Barion Pixel

Tejbegríz

Tejbegríz

Tejbegríz – gyerekkorunk nagy kedvence

A tejbegríz generációk óta az egyik legkedveltebb meleg édesség – nosztalgikus, megnyugtató, egyszerű, de mégis végtelenül variálható. Gyerekkorunk klasszikusa, amit most új köntösben tálalhatunk: pohárkrémként. A megszokott ízek és a friss, modern tálalás találkozása igazi kulináris örömforrás lehet, akár hétköznapra, akár vendégvárónak.

Egy korty gyerekkor – de felnőtteknek is

A tejbegríz sokaknak az otthon melegét, a nagymama konyháját vagy az iskolai menzát idézi. Melegen kanalazva, fahéjjal vagy kakaóval megszórva szinte mindenki ismeri. De ha kicsit másképp tálaljuk – például pohárkrémként –, azonnal új életre kel.

Ebben a formában nem csak az íz, de a látvány is előtérbe kerül, különösen, ha egy kis gyümölccsel is kiegészítjük.

Frissítő eperrel – vizuális és ízbeli kontraszt

A natúr tejbegríz finoman krémes, lágy textúrájú, és szinte bármihez jól illik. Éppen ezért bátran lehet társítani gyümölcsökkel – például egy házi eperkompóttal, ami nemcsak extra ízt, hanem színt is ad az ételnek. A mélypiros eper tökéletes kontrasztot alkot a tejbegríz hófehér alapjával, így még a szemnek is élmény lesz tálalni.

Nem utolsó szempont: a kompót melege vagy langyossága különösen jól harmonizál a frissen főzött tejbegrízzel, de akár hidegen is kínálhatjuk őket együtt.

Egyszerű, gyors, mégis látványos a tejbegríz

Pohárkrémként tálalva olyan desszert, amit bárki el tud készíteni, mégis látványos és igényes benyomást kelt. Egy szép pohárban, rétegezve vagy akár csak lazán kanalazva is remekül mutat. És nemcsak eperrel működik – bármilyen idénygyümölccsel vagy akár lekvárral is izgalmas lehet.

Alternatívák a tejbegrízre?

Nézzük, hogy a pohárkrém mellett milyen lehetőségek vannak ebben a témakörben:

  • Sütik alapjaként: a klasszikus lúdláb krémje is tejbegríz, így akár két legyet is üthetsz egy csapásra: sütihez is elkészítheted, és pohárkrémként is felhasználhatod, mindezt egyetlen lépésben megfőzni.
  • Rizses változat: a klasszikus gyümölcsrizs bár nem gríz, de mégis a gyerekek nagy kedvence, így érdemes ilyen irányban is lépni.
  • Gluténmentes változat: ízében és állagában hasonló a kukoricadarás változat, de a gluténre érzékenyek is fogyaszthatják
  • Csokis meggyes gríz: ha csokiból soha nem elég, próbáld ki ezt a változatot is:)

Ezen kívül természetesen számtalan és még egy megoldás létezhet, kísérletezz kedved szerint.

Klasszikus alap, modern köntösben

Ha szeretnél valami otthonos, de mégis különleges desszertet az asztalra tenni, a tejbegríz tökéletes választás. Pohárkrémként nem csak a tálalás újul meg, de a lehetőségek is megsokszorozódnak: rétegezheted, díszítheted, ízesítheted – vagy egyszerűen hagyhatod magáért beszélni az alapízeket.

Tejbegríz

Tejbegríz

Hozzávalók
  

  • 1 liter tej
  • 125 gramm gríz ez kb 7-8 evőkanál
  • 50 gramm cukor vagy több, ha édesen szereted

Teendők
 

  • Tedd oda a tejet forrni. Amíg melegszik, keverd el a cukrot a grízzel. (így könnyebb lesz csomómentesre keverni.)
  • Ha a tej felfőtt, kisebb részekben add hozzá a grízes cukrot. Beleöntesz egy részt, elkevered, kb 3-4 lépésben az egészet hozzáadod. Így biztos, hogy nem lesz csomós.
  • Kavargatva főzd addig, amíg a gríz megdagad, majd még melegen adagold poharakba.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.