Csokis – meggyes tejbegríz: alternatíva az örök klasszikusra
A csokis – meggyes tejbegríz is nagy kedvenced lesz, és ez nem véletlen. A tejbegríz már önmagában is igazi komfortdesszert, de ha csokoládéval és meggyel párosul, egészen új szintre lép. A csokis változat nemcsak laktató és finom, hanem meglepően elegáns is tud lenni, ha pohárkrémként tálaljuk. Ez a változat a klasszikus és a merész ízek tökéletes találkozása – egy desszert, ami egyszerre nosztalgikus és modern.
Tejbegríz új köntösben – de marad a lélekmelegítő hangulat
A tejbegríz az egyik legegyszerűbb, mégis legkedveltebb meleg édesség, ami pillanatok alatt elkészül. A csokis változat nem igényel bonyolult hozzávalókat: az alaphoz egyszerűen csak étcsokoládét keverünk, így a gríz selymes, mélyen kakaós ízt kap.
Mindez remekül passzol a meggy enyhén savanykás karakteréhez, ami izgalmas ellenpontot képez az édes, krémes csokoládés tejbegríz mellett.
Csokis – meggyes tejbegríz pohárkrémként tálalva – rétegzett élvezet
Ha nemcsak finomat szeretnél, hanem látványosat is, érdemes pohárkrémként rétegezni: egy adag csokis tejbegríz, rá egy kanál meggykompótot. Itt abba is hagyhatnád, de akár rétegezheted tovább: még egy kanál csokis tejbegríz még egy kis meggy, és így tényleg csokis – meggyes tejbegríz lesz a vége 🙂 . A mélybordó meggy és a barna krém kombinációja nemcsak ízben, hanem színben is megnyerő.
Ez a fajta tálalás vendégvárónak is ideális – pohárban kínálva egyszerre házias és elegáns.
Étcsoki, meggy, gríz – a klasszikus trió újragondolva
A csokoládé és meggy párosítása nem új keletű – sok sütemény, torta és desszert épít erre a klasszikus trióra. Itt azonban nem süteményben, hanem krémes, kanalazható formában jelenik meg ez az ízkombináció. A meleg tejbegríz és a hűvös, kissé szirupos meggy együtt kellemes hőmérséklet-játékot is hoz.
Ha meggybefőttel dolgozol, akkor a leve is jól jöhet: egy kevés meggylé a rétegek közé vagy tetejére kanalazva még jobban kiemeli az ízeket.
Gyerekek és felnőttek kedvence
A csokis – meggyes tejbegríz nemcsak a felnőtteket fogja meg, de a gyerekek is élvezni fogják – különösen, ha színes pohárban, egy kis tejszínhabbal vagy csokireszelékkel kerül az asztalra. Könnyen elkészíthető, gyors, mégis kifejezetten ünnepi hangulatú desszert lehet belőle.

Csokis meggyes tejbegríz
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 125 gramm gríz (búzadara) ez kb 7-8 evőkanál
- 50 gramm cukor
- 4-5 teáskanál kakaópor
- meggy vagy meggykompót a tetejére, ízlés szerint
Teendők
- Készítsd elő a meggykompótot vagy a meggyet (magozd ki, szükség szerint főzd fel cukorral és keményítővel, hogy kompót legyen)
- Tedd oda a tejet főni. Amíg melegszik, kavard össze a cukrot és a grízt.
- A meleg tejbe 3-4 részben add hozzá a cukros grízt, hogy ne legyen csomós, közben kevergesd.
- Amikor a gríz már majdnem jó, vegyél ki belőle egy keveset és kavard el alaposan a kakaóporral, majd a csomómentes kakaós részt öntsd vissza a többihez és kavard el.
- Ha a gríz már puha, tálald tálkákba és tegyél a tetejére meggyet.