Epermousse – légies, habos, és csupa eper
Van valami ellenállhatatlan az eper és a habkönnyű édességek találkozásában – ezt az élményt hozza el az epermousse, ami nemcsak ízében, de textúrájában is egy valódi tavaszi-nyári álom. Lágy, krémes, üdítő – egyszerre elegáns és játékos.
Könnyű, mégis karakteres
Az epermousse egyik legnagyobb erőssége a légies állaga. Olyan, mint egy eperillatú felhő: nem túl tömény, mégis elég intenzív ahhoz, hogy az első kanálnál megálljt parancsoljon a rohanó napnak. A friss eper karakteres íze szépen érvényesül benne, miközben a habos textúra könnyeddé és élvezetessé teszi a fogyasztást.
Miért pont epermousse?
Az epermousse nemcsak finom, hanem időtálló és szezonhoz igazítható desszert is. Tavasszal és nyáron, amikor bőségesen elérhető a friss eper, igazán kiemelkedő lesz az íze – de ha fagyasztott eperből készíted, akkor is meglepően jól működik. Ez a rugalmasság teszi olyan népszerűvé a házi sütemények és desszertek világában: egyszerű, mégis variálható, látványos, de nem bonyolult – pont olyan, amilyenre sokszor vágyunk egy dolgos nap végén vagy egy vendégváró hétvégén.
Mitől lesz légies és habos?
Az egyik titok a tejszínhab. Itt mindenképp várd meg, míg az eper szobahőmérsékletűre hűl, különben oda a habod. A másik titok pedig a wind-hab, ami már a fagyiknál is megmutatta, hogy légiessé varázsolja az édességeket.
Pohárkrémként vagy töltelékként is megállja a helyét
Az epermousse sokoldalúsága az egyik legnagyobb előnye. Egy kis pohárban tálalva tökéletes desszertként funkcionál, akár magában, akár némi ropogós morzsával, habbal vagy gyümölccsel kiegészítve. De ennél sokkal több is lehet: remekül használható piskótatekercshez, tortákhoz, linzerekhez, galette-ekhez vagy akár pohárkrém rétegezéshez is.
Jól bírja a hűtést, mivel a benne levő zselatin stabilan tartja. Ennek a hátulütője viszont, hogy hűtés nélkül nehezen szállítható. Ha a zselatin megolvad, könnyen újra folyóssá válhat (nyilván visszahűlve megszilárdul, de ez neked ott és akkor már sovány vígasz lesz.)
Tálalási ötletek és tárolás
Ha pohárkrémként szeretnéd kínálni, friss eperrel, mentalevéllel vagy egy csipet reszelt citromhéjjal feldobva kifejezetten elegáns megjelenést kaphat. De akár apróra tört piskótával vagy granolával is rétegezheted.
Hűtőben, lefedve 2-3 napig bátran eláll. Bár ha vendégeket vársz, akkor úgy lesz telitalálat, ha aznap készíted. Frissen készítve akkor is jól jöhet, ha vendégeket vársz, vagy csak egy gyors, előkészített desszertet tartanál kéznél. Könnyű, frissítő és igazi aduász, ha valami eperrel dúsított finomságra vágysz.
Az epermousse az a fajta krém, amit egyszerű elkészíteni, de mégis különleges élményt ad – akár önálló desszertként, akár egy bonyolultabb sütemény részeként.

Epermousse
Hozzávalók
- 250 gramm eperpüré
- 7 gramm citromlé
- 125 gramm tejszín hideg, habbá verve
- 43 gramm cukor
- 21 gramm víz
- 32 gramm tojásfehérje
- 7 gramm lapzselatin vagy 23 gramm porzselatin
Teendők
- Áztasd be a zselatint.
- Az eperpürét melegítsd forrásig, majd tedd bele a beáztatott zselatint és hagyd, hogy kihűljön.
- Készíts wind habot: A cukrot a vízzel kezdd el melegíteni, majd amikor majdnem elérte a 120 C-ot, kezdd el verni a tojásfehérjét. A forró cukros levet óvatosan csorgasd a tojásfehérjéhez, és verd, amíg ki nem hűl. (Kemény habot kell kapnod)
- Verd habbá a hideg tejszínt.
- Óvatosan forgasd össze a három részt, és már használhatod is.