Barion Pixel

Piskótatekercs narancsos mascarponekrémmel

Piskótatekercs narancsos mascarpone krémmel

Piskótatekercs narancsos mascarponekrémmel – ez nem is hasonlít a menzás piskótatekercshez 🙂

A piskótatekercs narancsos mascarponekrémmel nemcsak látványos, hanem ellenállhatatlanul finom is. A könnyed, pihe-puha piskóta tökéletesen harmonizál a krémes, citrusos mascarponeval, ami frissességet és különleges ízt ad ennek a klasszikus süteménynek.

Miért különleges ez a piskótatekercs?

A narancsos mascarponekrém igazán gazdag ízvilágot kölcsönöz a süteménynek. Mivel ez a krém kellően stabil állagú, bőségesen kerülhet a piskótatekercs belsejébe anélkül, hogy kifolyna a széleknél. Ez nemcsak látványossá, hanem igazán laktatóvá és ínycsiklandóvá is teszi a desszertet.

Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, a krém egy részét kívülre is kenheted, így nemcsak díszítheted a tekercset, hanem tovább is megóvhatod a kiszáradástól. Már ha egyáltalán lesz ideje kiszáradni 🙂

Tálalási tippek a narancsos mascarponekrémes piskótához

A piskótatekercset felszeletelve érdemes kínálni, hogy a spirálos mintázat jól érvényesüljön. A szeleteket megszórhatod porcukorral, reszelt narancshéjjal vagy akár csokoládéforgáccsal is. Egy pohár forró tea vagy kávé mellé kiváló választás.

Hogyan turbózhatod fel a receptet?

  • Ha még intenzívebb narancsos ízt szeretnél, keverhetsz egy kevés narancslikőrt a mascarponekrémbe.
  • Egy kevés fahéj vagy szerecsendió is remekül illik a narancsos ízvilághoz.
  • A piskóta tetejére csorgatott csokoládéöntet különleges ünnepi megjelenést kölcsönözhet a desszertnek.

Ez a piskótatekercs nemcsak finom, hanem garantáltan a családi vagy baráti összejövetelek egyik kedvence lesz. Bőséges krémjével és ínycsiklandó illatával mindenkit levesz a lábáról!

Amit még tudnod kell

Ez a recept a piskótatekercs receptjét használja, de természetesen a krémet akár tortákhoz is felhasználhatod, vagy a piskótatekercshez adhatsz egy pici kakaóport, csak az íze kedvéért.

Nem kell félned, még ha a tejszín, a sok cukor és a mascarpone azt is sejteti, hogy édes és gejl lesz a süti, ez nem így van. Ez a változat teljesen kiegyensúlyozott, kellően savanykás a krém. Ha nálad mégsem így lenne, mert mondjuk nagyobb kanállal méred a cukrot, egy pici citromlé megold mindent. Ezt csak utólag add hozzá, amikor a végeredményt kóstolod 🙂 Még mielőtt minden citromos és savanykás lesz. (Bár nyáron kifejezetten működik ez a verzió is.)

 

Piskóta piskótatekercshez

Piskóta piskótatekercshez

Hozzávalók
  

  • 6 tojás szétválasztva
  • 6 kanál cukor
  • 6 kanál liszt ez kb 100 gramm
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet

Teendők
 

  • Válaszd szét a tojásokat és mérd ki a hozzávalókat.
  • A tojásfehérjébe tegyél 4 kanál cukrot, a sárgájába pedig a maradékot.
  • Keverd kemény habbá (ne verd túl) a fehérjét, valamint a sárgáját is keverd fehérre (ez annyira kell, hogy a cukor elolvadjon)
  • Tegyél egy kevés habot a sárgájába, ezzel lazítsd fel.
  • Tedd a sárgáját a fehérjébe, óvatosan keverd össze.
  • Add hozzá a többi hozzávalót is. Szintén óvatosan keverd, hogy ne törd össze, de ne maradjon csomós.
  • Kizsírozott-lisztezett nagy tepsibe terítsd el egyenletesen. Viszonylag vékony réteget kell kapnod. A tetejét egy habkártya segítségével igazíthatod egyenletesre.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd tűpróbáig.
  • Még melegen borítsd ki egy nyújtódeszkára vagy más tiszta, előkészített felületre, és a hosszanti oldalától indulva csavard fel tekercsnek (még üresen). Hagyd így kihűlni.
Kulcsszó piskóta
Piskótatekercs narancsos mascarpone krémmel

Piskótatekercs narancsos mascarponekrémmel

A piskótatekercs narancsos mascarponekrémmel nemcsak látványos, hanem ellenállhatatlanul finom is, ráadásul bőséges krémmel tudod tálalni.

Hozzávalók
  

A tejszínes részhez

  • 250 gramm mascarpone
  • 200 gramm hideg tejszín
  • 20 gramm porcukor

A narancsos részhez

  • 3 dl frissen facsart narancslé
  • 30 gramm keményítő vagy 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2-3 ek cukor ízlés szerint

A tészta

  • Piskótatekercs a fentebb leírt módon

Teendők
 

  • Keverd csomómentesre a pudingport vagy a keményítőt a narancslével.
  • Főzd meg a narancslevet, és hagyd kihűlni (vagy kevergetve, vagy folpackkal letakarva, hogy ne bőrösödjön be)
  • A tejszínhabból verj laza habot.
  • Keverd hozzá a porcukrot és a mascarponet.
  • Add hozzá a kihűlt narancsos részt és keverd el teljesen.
Kulcsszó mascarpone, narancs, piskóta
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.