Barion Pixel

Meggyes mascarponés linzerfészek

Meggyes mascarpones linzerfészek

Meggyes mascarponés linzerfészek – ehető húsvéti piros tojás az asztalon

A meggyes mascarponés linzerfészek egy mutatós és finom sütemény, amely egyszerre hozza el a klasszikus linzertészta omlós élményét és a mascarponés krém lágy, krémes textúráját. A közepén díszelgő meggy nemcsak látványos, hanem ízében is tökéletesen kiegészíti a desszertet. Ez egy egyszerű, mégis látványos desszert, amely tökéletes húsvéti vagy bármilyen ünnepi asztalra.

Mi különbözteti meg a többi linzer sütitől?

A linzertészta itt a standard linzerhez hasonlóan sima kör alakúként kezdi pályafutását. Olyannyira hasonlóként indul, hogy ha a klasszikus linzer elkészítésénél sok olyan kisült sütid maradt, aminek nem jut lukas párja, akár ilyen célra is felhasználhatod. Csak itt nem lekvárt használunk, hanem a mascarponés krémet nyomócsővel a tészta szélére, kör alakban nyomjuk, hogy egy madárfészekhez hasonló formát kapjunk. A fészek közepére egy-egy darab meggybefőtt kerül, amely frissítő savanykásságával összehangolja a ízeket.

A tészta alapja

Ha már különleges, ünnepi asztalra is megfelelő linzeres sütiknél járunk, ennek az alapja ugyanaz a klasszikus linzertészta, mint amit a kosárkánál is használtunk. Omlós, gazdag ízvilágú tésztát kapunk, amely tökéletes alapként szolgál a mascarponés krémhez és a meggyhez. Érdemes ügyelni arra, hogy a korongok egyforma méretűek legyenek, így egységesen sülnek meg és szebben mutatnak majd tálaláskor.

A mascarponés krém elhelyezése

A mascarponés krémet ebben a változatban nem a linzer közepére tesszük, hanem nyomócső segítségével kör alakban a tészta szélére. Ennek köszönhetően a sütemény egy „fészek” formát kap, amely nemcsak mutatós, hanem a középen elhelyezett meggy számára is tökéletes helyet biztosít.

A meggy szerepe

A meggy nem csupán dekoráció, hanem fontos eleme a sütemény ízvilágának is. A savanykás gyümölcs kellemes kontrasztot alkot a mascarponés krém édes, lágy textúrájával és a linzertészta omlós jellegével. Ebben a receptben befőtt meggyet használtam, mivel húsvétra készült, amikor friss meggy még nem állt rendelkezésre. A befőtt meggy önmagában is frissítő hatású, így nem szükséges további savanykás lekvár a tésztára.

Ha „piros tojás” kinézetet szeretnél, akkor használj piros bogyós gyümölcsöt, lehetőleg meggyet vagy cseresznyét. Ám természetesen ha nem ragaszkodsz ehhez a megjelenéshez, akkor bármilyen más, savanykás gyümölcs is megállja a helyét.

Miért praktikus ez a megoldás?

A meggy nemcsak ízben dobja fel a desszertet, hanem látványban is tavaszias, ünnepi hatást kelt. A meggy piros színe gyönyörűen kiemelkedik a mascarponés krém fehérjéből, ezáltal igazi asztali díszként is megállja a helyét.

Tálalási javaslat

A meggyes mascarponés linzerfészkek mutatósak és jól mutatnak bármilyen ünnepi asztalon. A klasszikus linzert porcukorral szórjuk meg, ám itt a cukor hamar elolvadna a meggyen, a fehér mascarponen viszont nem érvényesülne.

Kínálhatjuk őket kávé vagy tea mellé, de akár egy desszertasztal részeként is tökéletesen megállják a helyüket. Az egyszerű elkészítési mód és a lenyűgöző végeredmény miatt garantáltan nagy sikert aratnak majd minden vendég körében.

Meggyes mascarpones linzerfészek

Meggyes mascarpones linzerfészek

A meggyes mascarponés linzerfészek egy egyszerű, mégis látványos desszert, amely tökéletes például a húsvéti ünnepi asztalra.

Hozzávalók
  

A linzerhez

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1,5 zacskó sütőpor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom leve és héja

A mascarpone krémhez

  • 20 dkg habtejszín ez 2 dl
  • 5 dkg mascarpone

Ezen felül

  • lecsöpögtetett magozott meggybefőtt

Teendők
 

A tészta

  • Morzsold el a lisztet a vajjal. Onnan tudod, hogy kész vagy, hogy a liszt színe kicsit megváltozik, valamint ha kézzel összeszorítod, egyben marad, de könnyen szétomlik.
    A lényeg, hogy egységes legyen a végeredmény és dolgozz gyorsan, itt a vajnak hidegnek kell maradnia
  • Add hozzá a többi hozzávalót is. A citrom levét csak apránként, amennyit szükségesnek látsz.
  • Tedd hűtőbe pihenni, hogy a vaj visszahűljön. (Így sokkal szebb lesz a végeredmény, és dolgozni is könnyebb lesz vele)
  • Nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, majd a kedvenc szaggatóddal szaggass belőle köröket. Igazából mindegy, hogy mekkora az átmérő, a lényeg, hogy egyformák legyenek.
  • Sütőpapíros vagy kizsírozott tepsire téve süsd világosra 180 C-on. (Vigyázz, gyorsan sül!)
  • Kihűlés után dolgozz vele tovább.

A mascarpone krém

  • A hideg tejszínből verj laza habot.
  • Add hozzá a mascarponet.
  • Tedd nyomózsákba, válassz hozzá bordázott fejet.

Az összeállítás

  • A kihűlt linzerre körben tetszőleges mintákban nyomj a mascarpones krémből. Ettől lesz fészekszerű.
  • Tegyél a közepébe egy magozott meggyet, mintha egy piros tojás ülne ott.
Kulcsszó linzer, mascarpone
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.