Barion Pixel

Dunahullám szelet

Dunahullám szelet

Dunahullám – miért lehet nálad is kedvenc?

A Dunahullám egy különleges és látványos sütemény, amely nemcsak ízével, hanem megjelenésével is lenyűgözi a vendégeket. A sütemény elnevezése a Duna hullámzó vízét idéző tésztarétegekből ered, amelyek harmonikusan váltakoznak a kakaós és vaníliás rétegek között. Ez a sütemény nemcsak hétköznapokra, hanem ünnepi alkalmakra is remek választás.

Miért különleges a Dunahullám?

A Dunahullám nem csupán egy sütemény, hanem igazi látványosság is lehet az asztalon. Ha keretben sütöd, kevesebb mennyiség készül belőle, viszont a kakaós és vaníliás részek felváltva pöttyözött mintát alkotnak, amely első ránézésre bocimintának tűnhet. Ez a minta azonban akár a Duna kavicsait is szimbolizálhatja, így tökéletesen illeszkedik a sütemény nevéhez. (Itt a pöttyözésnek mindössze annyi a szerepe, hogy keveredjenek a színek anélkül, hogy a keret miatt akadályba ütköznél.)

Ha nagyobb tepsiben sütöd, akkor az alsó rétegként vaníliás (sárga) réteget kend bele a tepsibe. Erre kerül a kakaós massza, amely a lágy tészta jellegéből adódóan magától hullámos mintázatot képez pusztán azáltal, hogy a vaníliás réteg tetejére felviszed. Ez a hullámosság nemcsak esztétikailag vonzó, hanem az ízélményt is fokozza, hiszen minden falatban érezheted mindkét réteget.

Tálalási tippek

A Dunahullám igazi dísze lehet a desszertasztalnak. Szépen szeletelve egy csinos tálcán kínálva elegáns megjelenést kölcsönöz. Egy kevés csokoládés glassage vagy tejszínhab tovább fokozza a látványt, de akár egy gombóc vaníliafagylalt is remekül kiegészítheti. Ha szeretnéd még inkább feldobni, próbáld ki meggyszemekkel díszítve, amelyek színükben és ízükben is izgalmas kontrasztot alkotnak.

Hogyan turbózhatod fel a receptet?

Bár a klasszikus Dunahullám is önmagában kiváló, néhány apró trükkel még különlegesebbé teheted:

  • Adj a vaníliás tésztához egy kevés citromhéjat vagy narancshéjat, hogy frissítő gyümölcsös aromát kapjon.
  • A kakaós réteghez keverhetsz apróra vágott étcsokoládé darabokat, hogy intenzívebb csokoládéízt érj el.
  • Ha a tetejét a lúdlábhoz hasonlóan plusz csokival vagy meggyel díszíted, még elegánsabb és gazdagabb lesz az összhatás.

Miért érdemes elkészíteni?

A Dunahullám sütemény egy igazi klasszikus, amely garantáltan sikert arat minden alkalommal. Készítsd el bátran akár családi összejövetelekre, akár ünnepi asztalra, vagy egyszerűen csak egy különleges vasárnapi desszertként. A látványos megjelenés és az ellenállhatatlan ízvilág miatt a Dunahullám mindig jó választás!

Dunahullám szelet

Dunahullám szelet

Hozzávalók
  

A piskóta

  • 75 gramm tojásfehérje ez kb 3 tojás fehérje
  • 48 gramm tojássárgája ez kb 2 tojás sárgája
  • 80 gramm puha vaj
  • 0,5 darab narancs leve és héja
  • 118 gramm porcukor
  • 118 gramm liszt
  • 0,5 mk sütőpor
  • 12 gramm kakaópor
  • 100 gramm meggy

A meggylekvár

  • 198 gramm meggy
  • 3,2 gramm NH pektin vagy 2x ennyi zselatin, amit áztass be
  • 16 gramm cukor
  • 0,5 citrom leve

Vanília mousse

  • 197 gramm tej
  • 48 gramm tojás sárgája
  • 1 tk vanília paszta
  • 40 gramm cukor
  • 20 gramm liszt
  • 2,5 gramm lapzselatin (ez 7-8 gramm porzselatin)
  • 118 gramm tejszín

Kakaós glassage

  • 47,5 gramm víz
  • 51 gramm cukor
  • 20 gramm kakaópor
  • 39,5 gramm tejszín
  • 4 gramm lapzselatin

Teendők
 

A tészta

  • A tojássárgáját és a cukrot keverd fehéredésig, majd add hozzá a puha vajat, ezután a narancs héját és levét.
  • Verd a fehérjét is stabil habbá.
  • Óvatosan keverd őket össze, majd szitáld hozzá a sütőporos lisztet, és ezt is keverd bele.
  • Oszd ketté a tésztát, az egyik felébe szitálj kakaóport.
  • 20*20-as keretbe felváltva töltsd a tésztát. Az egész, két színből álló tészta vastagsága legyen azonos, de a színek "hullámozzanak".
    Megteheted úgy is, hogy "boci" mintában pöttyözve töltöd be a tésztát a keretbe, vagy akár úgy is, hogy a sárga piskótát egyenetlenül belekened a keretbe, és rákened a kakaós réteget. (Itt ott kilátszik majd a sárga is, ami itt kívánatos, ám kis mennyiségnél a pöttyözéses megoldás könnyebb)
  • Szórd meg meggyszemekkel, és süsd ki 180 C-n kb 10 perc alatt.

A lekvár

  • A hozzávalókat főzd össze, turmixold le, majd hűtsd ki.

A vanília mousse

  • Tejből, tojásból, cukorból, vaníliából és a lisztből főzz krémet.
  • Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a beáztatott zselatint.
  • Várd meg, amíg langyosra hűl, és keverd bele a felvert tejszínt.

A kakaós glassage

  • Keverd csomómentesre a vizet, cukrot és kakaóport és forrald 1-2 percig.
  • Vedd le a tűzről, öntsd hozzá a tejszínt, és forrald újra.
  • Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a beáztatott zselatint.
  • Felhasználás előtt 24 órát pihentesd hűtőben.

Az összeállítás

  • A kisült kihűlt tésztára öntsd rá a vaníliás krémet, majd hűtsd ki hűtőben.
  • A 24 órát pihentetett glazúrt mikrózd meg egy kicsit, épp csak annyira, hogy folyjon, és öntsd rá a vaníliás krémre.
  • Tedd vissza a hűtőbe, amíg megdermed.
  • Vedd ki a keretből, és máris szelheted.

Jegyzetek

Ez az adag egy 20*20-as keretre lesz elég.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.