Epres – rebarbarás galette – dupla élvezet a nyár elején
Az epres – rebarbarás galette világábna van valami különösen tavaszias és friss. Ez a rusztikus, omlós tésztájú sütemény egyszerre gyümölcsös, savanykás, illatos és látványos – ráadásul még a sütőt sem kell hozzá tökéletesen ismerni.
A rebarbara karaktere
A rebarbara nem tartozik a leggyakoribb konyhai hozzávalók közé, pedig rendkívül hálás alapanyag. Savanykás, egyedi íze kiválóan ellensúlyozza az édes gyümölcsöket – jelen esetben az epret –, és textúrában is jól működik: a sütés után puha, de nem szétfőtt állaga lesz.
Mivel önmagában elég savas, ezért a rebarbara mellé mindig érdemes egy édesebb társat választani. Az eper pont ilyen. Friss, lédús, édes – és gyönyörűen mutat a galette közepén.
A galette előnye
Az epres – rebarbarás galette nemcsak ízben, hanem elkészítésben is barátságos. Nincs szükség piteformára, tökéletesre nyújtott tésztára, vagy gondosan elrendezett szeletekre. Elég, ha a tésztát kör alakban kinyújtjuk, a közepére kanalazzuk a gyümölcskeveréket, és a szélét visszahajtjuk.
A tészta omlós, kissé vajas, de mégis jól bírja a töltelék súlyát. Ha valaki tart attól, hogy a gyümölcs leve eláztatja, tehet alá mandulalisztet, darált diót, vagy akár egy kevés kekszmorzsát is.
Ráadásul használhatsz klasszikus galette tésztát, mint amit a barackos galette-nél használtam, de akár a laktózmentes galette tésztáját is felhasználhatod. Függően attól, hogy melyik nyeri el a tetszésedet.
Ízkiegyensúlyozás mesterfokon
Ez a kombináció az ízkontrasztok tökéletes példája: a rebarbara savanyúsága, az eper édessége, a cukor és fűszerek (fahéj, vanília, esetleg egy kevés citromhéj) mind hozzájárulnak a harmonikus élményhez.
Az egész kompozíció sütés közben kicsit karamellizálódik, a gyümölcsök szaftja besűrűsödik, és az aranybarnára sült tészta csak még jobban kiemeli a piros-rózsaszín töltelék színét.
Mi több, hogy ha külön készíted el az eperkompótot és a rebarbara kompótot, akkor te magad tudod szabályozni, hogy mennyire legyen inkább epres vagy inkább rebarbarás a végeredmény. Ezt megteheted mini galetteknél akár sütinként, vagy ha 1 nagy galettet készítesz, akkor a süti részeinél egyik felét inkább így, a másik felét inkább úgy készíted.
Epres – rebarbarás galette : tálalási javaslat
Az epres – rebarbarás galette önmagában is fantasztikus, de egy gombóc vaníliafagyi vagy egy kis tejszínhab felteheti a pontot az i-re. Melegen kissé szétomlik, hidegen szeletelhetőbben tart – mindkét állapotában megállja a helyét.
Ha vendégeket vársz, vagy csak valami különleges desszertre vágysz hétvégén, ez a változat kiváló választás. Friss, szezonális, és még azok is meglepődnek rajta, akik korábban nem voltak nagy rebarbarabarátok.

Eperkompót
Hozzávalók
- 300 gramm érett eper nem muszáj turmixolni, de ne hagyd egészben
- 100-130 gramm cukor függően attól, mennyire szereted édesen
- 1 tk keményítő
- pici citromlé
Teendők
- Tedd oda főni az epret a citromlével és a cukorral. Főzd, amíg levet nem enged.
- A léből vegyél ki, és ezzel keverd el a keményítőt.
- Amikor már kellően sok leve van (majdnem ellepi az epret), öntsd a keményítős részt az eperhez, és főzd egy pár percig, míg a keményítő el nem fővi a jellegzetes ízét.

Rebarbara szósz édesen
Szükséges felszerelés
- Mérleg
- magas falú gyorsfőző
- mérőedény
Hozzávalók
- 30 dkg tisztított, felkockázott rebarbara
- 25-30 dkg cukor vagy ha nagyén édesen szereted, akkor több
- pici citromlé
- 5 gramm keményítő ez kb negyed evőkanál
- pici víz amiben a keményítőt feloldod
- ízlés szerint tehetsz hozzá fahéjat vagy vaníliát
Teendők
- A megtisztított és felkockázott rebarbarára tedd rá a cukrot, kavard össze, és hagyd úgy, amíg levet nem enged. (Ez akár fél óra is lehet.)
- Miután levet engedett, tedd rá a citromlevet, és egy magas falú edényben tedd oda főni. (Fontos, hogy sok hely legyen, mert habozni fog.)
- Főzd legalább 10 percet (ha sűrűbben szereted, többet), közben alkalmanként kevergesd, hogy ne fusson ki.
- Keverd el egy pici vízzel a keményítőt, és öntsd a rebarbarára. Főzd fel, hogy a keményítő jellegzetes íze elfőjjön.
- Öntsd át egy tálba vagy üvegbe, ahonnan használni tudod.

Laktózmentes galette tészta
Hozzávalók
- 25 dkg liszt (BL55)
- 15 dkg joghurt (használhatsz 1 egész kispohárnyit is, az kb 17 dkg lesz)
- 12 dkg margarin vagy vaj, de akkor abból használj laktózmentest
- 1 csipet só
Teendők
- A sót, a lisztet és a margarint morzsold el.
- Add hozzá a joghurtot is. Ha a végeredmény nagyon ragacsos, adj még hozzá lisztet. Egy lágy, de nem folyékony tésztát kell kapnod.
- Letakarva tedd hűtőbe, míg a margarin újra meg nem szilárdul egy kicsit.
- Függően attól, mekkora galettet szeretnél, vagy oszd fel, és nyújtsd ki nagyjából kör alakúra vagy csak nyújtsd ki.
- Használhatsz formát is, de ha nem folyik a töltelék, nem muszáj.
- Töltsd meg a kiválasztott töltelékkel úgy, hogy kb 2 cm szabadon marad a szélén.
- A szabadon levő részeket összecsippentgetve hajtsd fel.
- Kend le felvert tojással.
- 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
Jegyzetek