Barion Pixel

Epres–vaníliás mousse torta

Epres vaníliás mousse torta

Epres – vaníliás mousse torta – a torta, amivel könnyű sikert aratnod

Hogy miért jó az epres – vaníliás mousse torta? Ha van sütemény, ami tényleg eper hátán eper, akkor ez az. Ez az a torta, ami nemcsak finom, hanem látványos is: igazi nyári desszert, ami minden rétegével egy újabb gyümölcsös vagy krémes élményt kínál. Nem mondom, hogy instant uzsonnának való, mert kell vele egy kicsit dolgozni – de az élmény, amit a tányérra teszünk, minden percet megér.

Eper minden formában – és egy kis vanília

Ez a torta tényleg bőkezűen bánik az eperrel: eperzselé, epermousse, eperglaze és még félbevágott eper is kerül bele. Minden réteg eperrel van átszőve, de hogy ne legyen túl egyoldalú, egy könnyed vaníliás mousse réteg is közéjük bújik, ami kiegyensúlyozza az ízeket, és még elegánsabbá teszi az összhatást.

Az alap ezúttal a vajas piskóta, ami vékony, mégis stabil rétegként tartja egyben a desszertet, anélkül hogy elnyomná a többi ízt.

Időigényes, de nem nehéz

Bár első ránézésre kicsit bonyolultnak tűnhet a sok réteg és hűtési idő miatt, valójában nem nehéz elkészíteni. A legnagyobb kihívás az időzítés: a rétegek közötti hűtés elengedhetetlen, különben elfolynak vagy összemosódnak az ízek és színek. Ez inkább egy „türelem-torta”, nem „bonyolult-torta”.

Cserébe viszont a végeredmény: könnyű, habos, gyümölcsös, üde – olyan, amit még a nyári melegben is jó szívvel elfogyasztunk.

Mit kezdj a maradékkal?

Ha esetleg a rétegezés közben kimaradt egy kevés krém vagy nem fért bele minden a formába, ne aggódj – ezek a részek önállóan is megállják a helyüket! Egy-egy kanálnyi mousse vagy egy vékonyabb piskótaréteg is kiváló alap lehet egy gyors desszerthez vagy pohárkrémhez. Íme néhány ötlet:

  • A vajas piskótát süsd meg önállóan, majd szaggasd ki pohárkrém alapnak, vagy használd rétegezett sütihez.
  • A vanília mousse magában is isteni, tálald kis pohárkákban, némi friss gyümölccsel a tetején.
  • A epermousse tökéletes töltelék lehet palacsintába, rétesbe vagy akár egy külön pohárdesszertbe is.

Ezek a receptek külön is megállják a helyüket – ha eddig nem próbáltad, itt az alkalom!

Fontos tudnivalók az epres – vaníliás mousse torta esetében: hűtés és élelmiszerbiztonság

Ez a torta csupa tejtermékkel és tojással készül, ráadásul a zselatin is csak akkor működik, ha hidegen tartjuk – tehát nem árt hangsúlyozni:

  • Mindig hűtve tárold és szállítsd!

  • Csak friss tojással és tejtermékkel dolgozz!

  • Ne hagyd sokáig szobahőmérsékleten, főleg nyáron!

Nem ijesztgetni akarlak, de az élelmiszer-biztonság elsődleges szempont, különösen mousse-típusú, nem sütött, hanem hűtéssel szilárdított desszerteknél.

Ha kész vagy a rétegekkel, csak még egy kis türelem, és meg is vágható ez az ízben gazdag, színben vibráló, ünnepi hangulatú nyári torta.

Epres vaníliás mousse torta

Epres vaníliás mousse torta

Hozzávalók
  

A piskóta

  • 100 gramm puha vaj
  • 100 gramm porcukor
  • 100 gramm liszt
  • 100 gramm tojás
  • citromhéj ha szereted

Eper zselé

  • 170 gramm eper durvára zúzva
  • 4 gramm pektin
  • 1 ek cukor

Vanília mousse

  • 250 gramm tej
  • 60 gramm tojás sárgája ez kb 3-4 tojás
  • 50 gramm cukor
  • 25 gramm liszt
  • 150 gramm tejszín hideg, habbá verve
  • vanília paszta vagy vaníliás cukor
  • 1,5 lap zselatin vagy 5 gramm porzselatin

Epermousse

  • 250 gramm eperpüré
  • 7 gramm citromlé
  • 7 gramm lapzselatin vagy 23 gramm porzselatin
  • 125 gramm tejszín hideg, habbá verve
  • 43 gramm cukor
  • 21 gramm víz
  • 32 gramm tojásfehérje ez 1-2 tojásé

Eper glaze

  • 100 gramm eperpüré
  • 2 lap zselatin vagy 7 gramm porzselatin

Díszítés

  • Eper kb fél kiló

Teendők
 

A piskóta

  • Habosítsd ki a vajat a porcukorral.
  • Add hozzá a tojásokat. (Ne egyben az egészet, mert úgy nehezebben keveredik el.)
  • Add hozzá a lisztet (és a citromhéjat, ha használsz). Ezt is keverd hozzá
  • Készíts elő 2 tepsit, ahol a sütőpapírra egy 20 cm és egy 18 cm-es kört rajzoltál fel (pl. liszttel). Ebbe kend bele a kész tésztát. Nem kell nagyon szabályosnak lenned, csak nagyjából legyen kör.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre a két adagot.
  • Fejjel lefelé fordítva húzd róluk le a sütőpapírt, majd a tortaforma segítségével szúrj ki belőlük egy 18 cm-es és egy 20 cm-es kört.

Az eperzselé

  • Keverd el a cukrot a pektinnel. (Így nem lesz majd csomós, ha hozzáadod az eperhez.)
  • A durvára tört epret kezdd el melegíteni, majd amikor forró, add hozzá a cukros pektint és főzd fel újra.
  • 18 cm-es tapadásmentes felületre (pl sütőpapírral bélelt tortakarika vagy szilikon sütőforma) öntsd ki. Várd meg, amíg megdermed. (Le is fagyaszthatod, ha nem vagy biztos abban, hogy teljesen meg fog kötni.)

A vaníliás mousse

  • A tojást keverd el a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel, majd add hozzá a tejet is. (Legyen csomómentes.)
  • Áztasd be a zselatint.
  • Főzz belőle sűrű pudingot.
  • A forró pudinghoz add hozzá a zselatint.
  • Hűtsd ki teljesen, de figyelj arra, hogy ne bőrösödjön be a teteje. (Kevergetve hűtsd vagy kontaktfóliát tegyél rá.)
  • Miután kihűlt, add hozzá a tejszínhabot és óvatosan forgasd össze.

Az epermousse

  • Áztasd be a zselatint.
  • Az eperpürét a citromlével melegítsd forrásig.
  • A beáztatott zselatint oldd fel a forró eperpürében, majd hagyd kihűlni.
  • A cukrot és a vizet kezdd el melegíteni, a cél, hogy elérje a 120 C-ot. Amikor majdnem kész, kezdd el verni a tojásfehérjét.
  • Óvatosan csorgasd a forró cukros szirupot a tojásfehérjéhez, és verd kihűlésig (kemény habot kell kapnod).
  • Forgasd össze a tojáshabot az eperrel és a tejszínhabbal.

Eper glaze

  • A pürét melegítsd forrásig, majd oldd fel benne a zselatint.
  • Hűtsd ki annyira, hogy ne olvassza meg azt a réteget, amire tenni szeretnéd.

Az összeállítás

  • A 20 cm-es piskóta lapot tedd alulra.
  • Tedd rá az eperzselé réteget, a széleire pedig tegyél szorosan egymás mellé félbevágott epret. (A félbevágott felükkel kifelé.)
  • Öntsd rá a vanília mousse-t. (Figyelj a tortakarika magasságára. Jó, ha az epreket ellepi, de kell hely az epermoussenak is.)
  • Tedd rá a 18 cm-es tésztát.
  • Öntsd rá az epermousset.
  • Tedd a hűtőbe addig, amíg teljesen ki nem hűl, és a teteje meg nem szilárdul.
  • Öntsd rá az eper glaze-t és a tetejét kedved szerint díszítsd eperrel.
  • Tedd a hűtőbe, míg a glaze megszilárdul.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.