Kerek kismákos – ha a sima kiflinél többre vágysz
A kerek kismákos egy aprócska, mégis karakteres péksütemény, amelynek bája a formájában, egyszerűségében és természetesen a mákos tetejében rejlik. Ha valami klasszikus, de mégis különleges harapnivalóra vágysz, ezt érdemes kipróbálni – akár uzsonnára, akár egy vendégváró falatkának.
Kiflis tésztából, mákos csavarral
A tésztája a jól ismert tejes kifli alap: puha, lágy, enyhén édeskés, ami már önmagában is garantálja a kellemes ízélményt. Mégsem mondhatjuk rá, hogy ez „csak egy kifli” – hiszen a formázás teljesen más, ezáltal az élmény is eltér. A kerek kismákos nevéhez hűen apró, kör alakú formában készül, amely nemcsak jól néz ki, de praktikus is.
Hogyan formázd a kismákost?
Ha egyszer ráérzel, már menni fog. A kerek kismákos formázásáról találhatsz egy útmutatót, így még könnyebben boldogulhatsz.
Könnyen fogyasztható, egyszerűen szállítható
Kis mérete miatt remek választás lehet iskolai tízóraira, munkahelyi uzsonnára vagy akár egy piknikre is. Könnyen kézbe vehető, nem morzsálódik, és mivel nem tartalmaz tölteléket, nem is okoz meglepetéseket a harapáskor. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy variálható: ha valaki szeretne egy kis vajat, lekvárt, vagy akár sonkát tenni mellé, bátran megteheti.
A mák: nemcsak dísz, hanem karakter
A sütemény tetejét mák borítja, és ez az, ami igazán különlegessé teszi. A mák mennyisége teljesen ízlés kérdése. Vannak, akik csak finoman szórják meg, mintegy díszítésként, mások viszont alaposan, sűrűn hintik be, szinte feketére festve a felületet. Ez utóbbi látványra is különleges: a sütés során a tészta megnő, így a mák alatt világos, aranyló tésztarészek bukkannak elő, egyfajta természetes kontrasztot alkotva.
Víz vagy tojás? – A sütőn múlik
Hagyományosan a kerek kismákos vízzel van lekenve, és úgy kapja meg a mákszórást. Az én változatom viszont tojásos kenést kapott – és ez nem véletlen. Egyrészt így egyszerűen szebb lett, másrészt a saját sütőm tapasztalatai alapján döntöttem így: ez a sütő nagyon szeret szárítani. Míg a tojásos vagy sajtos tetejű péksütiket szépen süti, a vízzel lekent változatokat hajlamos kiszikkasztani. A tojás viszont megóvja ettől – így nemcsak ízletesebb, hanem állagra is kellemesebb lesz a végeredmény.
A kerek kismákos apró, de annál finomabb
A kerek kismákos tökéletes példa arra, hogy nem kell túlgondolni a dolgokat ahhoz, hogy valami finomat készítsünk. Egy jól bevált tészta, egy egyszerű formázás, egy csipetnyi mák – és máris egy olyan süteményt kapunk, amit minden korosztály szívesen fogyaszt. És ami a legjobb benne: mindig akad helye még egy darabnak.

Kerek kismákos
Hozzávalók
- 414 gramm liszt
- 16,5 gramm élesztő
- 5 gramm só
- 162 gramm víz
- 70 gramm tej
- 6 gramm cukor
- 8 gramm margarin
- egész mák a tetejére
Teendők
- A mákon kívül dagassz össze mindent. (Az élesztőt sem szükséges felfuttatni, csak használj belőle megbízható, friss változatot.)
- Felgömbölyítve hagyd pihenni a tésztát kb 20 percig. Itt sem kell megvárni, míg elindul az élesztő. Nem hiba, ha elindul, de itt a gluténszálakat pihentetjük.
- Oszd fel 52 grammos adagokra.
- Minden 52 grammos adagból készíts 2 egyforma, nagyjából bő 1 arasznyi "tésztakígyót", majd fond össze.
- Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, kend le vízzel (vagy ha szeretnéd, tojással) és hagyd megkelni.
- Mikor megkelt, kend le még egyszer vízzel (vagy ha eredetileg tojásoztad, akkor tojással), szórd meg mákkal.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre. Ha vízzel kented le, használj gőzös sütőteret, tojásosnál szárazat.
Jegyzetek
