Kókuszos zabkeksz – amikor a tejben robban az íz
Ez a kókuszos zabkeksz pont olyan, mint a testvére, az egyszerű zabkeksz – csak épp kókuszreszelékkel megbolondítva. Az alaptészta változatlan: gyors, egyszerű, pálmaolaj-mentes és megbízható. A különbséget a kókusz hozza, még ha elsőre nem is tűnik fel.
Mert ez a süti nem hivalkodó. Magában kóstolva finoman édeskés, alig kókuszos – de amint egy korty tej társaságába kerül, meglepően intenzív lesz az íze. A tej melegsége valahogy előcsalogatja a kókusz aromáit, és hirtelen már nem egy sima zabkekszet eszel, hanem valami sokkal különlegesebbet.
Mitől jó ez a keksz?
-
Pár perc alatt összeállítható, a hozzávalók szinte mindig vannak otthon
-
Lágy, zabos textúra roppanós külsővel
-
Tárolható és szállítható, ezért gasztroajándéknak is kiváló
-
Tejbe, teába, kávéba mártogatva még finomabb lesz
Ha valami visszafogott, de megbízható nasit keresel, ami nem túl édes, nem túl zsíros, de mégis van benne karakter, akkor ez a kókuszos zabkeksz jó választás lehet.
Miért pont kókuszos zabkeksz?
A kókuszos zabkeksz előnye, hogy egyszerre tud semleges és mégis karakteres lenni. Magában kóstolva finoman édeskés, a kókusz jelenléte visszafogott. De amikor mártogatóssá válik – mondjuk tejbe, kakaóba, teába –, akkor hirtelen előbújik a mélyebb ízvilág. A tej krémessége felerősíti a kókusz aromáit, a zabkeksz pedig gyorsan felszívja az italt, mégsem esik szét azonnal.
Pont ez az a pillanat, amikor ez az egyszerű süti emlékezetes élménnyé válik.
Hogyan tárold?
Légmentesen záródó dobozban 5-6 napig is friss marad, de valójában szinte biztos, hogy nem fog addig kitartani. Tízóraira, uzsonnára, kávé mellé is tökéletes, de ha szeretnéd, gasztroajándékként is becsomagolhatod egy mutatós üvegbe vagy zacskóba. A keksz állaga egyébként 1 nap után még harmonikusabb lesz – ilyenkor az ízek jobban összeérnek.
Miért jobb ez a kókuszos zabkeksz, mint a bolti?
-
Nincs benne pálmaolaj vagy ipari zsiradék
-
Nem túl édes, mégis kielégítő az íze
-
Friss alapanyagokból készül
-
A kókusz kellemesen ellensúlyozza a zabpehely földesebb ízét
-
Testre szabható: kevesebb cukor, több zab, extra fahéj – bárhogy variálhatod
Összegzés: kókuszos zabkeksz, amit újra és újra megsütsz majd
Ez a kókuszos zabkeksz recept egy valódi alapdarab. Olyan süti, ami mindig jól jön – ha vendégek jönnek, ha kell valami a tízórais dobozba, vagy ha csak egy kis otthoni nassolnivalóra vágysz. Ráadásul nem csak finom, de a lelkiismereted is nyugodt lehet: te készítetted, tudod, mi van benne.
Próbáld ki, mártogasd tejbe – és tapasztald meg, mennyire más így, mint bolti társai.

Kókuszos zabkeksz
Hozzávalók
- 120 gramm zabpehely
- 180 gramm BL55 liszt
- 110 gramm kristálycukor
- 125 gramm vaj
- 70 gramm kókuszreszelék
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tojás
- 2-3 ek víz
Teendők
- Száraz serpenyőben kicsit pirítsd meg a kókuszreszeléket, hogy jobban kijöjjenek az ízek.
- A vajat, cukrot és a vizet melegítsd össze. Csak annyira, hogy elkeveredjenek, nem kell felforralni.
- A száraz hozzávalókat (mindet) öntsd össze, és keverd bele a vajas részt és ha nem forró, tedd hozzá a tojást is.
- Dolgozd el alaposan a tésztát, majd lefedve legalább 2 órára tedd hűtőbe. (Ezalatt a vaj újra megszilárdul és a zab is megszívja magát a folyadékkal.)
- Tapadásmentes felületre borítsd ki, és nyújtsd ki ízlés szerint. Vastagabb keksznél 0,5 cm-re, vékony keksznél kb ennek felére. Könnyebb, ha 2 tapadásmentes sütőpapír között nyújtod.
- Szaggasd ki a kedvenc formáddal, majd tedd sütőpapíros tepsibe. Gyorstipp: ha a keksz vékony, akkor könnyen "nyeklik", elveszíti az alakját. Vagy hagyd vastagabbra, vagy ha vékony kekszet szeretnél, tedd vissza a hűtőbe egy kicsit, hogy dermedjen.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre, majd tedd hűtőrácsra.
Jegyzetek