Barion Pixel

Tarte citromos curddal

Tart citromos curddel

Tarte citromos curddal – Frissítő desszert különleges alkalmakra

A tarte citromos curddal igazi ünnepi desszert, amely egyszerre hoz frissítő savanykásságot és kényelmesen krémes állagot. Elegáns megjelenésének köszönhetően kiválóan alkalmas vendégváráshoz, de egy vasárnapi ebéd után is tökéletes lezárás lehet. Nézzük, miért olyan különleges ez a desszert, hogyan érdemes tálalni, és milyen alkalmakra passzol igazán.

Miért érdemes citromos curdos tarte-ot készíteni?

A tarte citromos curddal számos előnnyel bír, ami miatt bárki szívesen beillesztheti a desszertrepertoárjába:

  • Intenzív ízvilág: A citromos curd savanykás, édes és krémes egyben, ami kellemes egyensúlyban tartja az ízeket.
  • Elegáns megjelenés: A síma krém a ropogós tésztaalappal nemcsak finom, hanem gyönyörű is.
  • Sokoldalú felhasználhatóság: Ez a desszert bármilyen alkalomra illik, legyen az családi összejövetel, kerti parti vagy egy romantikus vacsora.

Tálalási ötletek a citromos curdös tartehoz:

Ahhoz, hogy a desszerted ne csak finom, hanem látványos is legyen, próbáld ki az alábbi tálalási ötleteket:

  • Gyümölcsökkel díszítve: Friss málna, áfonya vagy eper nemcsak színesebben teszi a desszertet, hanem a savanykásságával is tökéletesen passzol a citromos krémhez.
  • Cukrozott citromkarikák: Dekoratív és extra ízbomba lehet, amely még inkább kiemeli a citromos jegyeket.
  • Márónizált habcsókkal: Egy kis édes roppanósság fantasztikus kontrasztot ad a selymes citromkrémhez.

Milyen alkalmakra ideális a tarte citromos curddal?

Ez a desszert szinte bármilyen eseményen megállja a helyét, de különösen ajánlott az alábbi helyzetekben:

  • Tavaszi és nyári rendezvényekhez: Frissítő savanykássága miatt kifejezetten jól esik melegebb időben.
  • Esküvők, elegáns vacsorák: Az ünnepélyes megjelenés garantáltan lenyűgözi a vendégeket.
  • Süteménytálak díszeként: Kisebb szeletekre vágva színes és ízgazdag kiegészítése lehet a desszertasztalnak.

Mire figyelj, ha ezt a desszertet választod?

Ha emellett döntesz, akkor a türelem legyen az első, amivel rendelkezel 🙂 . Bár a tarte tészta korábban, akár már 1 nappal korábban is elkészíthető, így lehetőséged van arra, hogy valamelyest előkészülj. De a tésztában levő vajnak vissza kell hűlnie ahhoz, hogy ne folyjon le a forma széléről, ehhez pedig idő kell.

Ugyanez igaz a citromos curdra is. Alapvetően ez sem az agysebészet kategóriája, viszont annak érdekében, hogy a vendégek kényelmesen tudják fogyasztani, a töltelékben levő vajnak is vissza kell hűlnie.

Ezt a kihűlt állagot a habcsók karamellizálásával se tedd tönkre. Inkább maradjon fehér a habcsók, ha nem szeretnél vagy épp nem tudsz zsebsárkányt használni, de a szokásos habcsókkal ellentétben az egész sütit már ne tedd be a sütőbe. 140-160 C-on a habcsók picit roppanóssá válik ugyan, de ugyanez a 140-160 C-ok megolvasztja a curdot is.

Ha már tarte… 🙂

Ha már „úgyis” tarte-ot készítesz, akkor próbáld ki a Rákóczi túrós tarte-t is, ami ugyanezt a tészta alapot igényli, csak nyilván a töltelék lesz más.

Összegzés

A citromos curdös tarte nemcsak egy egyszerű desszert, hanem igazi ízutazás is. Savanykás frissessége és krémes textúrája miatt garantáltan elnyeri mindenki tetszését. Akár vendégváráshoz, akár egy könnyed családi összejövetelhez keresel desszertet, ez a tart ideális választás lehet.

 

Tart citromos curddel

Tarte citromos curddal

Hozzávalók
  

A tésztához

  • 163 gramm liszt
  • 12 gramm mandula liszt
  • 12 gramm búzadara
  • 47 gramm burgonyakeményítő
  • 82 gramm porcukor
  • 86 gramm vaj
  • 1 egész tojás egy kisebb, kb 48 gramm elég

A citromos curd

  • 72 gramm citromlé
  • 1 citrom héja
  • 2 egész tojás (ez hivatalosan 108 gramm)
  • 108 gramm cukor
  • 1,2 lap zselatin
  • 6 gramm víz
  • 140 gramm vaj

A habcsókhoz (a tetejére)

  • 60 gramm tojás fehérje (ez 2-3 tojásból jön össze)
  • 144 gramm cukor
  • 40 gramm víz

Teendők
 

A tészta

  • Keverd el a száraz hozzávalókat.
  • Add hozzá a kockára vágott vajat és morzsold el.
  • Add hozzá a tojásokat is.
  • Ennél a pontnál célszerű a tésztát hűtőbe tenni, hogy a vaj újra megdermedjen.
  • A tart formákat vajazd ki, és vékonyan, kb 2 mm vastagságban béleld ki a tésztával.
  • A tészta alját szurkáld meg villával.
  • 160 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
  • Vedd ki a formából, és a tetejét óvatosan reszeld simára.

A citromos curd

  • Áztasd be a zselatint.
  • A cukor egy részét habosítsd ki a tojással.
  • A cukor másik részét a citrom lével és a héjjal forrald fel.
  • Hőkiegyenlítéssel keverd a tojáshoz a citromos levet (vigyázz, keverd, nehogy kicsapódjon rántottának), utána főzd újra 85 C-ra.
  • Vedd le a tűzről és keverd bele a beáztatott zselatint.
  • Ha 40C-ra hűlt, keverd bele a vajat is.

A habcsók

  • Készíts a vízből és a cukorból szirupot, amit forralj 118 C-ig.
  • Amikor már majdnem kész a szirup (kb 112 C), kezd el habosítani a fehérjét, és ha kész a szirup, vékony sugárban, keverés mellett csorgasd a fehérjébe.
  • Habosítsd kihűlésig. (Kicsit nyúlós állag a jó)
  • Helyezd nyomózsákba, és dresszírozd a sütit vele.

Összeállítás

  • A kihűlt (és simára reszelt) tart tésztát töltsd meg a citromos curddel.
  • Hagyd kihűlni teljesen.
  • Nyomj a habcsókból tetszőleges mintát a tetejére.
  • Ha szeretnéd, zsebsárkánnyal karamellizálhatod a habcsókot.
Kulcsszó citrom, omlós
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.