Barion Pixel

Kókuszkocka tésztája

Kókuszkocka tésztája

Kókuszkocka tésztája – puha, sárgás, és pont, ahogy szeretjük

A kókuszkocka tésztája a sütemény lelke. Ha ez jól sikerül, akkor gyakorlatilag már fél siker, hiszen a bevonat csak akkor tud igazán jól érvényesülni, ha alatta megfelelő az alap, és ezzel lesz tökéletes a kókuszkocka.

Milyen a kókuszkocka tésztája, ha jól van elkészítve?

Az ideális tészta:

  • világosabb sárga színű, de nem hófehér, mert a tojás sárgája és a cukor együttesen színt is adnak neki,

  • puha és enyhén rugalmas, hogy könnyen lehessen harapni,

  • nem túl száraz, de nem is túl nedves – a cél, hogy felszívja a csokimázat, de ne ázzon el tőle,

  • egyenletesen sült, nem repedezik, nem töredezik szeletelésnél,

  • és elég tömör ahhoz, hogy ne essen szét a mártogatáskor.

A kókuszkocka tésztája valójában nagyon egyszerű alapanyagokból készül, mégis van benne valami megnyugtató. A házi változat sokszor finomabb, mint a bolti, főleg, ha frissen sütjük, és figyelünk arra, hogy ne süssük túl.

Nem csak kókuszkockához

A kókuszkocka tésztája annyira jól bevált, hogy akár más sütemények alapjául is szolgálhat. Ha például kihagyjuk a csokis-kókuszos bevonatot, és csak lekvárral vagy porcukorral tálaljuk, máris egy másik, egyszerűbb süteményt kapunk. De készülhet belőle akár réteges pohárdesszert is – a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Mi is tulajdonképpen a kókuszkocka tésztája?

Ha megfigyeled, akkor ez technikailag nem más, mint egy mézes piskóta. Épp ezért felhasználható bármi olyan irányhoz, ahol ez a picit sűrűbb állagú, édes-mézes ízvilág működőképes.

Mire használható még ez a tészta?

1. Mézes alapú tortákhoz

  • Tortaalapként remekül működik, különösen olyan töltelékekkel, amelyek valamilyen krémes, savanykás vagy gyümölcsös karakterűek.

  • Példa: mézes-joghurtos krémtorta, lekvárral töltött mézes szelet, vagy akár egy rusztikus barackos-vaníliás torta.

2. Sütemény szeletekhez

  • Sütés után kettévágva és krémmel (pl. csokis, kávés, diós, tejszínes, főzött vaníliás) töltve szeletként is működik.

  • Klasszikus példák: mézes krémes, rigójancsi-szerű szelet modern változata, vagy zserbó ihlette, de krémesebb verziók.

3. Mignon vagy petit four alapnak

  • A tészta kiváló mignonhoz vagy mini süteményekhez is: kis formákra vágva, lekvárral vagy krémmel rétegezve, majd fondant vagy csokimáz borítással.

4. Pohárdesszert rétegként

  • Felkockázva, rétegezve gyümölcsökkel, pudinggal, krémekkel kiváló trifle vagy pohárkrém alap.

  • Különösen jól passzol hozzá a narancsos, meggyes vagy málnás ízvilág.

5. Réteges süti üvegtálban

  • Mint a „házi tiramisu”, de ezzel a tésztával: kávé vagy kakaóval megitatva, krémmel rétegezve, tetején csoki vagy kakaópor.

6. Keksztekercs alternatíva (morzsás verzió)

  • Ha kiszárad vagy maradék van, ledarálva is jól használható: például rumos-diós-csokis golyókhoz, keksztekercshez tölteléknek, esetleg újrasütve „hamis brownie” típusú sütihez.

Miért fontos az állaga?

A túl levegős tészták könnyen törnek vagy szétáznak a csokimázban, míg a túl tömörek keménnyé válhatnak. Ezért érdemes olyan tésztát készíteni, ami elég stabil, de mégis puha marad. Ha jól csináljuk, a végeredmény egy omlós, kellemes textúrájú alap, amihez a máz és a kókusz szinte maguktól simulnak hozzá.

Kókuszkocka tésztája

Kókuszkocka tésztája

Szükséges felszerelés

  • Mérleg
  • robotgép
  • tepsi

Hozzávalók
  

  • 30 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 3 evőkanál olvasztott méz
  • 1,5 dl tej
  • 38 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

Teendők
 

  • Verd habosra a vajat és a cukrot, majd add hozzá a tojást.
  • Add hozzá az olvasztott mézet (hideget is adhatsz hozzá, mert elkeveri a gép, de jobban fog téged szeretni a fogaskerék, ha nem küldöd rá a darabos mézre.)
  • Amikor elkeveredett, add hozzá a tejet és a szitált lisztet, valamint a sütőport, és ezt is keverd csomómentesre.
  • Kizsírozott, kilisztezett tepsiben süsd tűpróbáig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.