

Az eper önmagában is illatos, de ha szeretnénk különlegesebb ízvilágot, egy kis citromlé, fahéj, vagy akár menta is kerülhet a kompótba. Ezek felfrissítik az ízét, és még jobban kiemelik az eper természetes aromáit.

Mennyire kell apróra turmixolni az epret?

A gyors válasz, hogy attól függ…

Alapvetően teljesen fölösleges pürésíteni, elvégre nem eperpürét, hanem eperkompótot készítesz. Ám egészben sem célszerű hagynod, mert sokkal nehezebben enged majd levet, rossz esetben meg is éghet. A legjobb, ha apróbb szemű eperből készíted a kompótot és felhasználás előtt félbevágod (esetleg ha mégis nagyon nagy szemű epret használnál fel, akkor negyedeled.)

Ha marad egy kevés eperkompót a lábas alján…

Ne öntsd ki! A kompót levét akár szörpként is használhatod: hígítsd egy kis szódával vagy vízzel, és máris kész a házi eperital. Vagy locsold meg vele a reggeli zabkását, palacsintát, gofrit – garantáltan feldobja a napot.

Eperkompót

Eperkompót

Hozzávalók
  

  • 300 gramm érett eper nem muszáj turmixolni, de ne hagyd egészben
  • 100-130 gramm cukor függően attól, mennyire szereted édesen
  • 1 tk keményítő
  • pici citromlé

Teendők
 

  • Tedd oda főni az epret a citromlével és a cukorral. Főzd, amíg levet nem enged.
  • A léből vegyél ki, és ezzel keverd el a keményítőt.
  • Amikor már kellően sok leve van (majdnem ellepi az epret), öntsd a keményítős részt az eperhez, és főzd egy pár percig, míg a keményítő el nem fővi a jellegzetes ízét.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.