Dunahullám – miért lehet nálad is kedvenc?
A Dunahullám egy különleges és látványos sütemény, amely nemcsak ízével, hanem megjelenésével is lenyűgözi a vendégeket. A sütemény elnevezése a Duna hullámzó vízét idéző tésztarétegekből ered, amelyek harmonikusan váltakoznak a kakaós és vaníliás rétegek között. Ez a sütemény nemcsak hétköznapokra, hanem ünnepi alkalmakra is remek választás.
Miért különleges a Dunahullám?
A Dunahullám nem csupán egy sütemény, hanem igazi látványosság is lehet az asztalon. Ha keretben sütöd, kevesebb mennyiség készül belőle, viszont a kakaós és vaníliás részek felváltva pöttyözött mintát alkotnak, amely első ránézésre bocimintának tűnhet. Ez a minta azonban akár a Duna kavicsait is szimbolizálhatja, így tökéletesen illeszkedik a sütemény nevéhez. (Itt a pöttyözésnek mindössze annyi a szerepe, hogy keveredjenek a színek anélkül, hogy a keret miatt akadályba ütköznél.)
Ha nagyobb tepsiben sütöd, akkor az alsó rétegként vaníliás (sárga) réteget kend bele a tepsibe. Erre kerül a kakaós massza, amely a lágy tészta jellegéből adódóan magától hullámos mintázatot képez pusztán azáltal, hogy a vaníliás réteg tetejére felviszed. Ez a hullámosság nemcsak esztétikailag vonzó, hanem az ízélményt is fokozza, hiszen minden falatban érezheted mindkét réteget.
Tálalási tippek
A Dunahullám igazi dísze lehet a desszertasztalnak. Szépen szeletelve egy csinos tálcán kínálva elegáns megjelenést kölcsönöz. Egy kevés csokoládés glassage vagy tejszínhab tovább fokozza a látványt, de akár egy gombóc vaníliafagylalt is remekül kiegészítheti. Ha szeretnéd még inkább feldobni, próbáld ki meggyszemekkel díszítve, amelyek színükben és ízükben is izgalmas kontrasztot alkotnak.
Hogyan turbózhatod fel a receptet?
Bár a klasszikus Dunahullám is önmagában kiváló, néhány apró trükkel még különlegesebbé teheted:
- Adj a vaníliás tésztához egy kevés citromhéjat vagy narancshéjat, hogy frissítő gyümölcsös aromát kapjon.
- A kakaós réteghez keverhetsz apróra vágott étcsokoládé darabokat, hogy intenzívebb csokoládéízt érj el.
- Ha a tetejét a lúdlábhoz hasonlóan plusz csokival vagy meggyel díszíted, még elegánsabb és gazdagabb lesz az összhatás.
Miért érdemes elkészíteni?
A Dunahullám sütemény egy igazi klasszikus, amely garantáltan sikert arat minden alkalommal. Készítsd el bátran akár családi összejövetelekre, akár ünnepi asztalra, vagy egyszerűen csak egy különleges vasárnapi desszertként. A látványos megjelenés és az ellenállhatatlan ízvilág miatt a Dunahullám mindig jó választás!

Dunahullám szelet
Hozzávalók
A piskóta
- 75 gramm tojásfehérje ez kb 3 tojás fehérje
- 48 gramm tojássárgája ez kb 2 tojás sárgája
- 80 gramm puha vaj
- 0,5 darab narancs leve és héja
- 118 gramm porcukor
- 118 gramm liszt
- 0,5 mk sütőpor
- 12 gramm kakaópor
- 100 gramm meggy
A meggylekvár
- 198 gramm meggy
- 3,2 gramm NH pektin vagy 2x ennyi zselatin, amit áztass be
- 16 gramm cukor
- 0,5 citrom leve
Vanília mousse
- 197 gramm tej
- 48 gramm tojás sárgája
- 1 tk vanília paszta
- 40 gramm cukor
- 20 gramm liszt
- 2,5 gramm lapzselatin (ez 7-8 gramm porzselatin)
- 118 gramm tejszín
Kakaós glassage
- 47,5 gramm víz
- 51 gramm cukor
- 20 gramm kakaópor
- 39,5 gramm tejszín
- 4 gramm lapzselatin
Teendők
A tészta
- A tojássárgáját és a cukrot keverd fehéredésig, majd add hozzá a puha vajat, ezután a narancs héját és levét.
- Verd a fehérjét is stabil habbá.
- Óvatosan keverd őket össze, majd szitáld hozzá a sütőporos lisztet, és ezt is keverd bele.
- Oszd ketté a tésztát, az egyik felébe szitálj kakaóport.
- 20*20-as keretbe felváltva töltsd a tésztát. Az egész, két színből álló tészta vastagsága legyen azonos, de a színek "hullámozzanak".Megteheted úgy is, hogy "boci" mintában pöttyözve töltöd be a tésztát a keretbe, vagy akár úgy is, hogy a sárga piskótát egyenetlenül belekened a keretbe, és rákened a kakaós réteget. (Itt ott kilátszik majd a sárga is, ami itt kívánatos, ám kis mennyiségnél a pöttyözéses megoldás könnyebb)
- Szórd meg meggyszemekkel, és süsd ki 180 C-n kb 10 perc alatt.
A lekvár
- A hozzávalókat főzd össze, turmixold le, majd hűtsd ki.
A vanília mousse
- Tejből, tojásból, cukorból, vaníliából és a lisztből főzz krémet.
- Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a beáztatott zselatint.
- Várd meg, amíg langyosra hűl, és keverd bele a felvert tejszínt.
A kakaós glassage
- Keverd csomómentesre a vizet, cukrot és kakaóport és forrald 1-2 percig.
- Vedd le a tűzről, öntsd hozzá a tejszínt, és forrald újra.
- Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a beáztatott zselatint.
- Felhasználás előtt 24 órát pihentesd hűtőben.
Az összeállítás
- A kisült kihűlt tésztára öntsd rá a vaníliás krémet, majd hűtsd ki hűtőben.
- A 24 órát pihentetett glazúrt mikrózd meg egy kicsit, épp csak annyira, hogy folyjon, és öntsd rá a vaníliás krémre.
- Tedd vissza a hűtőbe, amíg megdermed.
- Vedd ki a keretből, és máris szelheted.