Barion Pixel

Epres – rebarbarás galette

Epres - rebarbarás galette

Epres – rebarbarás galette – dupla élvezet a nyár elején

Az epres – rebarbarás galette világábna van valami különösen tavaszias és friss. Ez a rusztikus, omlós tésztájú sütemény egyszerre gyümölcsös, savanykás, illatos és látványos – ráadásul még a sütőt sem kell hozzá tökéletesen ismerni.

A rebarbara karaktere

A rebarbara nem tartozik a leggyakoribb konyhai hozzávalók közé, pedig rendkívül hálás alapanyag. Savanykás, egyedi íze kiválóan ellensúlyozza az édes gyümölcsöket – jelen esetben az epret –, és textúrában is jól működik: a sütés után puha, de nem szétfőtt állaga lesz.

Mivel önmagában elég savas, ezért a rebarbara mellé mindig érdemes egy édesebb társat választani. Az eper pont ilyen. Friss, lédús, édes – és gyönyörűen mutat a galette közepén.

A galette előnye

Az epres – rebarbarás galette nemcsak ízben, hanem elkészítésben is barátságos. Nincs szükség piteformára, tökéletesre nyújtott tésztára, vagy gondosan elrendezett szeletekre. Elég, ha a tésztát kör alakban kinyújtjuk, a közepére kanalazzuk a gyümölcskeveréket, és a szélét visszahajtjuk.

A tészta omlós, kissé vajas, de mégis jól bírja a töltelék súlyát. Ha valaki tart attól, hogy a gyümölcs leve eláztatja, tehet alá mandulalisztet, darált diót, vagy akár egy kevés kekszmorzsát is.

Ráadásul használhatsz klasszikus galette tésztát, mint amit a barackos galette-nél használtam, de akár a laktózmentes galette tésztáját is felhasználhatod. Függően attól, hogy melyik nyeri el a tetszésedet.

Ízkiegyensúlyozás mesterfokon

Ez a kombináció az ízkontrasztok tökéletes példája: a rebarbara savanyúsága, az eper édessége, a cukor és fűszerek (fahéj, vanília, esetleg egy kevés citromhéj) mind hozzájárulnak a harmonikus élményhez.

Az egész kompozíció sütés közben kicsit karamellizálódik, a gyümölcsök szaftja besűrűsödik, és az aranybarnára sült tészta csak még jobban kiemeli a piros-rózsaszín töltelék színét.

Mi több, hogy ha külön készíted el az eperkompótot és a rebarbara kompótot, akkor te magad tudod szabályozni, hogy mennyire legyen inkább epres vagy inkább rebarbarás a végeredmény. Ezt megteheted mini galetteknél akár sütinként, vagy ha 1 nagy galettet készítesz, akkor a süti részeinél egyik felét inkább így, a másik felét inkább úgy készíted.

Epres – rebarbarás galette : tálalási javaslat

Az epres – rebarbarás galette önmagában is fantasztikus, de egy gombóc vaníliafagyi vagy egy kis tejszínhab felteheti a pontot az i-re. Melegen kissé szétomlik, hidegen szeletelhetőbben tart – mindkét állapotában megállja a helyét.

Ha vendégeket vársz, vagy csak valami különleges desszertre vágysz hétvégén, ez a változat kiváló választás. Friss, szezonális, és még azok is meglepődnek rajta, akik korábban nem voltak nagy rebarbarabarátok.

Eperkompót

Eperkompót

Hozzávalók
  

  • 300 gramm érett eper nem muszáj turmixolni, de ne hagyd egészben
  • 100-130 gramm cukor függően attól, mennyire szereted édesen
  • 1 tk keményítő
  • pici citromlé

Teendők
 

  • Tedd oda főni az epret a citromlével és a cukorral. Főzd, amíg levet nem enged.
  • A léből vegyél ki, és ezzel keverd el a keményítőt.
  • Amikor már kellően sok leve van (majdnem ellepi az epret), öntsd a keményítős részt az eperhez, és főzd egy pár percig, míg a keményítő el nem fővi a jellegzetes ízét.

Rebarbara kompót édesen

Rebarbara szósz édesen

Szükséges felszerelés

  • Mérleg
  • magas falú gyorsfőző
  • mérőedény

Hozzávalók
  

  • 30 dkg tisztított, felkockázott rebarbara
  • 25-30 dkg cukor vagy ha nagyén édesen szereted, akkor több
  • pici citromlé
  • 5 gramm keményítő ez kb negyed evőkanál
  • pici víz amiben a keményítőt feloldod
  • ízlés szerint tehetsz hozzá fahéjat vagy vaníliát

Teendők
 

  • A megtisztított és felkockázott rebarbarára tedd rá a cukrot, kavard össze, és hagyd úgy, amíg levet nem enged. (Ez akár fél óra is lehet.)
  • Miután levet engedett, tedd rá a citromlevet, és egy magas falú edényben tedd oda főni. (Fontos, hogy sok hely legyen, mert habozni fog.)
  • Főzd legalább 10 percet (ha sűrűbben szereted, többet), közben alkalmanként kevergesd, hogy ne fusson ki.
  • Keverd el egy pici vízzel a keményítőt, és öntsd a rebarbarára. Főzd fel, hogy a keményítő jellegzetes íze elfőjjön.
  • Öntsd át egy tálba vagy üvegbe, ahonnan használni tudod.

Laktózmentes galette (tészta)

Laktózmentes galette tészta

Hozzávalók
  

  • 25 dkg liszt (BL55)
  • 15 dkg joghurt (használhatsz 1 egész kispohárnyit is, az kb 17 dkg lesz)
  • 12 dkg margarin vagy vaj, de akkor abból használj laktózmentest
  • 1 csipet

Teendők
 

  • A sót, a lisztet és a margarint morzsold el.
  • Add hozzá a joghurtot is. Ha a végeredmény nagyon ragacsos, adj még hozzá lisztet. Egy lágy, de nem folyékony tésztát kell kapnod.
  • Letakarva tedd hűtőbe, míg a margarin újra meg nem szilárdul egy kicsit.
  • Függően attól, mekkora galettet szeretnél, vagy oszd fel, és nyújtsd ki nagyjából kör alakúra vagy csak nyújtsd ki.
  • Használhatsz formát is, de ha nem folyik a töltelék, nem muszáj.
  • Töltsd meg a kiválasztott töltelékkel úgy, hogy kb 2 cm szabadon marad a szélén.
  • A szabadon levő részeket összecsippentgetve hajtsd fel.
  • Kend le felvert tojással.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.

Jegyzetek

Ebből a mennyiségből 1 db 20-25 cm átmérőjű galette vagy 6 db 10 cm átmérőjű galette jön ki.
Keyword omlós

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.