Barion Pixel

Füstölt sajtos tepertős sörkifli

Füstölt sajtos tepertős sörkifli

Füstölt sajtos tepertős sörkifli – Pikáns falatok sörözéshez

A füstölt sajtos tepertős sörkifli egy igazi sós finomság, amely kiválóan illik baráti összejövetelekhez, családi bulikhoz vagy egyszerűen egy esti filmnézés mellé. Ez a karakteres ízvilágú falatka garantáltan a sós ételek rajongóinak kedvence lesz.

Miért olyan különleges a füstölt sajtos tepertős sörkifli?

  1. Gazdag ízvilág: A tepertő íze, a füstölt sajt karakteres aromája és a puha tészta együtt igazán ízletes kombinációt alkot.
  2. Ideális kísérő sörhöz és borhoz: A kifli sós-pikáns jellege tökéletesen ellensúlyozza a keserű sörök vagy a karakteresebb borok ízvilágát.
  3. Sokoldalú felhasználhatóság: Nemcsak bármi mellé remek harapnivaló, hanem reggelire, uzsonnára vagy vendégváró falatkának is ideális, elvégre a tepertő miatt laktató is lesz.

Tálalási tippek

A sörkifli, mint a legtöbb péktermék frissen a legfinomabb, de egy kis odafigyeléssel a maradék is megőrizhető ropogósan.

  • Melegen, frissen tálalva: Ilyenkor a tészta még pihe-puha, a sajt pedig még ropog a tetején.
  • Mártogatóssal feldobva: Egy fűszeres tejfölös vagy fokhagymás joghurtmártás remekül kiegészíti a sós kiflit.
  • Sajtkrémes kencékkel: Egy pikáns sajtkrém vagy füstölt paprikás szósz még izgalmasabbá teheti az élményt.

Tárolási tanácsok

A sörkifli frissen az igazi, de helyes tárolással még pár napig megőrizhető a minősége:

  • Légzáró edényben: Szobahőmérsékleten 1-2 napig friss marad.
  • Hűtőben: Ha hosszabb ideig szeretnéd megőrizni, hűtőbe is teheted, de fogyasztás előtt érdemes kicsit felmelegíteni a sütőben, hogy visszanyerje ropogósságát.
  • Fagyasztás: A sörkifli nyersen is lefagyasztható. Sütés előtt hagyd szobahőmérsékleten felengedni, majd frissen süsd ki, hogy megmaradjon a puhasága és az ízek teljessége.

Variációk a kiflire

Ha igazán nagy összejövetelt szervezel, akkor célszerű különböző ízvilágú kifliket is összeválogatni. Próbáld ki például a következőket:

Összegzés

A füstölt sajtos tepertős sörkifli egyszerű, de nagyszerű harapnivaló, amely garantáltan feldobja a bulikat és baráti összejöveteleket. Karakteres ízeivel és ropogós textúrájával a sós finomságok kedvelőinek biztosan a kedvence lesz!

Füstölt sajtos tepertős sörkifli

Füstölt sajtos tepertős sörkifli

A füstölt sajtos tepertős sörkifli egy igazi sós finomság, amely kiválóan illik baráti összejövetelekhez, családi bulikhoz vagy egyszerűen egy esti filmnézés mellé

Hozzávalók
  

  • 350 gramm liszt
  • 1 tojás
  • 75 gramm tejföl
  • 120 gramm kockázott szalonna
  • 25 gramm friss élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1-2 kk függően attól, mennyire sós a szalonna
  • 100 gramm reszelt füstölt sajt + a tetejére
  • olaj ha nem elég zsíros a szalonna, egészítsd ki ezzel a zsiradékot összesen 50 grammra
  • bors a tepertőnek jól áll, ízlés szerint adagolhatod

Teendők
 

  • Süsd ki a felkockázott szalonnát. Ha kész vagy, szűrd le a zsírját, ez kerül a tésztába.
  • Ha kihűlt a sült szalonna, daráld le, és tedd félre a krémet. (Nem muszáj tökéletesre darálni, csak legyen kenhető)
  • A sajton és a darált szalonnán kívül dagassz össze mindent. Közben kóstold meg a tésztát, hogy kell-e bele só.
  • A kész tésztát letakarva tedd félre egy 10-15 percet, hogy pihenjen, ezután oszd 2 gombócra.
  • Külön-külön nyújtsd ki nagyjából kör alakúra a gombócokat.
  • Kend meg a darált szalonna felével az egyik kinyújtott gombócot (és majd a másikat is), majd szórd meg a reszelt sajt felével.
  • Vágd fel egy pizzavágóval 8 egyenlő részre az elkészült tésztát. (a sajt szórása előtt is felvághatod, ahogy neked kényelmesebb)
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva hagyd megkelni.
  • Kend le vízzel (vagy tojással, amelyik jobban tetszik), szórj a tetejére reszelt sajtot, és süsd pirosra 180 C-ra előmelegített sütőben.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.