Kókuszkocka csokimáz – az ellenállhatatlan kókuszkocka titka
A kókuszkocka csokimáz az a réteg, ami összefogja az egész süteményt: ízt, illatot és nosztalgiát egyaránt ad neki (meg akár egy kis ragacsosságot is 🙂 ). A jó csokimáz megfogja a szemet, beleragad az ujjunk, és minden harapásnál vastagon hozzájárul az élményhez.
Milyennek kell lennie a tökéletes csokimáznak?
A klasszikus kókuszkocka csokimáz folyékony, sűrű, de nem túl tömény. Megmártjuk benne a süteménykockákat, és az teljesen beborítja őket – nem csöpög le túl gyorsan, de nem is dermed meg azonnal. A cél: olyan állagú mázat készíteni, ami minden oldalt egyenletesen befed, és segíti, hogy jól tapadjon rá a kókuszreszelék. Egy olyan mázra van szükséged, amit a kókuszkocka tésztája könnyedén felszív, de nem ázik el tőle, ezzel lesz tökéletes a kókuszkockád.
A klasszikus változat általában kakaóporral, cukorral, vajjal és tejjel készül. Ez adja azt a selymes, enyhén kesernyés ízt, amit annyira szeretünk benne. Nem kell hozzá valódi csokoládé – bár variálható, ha különlegesebb élményt szeretnénk.
A mártogatás trükkjei
A máz akkor működik a legjobban, ha még meleg, de nem forró. Ha túl hideg, nem fog szépen terülni, ha túl meleg, akkor viszont eláztathatja a tésztát (és megsüti a kezed). Fontos, hogy a süteménykockák teljesen kihűljenek, mielőtt megmártjuk őket – különben a máz lefolyik, és a végeredmény inkább foltos lesz, mint étvágygerjesztő.
Tipp: ha sok süteményt készítünk egyszerre, érdemes a mázat vízfürdőn melegen tartani, így végig jól dolgozhatunk vele.
Mi történik a csokimáz után?
A mártott kockákat azonnal hempergetjük kókuszreszelékbe, amíg a máz még ragacsos. A kókusz ebbe gyönyörűen beleragad, és ettől lesz igazi kókuszkocka az, ami addig csak egy sima sütemény volt.
Mit kezdjünk a maradék csokimázzal?
Ha a mártogatás után marad egy kevés kókuszkocka csokimáz az edény alján, semmiképp se pazaroljuk el! Egy kevés darált kekszet, puffasztott rizst vagy akár zabpelyhet hozzákeverve könnyen készíthetünk belőle gyors édességet – például golyókat, amit kókuszba vagy dióba hempergethetünk. De pohárkrémhez is felhasználhatjuk: egy kis rétegnyi ebből a csokis finomságból az alján remek alapot ad bármilyen desszerthez.

Kókuszkocka csokimáz
Szükséges felszerelés
- Mérleg
- edény, amiben főzöd
- kanál 🙂
Hozzávalók
- 38 dkg porcukor
- 3-5 dkg kakaópor átszitálva
- 2 dl tej
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1 rumaroma vagy rum
Teendők
- A rumaromán kívül az összes hozzávalót főzd fel, közben figyelj arra, hogy kavargasd. (Egyenletesen olvad és le se tapad)
- Ha kész, részenként tedd hozzá a rumot vagy rumaromát. Vigyázz, futni fog, ezért kell részenként.