Barion Pixel

Vadkovászos empenada

Vadkovászos empenada

Vadkovászos empanada – karakteres töltött pékáru kovászosan

A vadkovászos empenada Latin-Amerika ízvilágát idéző, töltött tésztabatyu, amit legtöbbször omlós vagy kelt tésztából készítenek. De mi történik, ha a tésztát vadkovásszal készítjük el? A végeredmény egy mélyebb ízű, rugalmasabb, karakteresebb batyu, amely tökéletesen illik a fűszeres töltelékekhez.

Ez a verzió nem klasszikus empanada, hanem inkább egy kézműves, kovászos változat, amelynél a tésztában is van tartalom – nemcsak a belsejében.

Töltelék: szabadon választható

Bár a tészta latin-amerikai, ám a töltelék erősen magyaros, mégis jól passzol az empanada formához:

  • Házi készítésű kecsap adja az alapot – édes-savanykás, sűrű és paradicsomos.

  • Hagyma és kolbászkarikák gondoskodnak a sós, húsos karakterről.

  • Csípős paprika éppen csak annyi, hogy ne legyen unalmas – természetesen el is hagyható.

Természetesen mindenki a saját ízlésének megfelelően alakíthatja: lehet vegetáriánus (pl. spenót és feta, sütőtök és rozmaring, gomba és sajt), vagy akár tonhalas verzió is.

A tészta – vadkovászos és ruganyos

A tészta teljesen vadkovászos alapon készül, de zsírosabb vagy olajosabb változatban is elképzelhető, hogy még lágyabb legyen. Akár önállóan vagy fűszerekkel (pl. füstölt paprika, kurkuma) dúsított tészta is jól működik – különösen akkor, ha a töltelék intenzív.

50 grammos adagokra mértem a tésztát – így egy darab néhány harapásnyi lett, 2-vel jól is laktam. Ez a méret ideális:

  • Ha vendégváró falatokat szeretnél

  • Ha többféle tölteléket próbálnál ki egyszerre

  • Ha jól porciózható pékárut keresel uzsonnára, tízóraira

Természetesen készíthető nagyobb vagy kisebb változatban is, attól függően, mennyi időd és türelmed van a formázáshoz.

Van megmaradt kovászod?

Ez a recept elkészíthető discard receptként is, nem muszáj feletetett, erős kovászt használnod hozzá. Így pedig ízt is kapsz, és ki sem kell dobnod a fölöslegként meglévő kovászodat.

A vadkovászos empenada sütése és tálalása

A kis empanadákat célszerű sütőpapíron, forró sütőben sütni, amíg aranybarna és picit hólyagos nem lesz a tészta. A vadkovásznak köszönhetően kívül enyhén roppan, belül rugalmas és jól tartja a tölteléket.

Tálalható:

  • magában, frissen sütve

  • paradicsomos mártogatóssal

  • salátával

  • pikáns tejfölös szósszal

Akár hidegen is finom (bár melegen az igazi), így remekül csomagolható útravalónak vagy iskolai/irodai ebédnek.

Összegzés

A vadkovászos empanada egyszerre különleges és hétköznapi. Alapanyagai ismerősek, a formája játékos, a vadkovászos tészta pedig egy új szintre emeli a töltött pékáruk világát.

Ha szereted a vadkovászos kenyerek karakterét, de szívesen próbálnál ki egy új, formázható, tölthető irányt, akkor ez a recept kihagyhatatlan. Amennyiben inkább a kelt tésztát is feltálalnál ezzel együtt, próbáld ki a húsos holdacskát is.

Vadkovászos empenada

Vadkovászos empenada

Hozzávalók
  

  • 180 gramm víz
  • 170 gramm sótlan vaj
  • 120 gramm kovász (discard, nem kell megetetni)
  • 290 gramm BL55 liszt
  • 9 gramm
  • kedvenc tölteléked

Teendők
 

  • Mivel a vaj elkeverése a legnagyobb kihívás, így kezdjük ezzel 🙂 Olvaszd meg a vajat (mikróban vagy egy edényben a gázon), és keverd bele a kovászt.
    Figyelj arra, hogy a kovászt ne főzd bele, olvasztani csak a könnyebb keverhetőségért kell..
  • Keverd a többi hozzávalóhoz (a liszthez, vízhez és sóhoz). Keverd össze őket alaposan.
  • Pihentesd a tésztát legalább 2 órán keresztül, de hűtőben akár 48 órán át is érhet.
  • Amíg a tészta készül, készítsd el és hűtsd ki a töltelékedet.
  • A tésztádat oszd fel egyenlő darabokra. Én 50 grammosra osztottam (ez sülés után töltelékkel 80 grammos lett), de a lényeg, hogy egyformák legyenek.
  • Nyújtsd ki nagyjából kör alakúra, és bőségesen töltsd meg az egyik felét.
  • Hajtsd a töltött részre a másik felét, és alaposan nyomkodd le. Használhatsz hozzá egy villát is. (a tetejét is megszúrkálhatod egy kicsit)
  • Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg tojással.
  • 180 C-ra előmelegített, száraz sütőtérben süsd pirosra.
Keyword kovász

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.