Meggyes mascarponés linzerfészek – ehető húsvéti piros tojás az asztalon
A meggyes mascarponés linzerfészek egy mutatós és finom sütemény, amely egyszerre hozza el a klasszikus linzertészta omlós élményét és a mascarponés krém lágy, krémes textúráját. A közepén díszelgő meggy nemcsak látványos, hanem ízében is tökéletesen kiegészíti a desszertet. Ez egy egyszerű, mégis látványos desszert, amely tökéletes húsvéti vagy bármilyen ünnepi asztalra.
Mi különbözteti meg a többi linzer sütitől?
A linzertészta itt a standard linzerhez hasonlóan sima kör alakúként kezdi pályafutását. Olyannyira hasonlóként indul, hogy ha a klasszikus linzer elkészítésénél sok olyan kisült sütid maradt, aminek nem jut lukas párja, akár ilyen célra is felhasználhatod. Csak itt nem lekvárt használunk, hanem a mascarponés krémet nyomócsővel a tészta szélére, kör alakban nyomjuk, hogy egy madárfészekhez hasonló formát kapjunk. A fészek közepére egy-egy darab meggybefőtt kerül, amely frissítő savanykásságával összehangolja a ízeket.
A tészta alapja
Ha már különleges, ünnepi asztalra is megfelelő linzeres sütiknél járunk, ennek az alapja ugyanaz a klasszikus linzertészta, mint amit a kosárkánál is használtunk. Omlós, gazdag ízvilágú tésztát kapunk, amely tökéletes alapként szolgál a mascarponés krémhez és a meggyhez. Érdemes ügyelni arra, hogy a korongok egyforma méretűek legyenek, így egységesen sülnek meg és szebben mutatnak majd tálaláskor.
A mascarponés krém elhelyezése
A mascarponés krémet ebben a változatban nem a linzer közepére tesszük, hanem nyomócső segítségével kör alakban a tészta szélére. Ennek köszönhetően a sütemény egy „fészek” formát kap, amely nemcsak mutatós, hanem a középen elhelyezett meggy számára is tökéletes helyet biztosít.
A meggy szerepe
A meggy nem csupán dekoráció, hanem fontos eleme a sütemény ízvilágának is. A savanykás gyümölcs kellemes kontrasztot alkot a mascarponés krém édes, lágy textúrájával és a linzertészta omlós jellegével. Ebben a receptben befőtt meggyet használtam, mivel húsvétra készült, amikor friss meggy még nem állt rendelkezésre. A befőtt meggy önmagában is frissítő hatású, így nem szükséges további savanykás lekvár a tésztára.
Ha „piros tojás” kinézetet szeretnél, akkor használj piros bogyós gyümölcsöt, lehetőleg meggyet vagy cseresznyét. Ám természetesen ha nem ragaszkodsz ehhez a megjelenéshez, akkor bármilyen más, savanykás gyümölcs is megállja a helyét.
Miért praktikus ez a megoldás?
A meggy nemcsak ízben dobja fel a desszertet, hanem látványban is tavaszias, ünnepi hatást kelt. A meggy piros színe gyönyörűen kiemelkedik a mascarponés krém fehérjéből, ezáltal igazi asztali díszként is megállja a helyét.
Tálalási javaslat
A meggyes mascarponés linzerfészkek mutatósak és jól mutatnak bármilyen ünnepi asztalon. A klasszikus linzert porcukorral szórjuk meg, ám itt a cukor hamar elolvadna a meggyen, a fehér mascarponen viszont nem érvényesülne.
Kínálhatjuk őket kávé vagy tea mellé, de akár egy desszertasztal részeként is tökéletesen megállják a helyüket. Az egyszerű elkészítési mód és a lenyűgöző végeredmény miatt garantáltan nagy sikert aratnak majd minden vendég körében.

Meggyes mascarpones linzerfészek
Hozzávalók
A linzerhez
- 60 dkg liszt
- 40 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 1,5 zacskó sütőpor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 citrom leve és héja
A mascarpone krémhez
- 20 dkg habtejszín ez 2 dl
- 5 dkg mascarpone
Ezen felül
- lecsöpögtetett magozott meggybefőtt
Teendők
A tészta
- Morzsold el a lisztet a vajjal. Onnan tudod, hogy kész vagy, hogy a liszt színe kicsit megváltozik, valamint ha kézzel összeszorítod, egyben marad, de könnyen szétomlik.A lényeg, hogy egységes legyen a végeredmény és dolgozz gyorsan, itt a vajnak hidegnek kell maradnia
- Add hozzá a többi hozzávalót is. A citrom levét csak apránként, amennyit szükségesnek látsz.
- Tedd hűtőbe pihenni, hogy a vaj visszahűljön. (Így sokkal szebb lesz a végeredmény, és dolgozni is könnyebb lesz vele)
- Nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, majd a kedvenc szaggatóddal szaggass belőle köröket. Igazából mindegy, hogy mekkora az átmérő, a lényeg, hogy egyformák legyenek.
- Sütőpapíros vagy kizsírozott tepsire téve süsd világosra 180 C-on. (Vigyázz, gyorsan sül!)
- Kihűlés után dolgozz vele tovább.
A mascarpone krém
- A hideg tejszínből verj laza habot.
- Add hozzá a mascarponet.
- Tedd nyomózsákba, válassz hozzá bordázott fejet.
Az összeállítás
- A kihűlt linzerre körben tetszőleges mintákban nyomj a mascarpones krémből. Ettől lesz fészekszerű.
- Tegyél a közepébe egy magozott meggyet, mintha egy piros tojás ülne ott.