Barion Pixel

Choux vaníliás mousseline krémmel

Choux vaníliás mousseline krémmel

Choux vaníliás mousseline krémmel – avagy a kalapos kis „hímes tojások”

A choux (ejtsd: sú) tésztával való első találkozás általában egy képviselőfánk vagy egy ekler formájában történik. Aztán ha egyszer beleássuk magunkat, hamar kiderül: ez a tészta nemcsak légies, hanem elképesztően kreatív alapanyag.

Ez a recept nem az alapokkal foglalkozik – arra már van egy klasszikus choux leírás az oldalon, sőt, külön recept foglalkozik a színes craquelin réteggel is, ami a süti tetején roppanósra sülő, színes cukros kéregként jelenik meg. Ha itt jobban szeretnél színes helyett kakaós kalapot, akkor a kakaós kalap változat is külön szerepel, így itt végre összeérnek a korábbi elemek, és megmutatkozik, mi mindenre képes a choux, ha elengedjük a fantáziánkat.

Mi is ez a süti pontosan?

Egy mini fánkszerű tészta, amelynek a belsejét vaníliás mousseline krém tölti ki. A tészta tetejére színes craquelin került, ezzel egy kifejezetten játékos, színes, mégis kifinomult sütemény született meg. Hasonló lett így április közepén, mint egy színes, ehető hímes tojás 🙂

A vaníliás mousseline krém nem más, mint egy gazdagított főzött vaníliakrém, ami selymes, stabil és elegáns. A craquelin réteg pedig azon túl, hogy dekoratív, extra textúrát is ad a falatnyi süteménynek – ropogós tetejű, krémes belsejű finomság, ami nemcsak finom, de szépen is mutat.

A choux, mint kreatív alap

Az alaprecept egy idő után csak kiindulópont lesz. Az, hogy a tészta remekül formázható, könnyen tölthető, és számtalan ízvilághoz alkalmazkodik, szinte kínálja magát arra, hogy különféle töltelékekkel, kalapokkal, színekkel és textúrákkal dolgozzunk. Ez a mostani süti pont ezt példázza – egy alap choux receptből elindulva színes, csillogó, rétegezett élmény születik.

Hol mutat igazán jól?

  • Ha vendégek jönnek, desszertasztalon biztos befutó

  • Gyerekzsúrra vagy szülinapra a színes craquelin miatt különösen jópofa 

  • Ünnepi alkalmakra, ha nem túl édes, mégis különleges édességet keresel

  • És persze, csak úgy, magadnak is, mert egyik sem túl nagy darab… szóval három még bőven belefér 😊

És ez még csak a kezdet…

A choux nem ért véget itt – akár gyümölcsös tölteléket is kaphat, amikor egy egészen más karakterű, könnyedebb irányba tolod el az ízvilágot.

Szóval, ha eddig szeretted a choux-t, de nem tudtad, hogyan lehet kreatívan továbbgondolni, akkor ez a süti (és az, ami jön) remek kiindulópont lehet hozzá.

Az alaprecept

Choux vaníliás mousseline krémmel

Choux alaprecept

Hozzávalók
  

  • 80 gramm tej
  • 80 gramm víz
  • 1 nagy csipet
  • 7 gramm cukor
  • 80 gramm vaj
  • 95 gramm liszt
  • 160 gramm tojás ez 3-4 darab

Teendők
 

  • Készítsd el a craquelint és fagyaszd le. (erre több receptet is találsz az oldalon)
  • A tejet, vizet, sót, cukrot és a vajat melegítsd forrásig, majd tedd hozzá a lisztet és folyamatos kevergetés mellett reszteld 1-2 percig.
  • Öntsd egy hideg üstbe a masszát, robotgép segítségével picit hűtsd vissza.
  • A tojásokat egyesével add hozzá. A következőt csak akkor, ha az előzőt már felvette a tészta.
  • A végére szép fényes, krémszerű állagot kell kapnod.
  • Tedd nyomózsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyomj egyenletes, nagyjából 3-5 cm átmérőjű halmokat.
  • A cracquelinből szaggass a tetejére köröket.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd teljesen készre. (Nem nyithatod ki az ajtót, hogy megnézd, mert amíg nincs kész, össze fog esni és tönkremegy)
  • Töltsd meg kedvenc krémeddel vagy töltelékeddel.
Kulcsszó fánk, francia

A színes craquelin

Craquelin

Craquelin

A craquelin a francia sütiket egészíti ki. Nemcsak vizuálisan emeli ki őket, hanem egyedi roppanós textúrát és ízt is kölcsönöz nekik.

Hozzávalók
  

  • 80 gramm liszt
  • 80 gramm cukor
  • 66 gramm vaj
  • kedved szerinti gélfesték

Teendők
 

  • Robotgéppel dolgozd el a hozzávalókat. (Dolgozhatnál kézzel is, de itt fontos, hogy ne tudjon megolvadni)
  • A lazán összeállt "labdát" tedd a sütőpapírra, fedd le vagy a másik felével vagy egy másik papírral, és amennyire csak tudod, nyújtsd ki vékonyra.
    Lehetőség szerint próbáld meg formában tartani. Ne amőbát nyújts, hanem vagy téglalapot vagy oválist. Ez később praktikus lesz a felhasználásnál.
  • Tedd be egy egyens tálcán a fagyasztóba. Figyelj arra, hogy a tészta lapos legyen, a széleinél se pöndörödjön fel.
  • Amikor megfagyott, és kész, sütésre vár a choux, vedd ki a fagyasztóból, és amilyen gyorsan csak lehet, egy előre kiválasztott pogácsa szaggatóval szaggass belőle köröket.
    Ezeket tedd a fánkocskákra. (Könnyebb átemelned kenőkéssel vagy bármilyen eszközzel)
  • Ha időközben felolvadna és még nem végeztél, akkor tedd vissza a fagyasztóba.
Kulcsszó craquelin, francia

Ugyanez a craquelin, csak kakaós formában

Kakaós craquelin

Kakaós craquelin

A kakaós craquelin az egyik legegyszerűbb, mégis leglátványosabb módja annak, hogy egy extra roppanós réteggel és gazdag ízvilággal gazdagítsuk a choux fánkokat.

Hozzávalók
  

  • 75 gramm vaj
  • 75 gramm liszt
  • 80 gramm cukor
  • 12 gramm kakaópor

Teendők
 

  • Robotgéppel dolgozd el a hozzávalókat. (Dolgozhatnál kézzel is, de itt fontos, hogy ne tudjon megolvadni)
  • A lazán összeállt "labdát" tedd a sütőpapírra, fedd le vagy a másik felével vagy egy másik papírral, és amennyire csak tudod, nyújtsd ki vékonyra.
    Lehetőség szerint próbáld meg formában tartani. Ne amőbát nyújts, hanem vagy téglalapot vagy oválist. Ez később praktikus lesz a felhasználásnál.
  • Tedd be egy egyens tálcán a fagyasztóba. Figyelj arra, hogy a tészta lapos legyen, a széleinél se pöndörödjön fel.
  • Amikor megfagyott, és kész, sütésre vár a choux, vedd ki a fagyasztóból, és amilyen gyorsan csak lehet, egy előre kiválasztott pogácsa szaggatóval szaggass belőle köröket.
    Ezeket tedd a fánkocskákra. (Könnyebb átemelned kenőkéssel vagy bármilyen eszközzel)
  • Ha időközben felolvadna és még nem végeztél, akkor tedd vissza a fagyasztóba.
Kulcsszó craquelin, francia

A krém

Vaníliás mousseline krém

Vaníliás mousseline

Hozzávalók
  

  • 250 gramm tej
  • 70 gramm cukor
  • 20 gramm keményítő
  • 63 gramm tojás sárgája ez kb 3 tojás
  • 123 gramm vaj
  • vanília paszta vagy vaníliás cukor

Teendők
 

  • Keverd el a cukrot, a tojássárgáját és a keményítőt egy tálban.
  • Tedd oda a tejet forrni.
  • Ha felforrt a tej, óvatosan, kevergetés mellett öntsd a tojásos keveréshez. (Figyelj a hőkiegyenlítésre, krémet készítesz nem rántottát.)
  • Ha egyenletesen elkeverted, akkor az egészet tedd vissza a forralóedénybe, és kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik. (Ne azonnal zárd el, picit főzd, hogy a keményítő jellegzetes íze elfőjjön.)
  • Öntsd vissza a hideg edénybe, és kevergetve hűtsd ki. (Csak annyira kell keverned, hogy ne bőrösödjön be a teteje.)
  • Ha kb 40 C-ra hűlt, tedd hozzá a vajat is, majd robotgéppel keverd addig, amíg picit kihabosodik.
  • A tetejét letakarva (vagy már eleve habzsákba töltve) tedd hűtőbe a felhasználásig.
Kulcsszó krém

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.