Kókuszkocka tésztája – puha, sárgás, és pont, ahogy szeretjük
A kókuszkocka tésztája a sütemény lelke. Ha ez jól sikerül, akkor gyakorlatilag már fél siker, hiszen a bevonat csak akkor tud igazán jól érvényesülni, ha alatta megfelelő az alap, és ezzel lesz tökéletes a kókuszkocka.
Milyen a kókuszkocka tésztája, ha jól van elkészítve?
Az ideális tészta:
-
világosabb sárga színű, de nem hófehér, mert a tojás sárgája és a cukor együttesen színt is adnak neki,
-
puha és enyhén rugalmas, hogy könnyen lehessen harapni,
-
nem túl száraz, de nem is túl nedves – a cél, hogy felszívja a csokimázat, de ne ázzon el tőle,
-
egyenletesen sült, nem repedezik, nem töredezik szeletelésnél,
-
és elég tömör ahhoz, hogy ne essen szét a mártogatáskor.
A kókuszkocka tésztája valójában nagyon egyszerű alapanyagokból készül, mégis van benne valami megnyugtató. A házi változat sokszor finomabb, mint a bolti, főleg, ha frissen sütjük, és figyelünk arra, hogy ne süssük túl.
Nem csak kókuszkockához
A kókuszkocka tésztája annyira jól bevált, hogy akár más sütemények alapjául is szolgálhat. Ha például kihagyjuk a csokis-kókuszos bevonatot, és csak lekvárral vagy porcukorral tálaljuk, máris egy másik, egyszerűbb süteményt kapunk. De készülhet belőle akár réteges pohárdesszert is – a lehetőségek tárháza szinte végtelen.
Mi is tulajdonképpen a kókuszkocka tésztája?
Ha megfigyeled, akkor ez technikailag nem más, mint egy mézes piskóta. Épp ezért felhasználható bármi olyan irányhoz, ahol ez a picit sűrűbb állagú, édes-mézes ízvilág működőképes.
Mire használható még ez a tészta?
1. Mézes alapú tortákhoz
-
Tortaalapként remekül működik, különösen olyan töltelékekkel, amelyek valamilyen krémes, savanykás vagy gyümölcsös karakterűek.
-
Példa: mézes-joghurtos krémtorta, lekvárral töltött mézes szelet, vagy akár egy rusztikus barackos-vaníliás torta.
2. Sütemény szeletekhez
-
Sütés után kettévágva és krémmel (pl. csokis, kávés, diós, tejszínes, főzött vaníliás) töltve szeletként is működik.
-
Klasszikus példák: mézes krémes, rigójancsi-szerű szelet modern változata, vagy zserbó ihlette, de krémesebb verziók.
3. Mignon vagy petit four alapnak
-
A tészta kiváló mignonhoz vagy mini süteményekhez is: kis formákra vágva, lekvárral vagy krémmel rétegezve, majd fondant vagy csokimáz borítással.
4. Pohárdesszert rétegként
-
Felkockázva, rétegezve gyümölcsökkel, pudinggal, krémekkel kiváló trifle vagy pohárkrém alap.
-
Különösen jól passzol hozzá a narancsos, meggyes vagy málnás ízvilág.
5. Réteges süti üvegtálban
-
Mint a „házi tiramisu”, de ezzel a tésztával: kávé vagy kakaóval megitatva, krémmel rétegezve, tetején csoki vagy kakaópor.
6. Keksztekercs alternatíva (morzsás verzió)
-
Ha kiszárad vagy maradék van, ledarálva is jól használható: például rumos-diós-csokis golyókhoz, keksztekercshez tölteléknek, esetleg újrasütve „hamis brownie” típusú sütihez.
Miért fontos az állaga?
A túl levegős tészták könnyen törnek vagy szétáznak a csokimázban, míg a túl tömörek keménnyé válhatnak. Ezért érdemes olyan tésztát készíteni, ami elég stabil, de mégis puha marad. Ha jól csináljuk, a végeredmény egy omlós, kellemes textúrájú alap, amihez a máz és a kókusz szinte maguktól simulnak hozzá.

Kókuszkocka tésztája
Szükséges felszerelés
- Mérleg
- robotgép
- tepsi
Hozzávalók
- 30 dkg porcukor
- 2 tojás
- 8 dkg vaj
- 3 evőkanál olvasztott méz
- 1,5 dl tej
- 38 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
Teendők
- Verd habosra a vajat és a cukrot, majd add hozzá a tojást.
- Add hozzá az olvasztott mézet (hideget is adhatsz hozzá, mert elkeveri a gép, de jobban fog téged szeretni a fogaskerék, ha nem küldöd rá a darabos mézre.)
- Amikor elkeveredett, add hozzá a tejet és a szitált lisztet, valamint a sütőport, és ezt is keverd csomómentesre.
- Kizsírozott, kilisztezett tepsiben süsd tűpróbáig.