Gubakifli – A tökéletes alap a karácsonyi mákos gubához
A gubakifli egy különleges változata a klasszikus tejes kiflinek, amelyet kifejezetten a hagyományos karácsonyi mákos guba elkészítéséhez álmodtak meg. Nagyobb mérete és egyszerű formája miatt nemcsak praktikus, hanem gyorsabban el is készíthető a karácsonyi előkészületek közben.
Mi a különbség a gubakifli és a klasszikus kifli között?
A gubakifli alapjaiban (anyagnorámjában) ugyanaz, mint a normál tejes kifli – puha, lágy textúra és enyhén édeskés ízvilág –, de néhány apró változtatással optimalizáltuk, hogy még jobban megfeleljen a mákos guba követelményeinek:
- Formája egyszerűbb: Nem a hagyományos félhold alakú, hiszen úgyis darabolva kerül az ételbe.
- Nagyobb méret: Kétszer akkora, mint egy szokásos kifli, ami gyorsítja az elkészítést és gazdaságosabb is.
- Sokoldalúság: Bár kifejezetten mákos gubához készült, egy extra nagy szendvics vagy uzsonna alapjaként is megállja a helyét.
Miért válaszd a gubakiflit?
A karácsonyi készülődés során időtakarékos megoldásokra van szükség, és a gubakifli pontosan ezt nyújtja. Nagyobb méretének köszönhetően kevesebb darabot kell formázni és sütni, miközben ízében és állagában is tökéletes alapot biztosít a mákos gubához. Ráadásul frissen vagy kiflikockának pirítva is remekül fogyasztható.
Hogyan használd a gubakiflit?
A gubakifli ideális választás a mákos guba elkészítéséhez, mivel puha textúrája tökéletesen beszívja a tejjel és vajjal készített alapot, miközben megőrzi kellemes állagát. A tejes kiflt szintén kipróbálhatod, ha kisebb kifliket szeretnél készíteni, a gubakifli azonban különösen praktikus nagyobb mennyiségű desszert készítéséhez.
Készítsd el ezt a receptet velünk!
Szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el ezt a finomságot lépésről lépésre? Jelentkezz a workshopunkra, ahol közösen sütünk és tanulunk!
Karácsonyi hagyomány újragondolva
A gubakifli megalkotásával a cél az volt, hogy a karácsonyi mákos guba elkészítése egyszerűbb és gyorsabb legyen, miközben a hagyományos ízvilágot is megőrizzük. Ez a péksüti különösen jó választás azoknak, akik szeretik a házi készítésű ételeket, de időt szeretnének spórolni az ünnepi előkészületek során.
Készülj a következő lépésre: Mákos guba
A gubakifli elkészítése után ideje tovább lépni, és megalkotni a karácsonyi asztal egyik legnagyobb kedvencét, a mákos gubát.

Gubakifli
Hozzávalók
- 41,41 dkg liszt
- 1,66 dkg élesztő
- 0,5 dkg só
- 16,23 dkg víz
- 7 dkg tej
- 0,6 dkg cukor
- 0,8 dkg margarin
Teendők
- Dagaszd össze a hozzávalókat (mindent, nem szükséges előzőleg felfuttatni az élesztőt).
- Kidagasztás után a még egyben levő tésztádat formázd meg egy "gombóccá", takard le, és hagyd 10-15 percet pihenni. Ezalatt a sikérháló visszarendeződik, és könnyebb lesz vele dogloznod.
- A pihenő után oszd fel a teljes tésztádat 6 egyenlő darabra. A kis tésztákból készíts zsömleszerű gombócokat, amiket letakarva pihentess újabb 10-15 percig.
- A videón látható módon formázz belőle kiflit. Hagyd pihenni, míg meg nem kel, utána vizezd le a tetejét.Süsd meg 180 fokra előmelegített sütőben, ha lehet, gőzzel telített légtérben.
- Ha guba alapanyag lesz, akkor kihűlés után szeld fel, és hagyd megszikkadni.