Barion Pixel

Meggyes tarte

Meggyes tarte

Meggyes tarte – nyári játékosság a francia desszerttel

A meggyes tarte a klasszikus francia süteményformát ötvözi a nyári gyümölcsök frissességével és egy kis játékos kreativitással. Meggypudinggal töltve, roppanós tésztakosárban tálalva egyszerre látványos és finom – tökéletes desszert egy meleg nyári délutánra vagy akár vendégvárónak is.

Kakaós vagy sima? Miért ne mindkettő!

A tarte alapja ezúttal sem „csak” egy sima tészta. Különlegessége, hogy kétféle tarte tészta keveredik benne: az egyik változatban kakaós tarte aljhoz sima tarte perem társul, a másiknál fordítva – a kakaós peremhez sima alap készült. A kontraszt nemcsak látványos, hanem ízben is új dimenziókat hoz, hiszen a kakaós tészta kesernyés tónusa szépen kiegészíti a meggypuding savanykás édességét.

Természetesen nem kötelező „tarkázni” a tarte-ot, de ha épp van kedved egy kicsit eltérni a megszokottól, akkor bátran kombinálj. Egy kis szabadságot vinni a desszertkészítésbe sosem árt – főleg nyáron!

Meggyes tarte: Meggypudinggal töltve, friss meggyel a tetején

A tarte tésztakosár belsejét selymes meggypuding tölti meg, amelyet a tetején friss meggyel koronázunk. Ez a kettősség – a krémes állag és a roppanós gyümölcs – különösen kellemes élményt ad minden falatban. A friss meggy nemcsak díszítő elem, hanem ízhangsúlyozó is, amely élénkíti a meggyes karaktert.

Hogyan tárold a meggyes tarte-ot?

Amíg a puding hűl, addig nyilván tárolhatod a pulton is. Onnan már az a kérdés, hogy mennyi maradt. Mert általában nem sok maradékra kell számítanod. 🙂 Ám mivel a puding tejes, a meggy meg tipikusan nyári gyümölcs, így vélhetően ezt sem a tél kellős közepén fogod elkészíteni. (Bár szó mi szó, télen könnyebb dolgod lesz a tésztával.)

Szóval ha nyár van és meleg, akkor a puding miatt a desszertnek a hűtőben a helye.

Szabadság, játékosság, öröm

Ez a desszert nem feltétlenül a klasszikus francia patisszéria szabályait követi – de talán éppen ezért olyan szerethető. A megalkotása nem a kötöttségekről szól, hanem arról, hogy örömet okozzon annak, aki készíti, és főleg annak, aki kapja. Egy jól sikerült meggyes tarte mosolyt csal az arcokra, és pont ez a lényege.

A meggyes tarte tehát nemcsak egy sütemény – egy kis nyári szabadság, kreatív alkotás és ízes meglepetés, amely egyszerre idézi meg a gyerekkort és a modern cukrászat játékosságát.

Meggypuding

Meggypuding

Hozzávalók
  

  • 250 ml tej
  • 250 ml magozott meggy összeturmixolva
  • 30-40 gramm keményítő függően attól, mennyire szeretnéd szilárdra
  • 2-3 ek cukor ízlés szerint

Teendők
 

  • Turmixold le a meggyet, legyen teljesen egynemű.
  • A tej egy kis részét a cukorral és a keményítővel keverd csomómentesre.
  • Add hozzá a többi hozzávalót is.
  • Egy gyorsfőző edényben folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg sűrű puding állagú lesz. (Ezt tudni fogod az állagából és abból, hogy a buborékok folyamatosan jönnek.)
  • Vedd le a tűzről, és töltsd pohárba vagy ha krémként használod, akkor hideg tálba.

Tarte tészta

Tarte tészta

Hozzávalók
  

  • 163 gramm liszt
  • 12 gramm mandula liszt
  • 12 gramm búzadara
  • 82 gramm porcukor
  • 86 gramm vaj
  • 48 gramm egész tojás ez kb 1 tojás

Teendők
 

  • A száraz hozzávalókat keverd össze, és add hozzá a hideg, felkockázott vajat.
  • Géppel vagy kézzel morzsold el, morzsás állagot kell kapnod.
  • Add hozzá a tojásokat, és ezt is dolgozd bele.
  • Ha nagyon lágy, adj még hozzá egy pici lisztet, ha pedig nem áll össze, akkor egy kevés tejet vagy vizet.
  • Formázd picit meg, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (pl. készíts belőle egy téglatest formát). Tedd hűtőbe, amíg a vaj újra kihűl.
    Az előformázás annyiból fontos, hogy a kihűlt tésztát nem kell a formázás miatt a kezeddel melegíteni, könnyebb lesz vele dolgoznod.
  • Vajazd ki a kiválasztott tarte formákat.
  • Nyújtsd ki vékonyra a tésztát (kb 2 mm), majd a formákkal szúrd ki az alját, az oldalukat pedig a tésztából vágott csíkokkal vedd körbe.
    Alaposan illeszd össze az alsó és az oldalsó részeket, majd egy késsel simítsd végig a tetejét (ezzel vágod le a tetején levő felesleget).
  • Tedd a tarte formákkal együtt sütőpapírral bélelt lemezre és szúrkáld meg az alját villával, hogy a gőz távozni tudjon.
  • 170 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
  • Ha kész, vedd ki a formából.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.