Piskóta piskótatekercshez – a klasszikus szivacspiskóta kicsit másképp
A piskóta piskótatekercshez egy kissé más technikával készülő változata a hagyományos szivacspiskótának. Ez a piskóta könnyed, levegős állagával és rugalmasságával ideális választás a tekercsekhez, hiszen nem törik meg a feltekerés során.
Miért különleges ez a piskóta?
A szivacspiskóta alapvetően egy légies tészta, amely a megfelelően felvert tojásoknak és az óvatosan beledolgozott lisztnek köszönheti a szerkezetét. A piskótatekercshez készülő változat annyiban tér el a klasszikustól, hogy vékonyabb rétegben kerül a tepsibe, így sütés után könnyen feltekerhető marad.
Hogyan érd el, hogy valóban levegős legyen?
A kérdést a tojás dönti el. Azaz inkább azt mondom, hogy a tojásfehérje. Bár a cukor kissé nehezebben felverhetővé teszi, de ez csak egy kicsi plusz munka a siker érdekében. Kezdd azzal, hogy a fehérjét és a sárgáját szétválasztod, és a fehérjét cukorral együtt vered fel. Így a plusz súly (mármint a cukor súlya) már nem töri össze a fehérjét, hanem abban egyenletesen eloszlik, és ezzel stabilabb lesz. Ebbe keverd bele a többi hozzávalót, mindet óvatosan, nehogy összetörd az értékes habot.
A siker titka az, hogy a frissen sült piskótát még melegen fel kell tekerni. Ez nemcsak a formát rögzíti, hanem segít abban is, hogy a kihűlt piskóta rugalmas maradjon és ne törjön el töltés közben. A tekeréshez érdemes egy tiszta konyharuhát használni, ami segít egyenletes nyomást gyakorolni a tésztára, megakadályozva ezzel hogy a kezed miatti extra terheléstől repedések vagy szakadások keletkezzenek.
Tippek a tökéletes piskótához
- Ne süsd túl a piskótát, mert akkor könnyebben kiszárad és törékenyebb lesz.
- A feltekerés során ne feledd, hogy a hosszabbik oldal felől érdemes elindulni — így szép, spirálos mintázatot kapsz, nem lesz nagyon púpos.
- Miután kihűlt, óvatosan bontsd ki, majd töltsd meg kedvenc krémeddel vagy lekvároddal.
A jól elkészített piskóta nemcsak a narancsos mascarponekrémes piskótatekercshez tökéletes alap, hanem bármilyen más töltelékkel is könnyedén variálható. Mi több, ha szeretnéd, kipróbálhatod úgy is, hogy egy icipici kakaót teszel hozzá, csak az íze kedvéért.

Piskóta piskótatekercshez
Hozzávalók
- 6 tojás szétválasztva
- 6 kanál cukor
- 6 kanál liszt ez kb 100 gramm
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
Teendők
- Válaszd szét a tojásokat és mérd ki a hozzávalókat.
- A tojásfehérjébe tegyél 4 kanál cukrot, a sárgájába pedig a maradékot.
- Keverd kemény habbá (ne verd túl) a fehérjét, valamint a sárgáját is keverd fehérre (ez annyira kell, hogy a cukor elolvadjon)
- Tegyél egy kevés habot a sárgájába, ezzel lazítsd fel.
- Tedd a sárgáját a fehérjébe, óvatosan keverd össze.
- Add hozzá a többi hozzávalót is. Szintén óvatosan keverd, hogy ne törd össze, de ne maradjon csomós.
- Kizsírozott-lisztezett nagy tepsibe terítsd el egyenletesen. Viszonylag vékony réteget kell kapnod. A tetejét egy habkártya segítségével igazíthatod egyenletesre.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd tűpróbáig.
- Még melegen borítsd ki egy nyújtódeszkára vagy más tiszta, előkészített felületre, és a hosszanti oldalától indulva csavard fel tekercsnek (még üresen). Hagyd így kihűlni.