Málnahabos tarte
A málnahabos tarte a nyár egyik legfrissebb és leglátványosabb desszertje, amely ötvözi a kakaós tészta roppanós alapját és a légiesen könnyű málnahabot. Könnyen elkészíthető, mégis igazi különlegesség – nemcsak a színe miatt, hanem az íze és állaga miatt is. Különösen ajánlott, ha egy elegáns, mégis nyárias süteménnyel szeretnéd meglepni a vendégeket.
A kakaós tészta kiemeli a málnát
Bár sima tarte tésztával is elkészíthető, a kakaós tarte mégis jobban passzol ehhez a desszerthez. Egyrészt vizuálisan: a kakaós alapszín szépen kiemeli a málnahab rózsaszínes árnyalatát. Másrészt ízben is erőteljesebb: a kakaó kesernyés karaktere ellensúlyozza a málnahab édességét, így a végeredmény harmonikus és izgalmas lesz.
Mi kerül a hab alá (vagy fölé)?
A málnahab önmagában is kellemes, de ha igazán kiegyensúlyozott ízvilágra vágysz, érdemes egy kevés málnapürét is a tésztára kanalazni a hab alá, vagy akár a hab tetejére. A gyümölcspüré savassága frissít, mélységet ad, és megtöri az édességet, így minden falat változatosabb lesz.
A málnapüré egyébként nemcsak ízben, hanem textúrában is fontos: nedvességet visz a desszertbe, anélkül hogy eláztatná a tésztát – főleg ha a tarte jól átsült, és nem túl vékony.
A málnahabos tarte egy szívből jövő ajándék szeretteinknek
Ha pedig valami igazán szívhez szólót készítenél, a szív alakú tarte forma és a rózsaszín málnahab párosítása telitalálat! A látvány önmagáért beszél – egyszerre játékos és elegáns, így tökéletes lehet ajándékként szeretteinknek, vagy akár Valentin-napi meglepetésként is. A tetejére kerülő friss málna pedig nemcsak díszít, hanem még ízben is ráerősít az üzenetre: ez egy szívből jövő édesség.
Egy kis technikai megjegyzés
A málnahab egy tojásfehérje alapú desszert, tehát tejmentes, és kihűlés után kapja meg azt a stabil habállagot, amitől szeletelhető, kanalazható formát ölt. Frissen készítve még hígabbnak tűnhet, de hűlés után tökéletesen tartja magát – ez a tulajdonsága teszi alkalmassá arra is, hogy tarte-okba töltsük.
Málnahabos tarte: tálalási ötletek
A málnahabos tarte díszíthető friss málnával, mentalevéllel, vagy akár egy kevés porított liofilizált gyümölccsel is. Ha extra kontrasztot szeretnél, egy kis reszelt étcsoki vagy kakaópor is remek választás lehet.
A málnahabos tarte nemcsak gyönyörű, de sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnik. A kakaós tészta és a gyümölcsös hab párosa igazi nyári álom – minden falatban benne van a napfény, a frissesség és egy csipet elegancia.

Tejmentes málnahab
Hozzávalók
- 100 gramm tojásfehérje
- 200 gramm porcukor
- 200-250 gramm málnapüré
- 10 gramm porzselatin + víz a felduzzasztáshoz
Teendők
- Áztasd be a zselatint.
- Forrald fel a málnapürét kb 80 C-ig, és tedd bele a zselatint, majd keverd alaposan el.
- Mérd össze a porcukrot és a fehérjét, majd gőz fölött egy tálban kezdd el melegíteni.
- Nem kell belőle habot verni, csak folyamatosan kevergesd, nehogy kicsapódjon a melegebb részeken.
- Amikor elérte a 70 fokot, vedd le a tűzről. (Ez a nyers tojásfehérjét már pasztőrizálja, de meg még nem főzi.)
- Robotgéppel verd kihűlésig.Célszerű állványos gépet választani, mert eltart majd egy darabig.
- Amikor már hideg, öntsd hozzá a szintén szobahőmérsékletű zselatinos málnapürét és keverd el alaposan.
- Öntsd tálkába vagy formába, majd tedd a hűtőbe, amíg megszilárdul.

Kakaós tarte tészta
Hozzávalók
- 150 gramm liszt
- 24 gramm mandula liszt
- 70 gramm porcukor
- 130 gramm vaj
- 39 gramm egész tojás
- 20 gramm kakaópor
- 1 csipet só
Teendők
- A száraz hozzávalókat keverd össze, és add hozzá a hideg, felkockázott vajat. (A kakaót és a lisztet szitáld össze, hogy biztos csomómentes legyen és alaposan elkeveredjenek.)
- Géppel vagy kézzel morzsold el, morzsás állagot kell kapnod.
- Add hozzá a tojásokat, és ezt is dolgozd bele.
- Ha nagyon lágy, adj még hozzá egy pici lisztet, ha pedig nem áll össze, akkor egy kevés tejet vagy vizet.
- Formázd picit meg, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (pl. készíts belőle egy téglatest formát). Tedd hűtőbe, amíg a vaj újra kihűl.Az előformázás annyiból fontos, hogy a kihűlt tésztát nem kell a formázás miatt a kezeddel melegíteni, könnyebb lesz vele dolgoznod.
- Vajazd ki a kiválasztott tarte formákat.
- Nyújtsd ki vékonyra a tésztát (kb 2 mm), majd a formákkal szúrd ki az alját, az oldalukat pedig a tésztából vágott csíkokkal vedd körbe.Alaposan illeszd össze az alsó és az oldalsó részeket, majd egy késsel simítsd végig a tetejét (ezzel vágod le a tetején levő felesleget).
- Tedd a tarte formákkal együtt sütőpapírral bélelt lemezre és szúrkáld meg az alját villával, hogy a gőz távozni tudjon.
- 170 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
- Ha kész, vedd ki a formából.